Blog

Hogyan ne tarts előadást

0
1 Eloadas Scaled

Legyen szó egy egyetemi előadásról, egy gimnáziumi prezentációról, akár egy nagycsaládi ebédnél, mindenki izgul egy kicsit. Van, aki pedig egyenesen retteg, hogy beszélnie kell egy kettőnél több ember előtt. Amennyiben magadra ismertél, ne aggódj egy cseppet sem, hiszen van rá megoldás! Cikkemben megpróbálom körüljárni mindazokat a hibákat, amik pár egyszerű trükkel korrigálhatók!

Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni

Egy jó előadás alapköve az nem más, mint az előadás módja. Készülj fel időben, és írd össze, hogy mit szeretnél és mikor mondani. Írd össze, hogy mit szeretnél, majd olvasd fel hangosan. Ha úgy érzed, hogy minden hangsúly, tónus ott van, ahol lennie kell, gyakorolj a tükör előtt. Ez fog segíteni abban, hogy megállapítsd, hogy nézel ki, miközben bemutatót tartasz. Kihúzod magad? Egyenes a tartásod? Betűrve, vagy kiengedve áll jobban az inged? Azt is megfigyelheted, hogy melyik az a testhelyzet, amiben kiegyensúlyozott, és önbizalommal teli vagy.

Gyakori hiba az, hogy a tapasztalatlan előadók nem gyakorolják be eleget a szöveget, és gyakran azt sem tudják, hogy mi is szerepel a dián. Abban az esetben jelentkezik leggyakrabban a pánik, és a „lefagyás”, és nincs az a momentum, vagy jelzés, amivel ki tudna szakadni abból az állapotból. Ne menj egyedül arra az előadásra, mindig legyen melletted egy ismerős! Beszéljetek meg egy kódjelzést, amivel azonnal vissza tudsz érkezni a pánik előtti valóságba.

Legyen minden letisztult és elegáns

Ez az örökérvényű szabály egyaránt vonatkozik az öltözékedre és a prezentációdra. Minél rikítóbb, szemnek már kellemetlen színkombinációval adsz elő a nagyérdeműnek, az meghatározza az előadásod további részét is. Hiába végeztél profi munkát, hiába gyakoroltál eleget, és úgy adsz elő, mintha egy Nobel díj átvételre érkeznél, az lesz a konklúzió, hogy nem vagy elég profi. Legyen minden átlátható, rendezett, kellemes, és tiszta. Ne legyen túl zsúfolt a dia, ne aggass magadra minden ékszert (kivételt képeznek a kabala kiegészítők), és ne ess túlzásukba. Legyél magadra és a prezentációdra is büszke, illetve mondd azt a tükörnek, hogy „Igen, ez egy hivatalos és elegáns megjelenés, jól nézek ki”, és ugyanezt lehessen elmondani a diáidra is. A legjobb tippem talán az, hogy mutasd be a legnagyobb kritikusodnak a prezentációd, és a szettedet, amiben elő fogsz adni. Egy ismerőstől mindig jobb hallani, mint egy vadidegentől.

Meditálj és bízz magadban

Az bizonyos, hogy vannak olyan személyek, akik egyszerűen beleszülettek az előadói szerepkörbe. Ők azok, akik nem ismerik az izgulás fogalmát, hanem úgy adnak elő egy teljesen ismeretlen közönség előtt, mintha ott sem lennének, és ez lenne a legtermészetesebb dolog a világon. Azonban ez nem sok emberre igaz, köztük rám sem. Azonban a legnagyobb segítség az az, hogyha Te saját magad képes vagy elhinni azt, amit előadsz. Elhiszed, hogy egy jó előadó vagy, és mindent is tökéletesen csinálsz. Nincs benne hiba, minden légzésszünet, színkombináció és egyéb praktikus dolog ott van, ahol annak lennie kell. Ez persze odáig tart, amíg az előadás napja el nem érkezik. Azelőtti héten próbálj meg meditálni, igyál egy finom teát, menj el a barátaiddal egy kávéra. Tereld el a figyelmedet, ne aludj el sosem görcsölve, hiszen ez csak egy előadás. Higgy magadban, és képeld el, hogy milyen profi módon, csinosan fogod előadni az előadást!

Tapasztalat teszi a mester, de ez nem ad okot arra, hogy ne legyen sikeres az első előadásod. Fogd fel úgy, mint tapasztalatszerzés, és egy a lényeg: Érezd jól magad előadás közben!

Goszpodinov Emese

Képek forrása: Pexels

Tudtad, hogy létezik a Boldogság világnapja? Kattints ide!

Talán ezek is érdekelhetnek …