Blog

A pizza világnapja – Az étel, ami meghódította a világot

0
1 Pizza Világnapja

A pizza az egyik legelterjedtebb és legkedveltebb étel a mai világban. Legyen szó egy baráti vagy családi összejövetelről, a pizza biztosan fel fog merülni ötletnek, ha valaki megéhezik. Bárhová megy az ember a világon, biztosan talál mindenhol egy pizzériát, ahol a kultúráknak megfelelően több száz féle pizzafeltét választható, mindenki szájízének megfelelően. Elmondható tehát, hogy a pizza egy igazi „joker” az ételek között.

A pizza elterjedése
Maga a pizza szó, az olasz „pincere” szóból származik, aminek jelentése „összegyúrni”. A pizza első feltűnése a dél- itáliai görög kolóniák korára tehető. Az első írásos emlék, ahol a pizzát említik, az Vergilius Aeneis című műve. Ezen kívül Marcus Porcius Cato (ókori római politikus) is említ írásaiban egy lapos kelt tésztát, amit olivaolajjal, fűszerekkel és mézzel ízesítettek, és köveken sütöttek meg. A 79- ben megsemmisült Pompeii maradványai között régészek olyan maradványokat és ábrázolásokat találtak, amik pizzakészítésre utalnak. Az akkori pizzák különböztek a mai változattól. Kenyértésztából lapított, zöldségekkel teleszórt lángos-szerű étel volt, és a paradicsom helyett mézet használtak. A mai pizza megalkotását Raffaele Espositonak tulajdonítják, aki egy felkapottabb nápolyi sütödében dolgozott. Neve azért híresült el, mert 1889-ben I. Umberto olasz királynak és feleségének, Margherita di Savoia királynénak különleges olasz nemzeti színekből álló pizzát készített. A piros színt a paradicsom, a fehér színt a mozzarella és a zöld színt a bazsalikom adta. A királyi párnak nagyon ízlett az étel, így az a Margherita nevet kapta. Az első „beülős” pizzéria Nápolyban nyílt meg az 1830-40-es években, addig csak utcai árusok árulták a pizzát. A 19. században az olasz bevándorlók elterjesztették a pizzakészítés mesterségét Amerikában, ahonnan utána az egész világban elterjedt.

A világ legnagyobb pizzája
A 2012-es Guinness- rekord után, idén, azaz 2023-ban megdőlt ez a rekord a Pizza Hut által. A pizzát Los Angelesben rakták össze, a Convention Centerben, a világ legnagyobb konferenciaközpontjában. Az 1300 négyzetméteres pizza 6193 kiló tésztából, 2243 kg paradicsomszószból állt, ami meg lett szórva 4 tonna reszelt sajttal és 630 ezer szelet pepperonis szalámival. A pizzát sajnos a mérete miatt nem tudták megsütni, így az eredmény hitelesítése után felszeletelték. A 68 ezer szeletet ételbankoknak ajándékozták, a rászorulók részére.

Pizza Magyarországon
Magyarország sem maradt ki a pizza hódításaiból. Egy 2019-es felmérés szerint az ételrendelések 26%-át pizzarendelések tették ki. A legnépszerűbb pizzák hazánkban a Hawaii pizza, a sonkás és a magyaros pizza volt, viszont a legtöbben saját maguknak választották ki a feltéteket. A kimutatás szerint a magyarok nem szeretik a túlízesített pizzát, általában három feltéttel rendelték meg ételüket az alapszószon és a sajton kívül. Ezen kívül nagyon sokan kedvelték még a sonkás-kukoricás, a bolognai, a szalámis, a húsimádó és a négysajtos pizzát is, amik helyet foglalnak még a top 10-ben.

Pizza az űrben?
2001-ben a Pizza Hut volt az első, akik ételt szállítottak ki az űrbe. Az ételt Jurij Usachov orosz űrhajósnak szállították ki egy utánpótlás- rakéta segítségével. A pizza készítőinek több speciális kritériumra kellet figyelniük az elkészítésnél. Az űrhajósok elveszthetik az ízérzéküket az űrben, ezért a feltétet sokkal fűszeresebbre kellet elkészíteniük, a pepperonit pedig sokkal tartósabb szalámira cserélték a kiszállítási idő hosszúsága miatt. A marketingfogás több, mint 1 millió dollárba került.

A pizza megalkotása sokat adott a világnak, hiszen amellett, hogy rendkívül változatos, könnyen el lehet készíteni. A nápolyi pizza hírnevének köszönhetően fel is került a világörökségi listára 2017-ben. Ha neked is megjött a kedved egy jó magyaroshoz vagy songoku-hoz, ne habozz, ünnepeld meg te is a pizza világnapját a családdal vagy barátaiddal!

Kaitz Réka

Képek forrása: Pixabay

Amennyiben érdekesnek találtad a cikkem, ajánlom a figyelmedbe ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …