Blog

Erasmus kalandok Pannával – Így telnek a mindennapjaim

0
Erasmus Kalandok Pannával 1

A kezdeti izgalmak után most már mondhatom, hogy nagyjából állandó rutint tudtam kiépíteni a mindennapokban, és sikerült felvenni az angliai élet ritmusát is. Bár nem egyszerű egy teljesen idegen országban és teljesen új környezetben tanulni, muszáj időben beleszokni, hiszen mire észbe kap az ember, már a hazafelé tartó gépen ül. Az elképesztően gyorsan múló idővel lehetetlen felvenni a versenyt, éppen ezért igyekeztem egy olyan rutint kialakítani magamnak, amely hasznos dolgokkal tölti meg a napjaimat. Remélem, hogy később úgy fogok visszagondolni ezáltal az itt töltött hónapokra, hogy a lehető legtöbbet hoztam ki belőle.

Itt, Angliában, egy átlagos egyetemistának hetente 6-8 órája van, amelyek időtartama körülbelül két óra egyenként. Természetesen ezek nehézsége szakonként változó. Nekünk, Erasmusos hallgatóknak 4 tanóránk van egy héten, amelyek, ha nem is szorosan az otthoni választott szakterületünkhöz kötődnek, de egységesen az egészségügyhöz kapcsolódnak. Például kötelező volt külön angolórát felvenni, ami szintén az egészségügyi tantárgyak megértését szolgálja. Így hát a hétköznapjaink nincsenek óráról órára betáblázva, viszont az otthoni félév tárgyaira való készülés már szigorúbb időbeosztást követel. Mi az idei félévre hárman jöttünk ide tanulni a pécsi egyetemről, mind gyógytornászként. Érdekesség, hogy az itt tanuló diákoknak egyáltalán nincsenek évközi dolgozataik, sőt, legtöbbször komolyabb vizsgájuk sem. Ehelyett rengeteget olvasnak, kutatnak és több ezer szavas esszéket írnak, amely végül a jegyeiket is adja. Hatalmas hangsúlyt fektetnek a hivatkozások szakszerűségére és a felhasznált források pontos feltüntetésére.

Az órák és tanulás mellett a hétköznapokban nagy szerepet kap még nálam a mozgás, akárcsak otthon. Szerencsére a campuson van egy tökéletesen felszerelt edzőterem, ahol ráadásul a hét minden napján órarend szerinti időpontban csoportos edzéseken is van lehetőség részt venni. Többféle mozgásformát kipróbáltunk már, amit az egyetemi felhozatal kínál, és megtapasztaltuk, hogy itt aztán tényleg bárki találhat kedvére való sportágat.

Hétfőtől péntekig minden este különböző programokat szerveznek a hallgatók fő közösségi épületében, amelyek hetente ismétlődnek ugyan, de mindig valamilyen kis változatossággal. A mi nagy kedvencünk a hétfői jó hangulatú Music Bingo, amelyen különböző zenei stílusok slágereit játszák le, és miután azt felismerted, a szelvényeden egyszerűen csak kihúzod. Ezen kívül a hagyományos bingó szabályai érvényesek itt is, a nyerteseket pedig különböző nyereményekkel díjazzák. A többi napon rendeznek kvízt, karaokét és meghatározott témájú, az adott időszakhoz passzoló bulikat is.

Mivel nekünk az étkezést saját magunknak kell biztosítani, – és az itteni menza nem éppen olcsó – ezért heti egy nagybevásárlást tartunk az aktuális főzőcskézéseinkhez. A kollégiumok konyhája szerencsére elég felszerelt, szinte bármilyen eszköz rendelkezésünkre áll. Igyekszünk minél egyszerűbb, de annál bőségesebb ételeket készíteni. Az angol konyha valljuk be nem a legjobb, ezért a boltok polcain rengeteg konzerv, előre elkészített, félkész, fagyasztott étel található. Idő hiányában ezek is egyfajta alternatívák lehetnek, de hosszabb távon biztosan nem állnak helyt, és pénztárcabarátnak sem mondhatóak.

A hétvégéket általában kirándulással töltjük, hiszen elhatároztuk, hogy szeretnénk minél több helyet felfedezni, amíg itt vagyunk. Az egyetem területéhez viszonylag közel helyezkedik el egy központi vasútállomás, amely számos úticélt kínál országszerte. A híres emeletes buszokkal pedig akár városnéző útra is lehet indulni. Több nagyvárosba is ellátogattunk már, azonban Anglia természeti látványosságai vitathatatlanul egyedülállóak. Az én eddigi személyes kedvencem a tőlünk egy órás útra lévő Peak District nemzeti parkban fekvő The Roaches hegyvonulat, amelynek tetejéről a közel 5 kilométeres túraútvonal alatt végig elképesztő kilátásban gyönyörködhet az ember.

Dervalics Panna

Érdekel a beköltözésről és beilleszkedésről szóló cikkem? Itt találod:

Talán ezek is érdekelhetnek …