Blog

Miért jó az ősz?

0
1 Miertjoaz Osz

Talán elmondhatjuk, hogy tél után az ősz a második meg nem értett évszak, ami egyben a legmegosztóbb is. Ennek oka, hogy a maga kis varázsával megfosztja a nyárszeretőket az éltető napfénytől és a perzselő hőségtől. Viszont vannak olyanok, mint például jómagam is, akik rajonganak az évszakért, hiszen csodaszép színeket, szeles, de mégis simogató, valamint kissé morcos esőre álló képét is megmutatja akár egy napon belül.

De mindezek ellenére, ki mondana nemet egy hulló színes falevelekkel tarkított kellemes őszi sétára? Segítek, szerintem senki. Azonban a szubjektív vélemények sora után ideje a szépséges őszt tényekkel is megvédeni.

Szezonális ételek, italok

  • Sütőtök: Sárga színe révén árulkodó, hogy nagy mennyiségben tartalmaz karotinokat, például az alfa és a béta karotint is. Ezzel segíti a sejteket növekedésükben, illetve a látásban is kiemelt szerepe van a karotin vegyületeknek. Omega 3 tartalma miatt jelentősen mérsékli és javítja a koleszterinszintet.
  • Alma: Édes vagy éppen kissé savanykás formája mind-mind megtalálható a piacon, a kiskereskedésekben vagy éppenséggel a boltokban. Ezért felhasználásuk is kreatívabbnál kreatívabb módon történik, de ami biztosan minden háztartásban verhetetlen, az az almáspite. Emellett számtalan antioxidánst tartalmaz, amelyek támogatják az immunrendszert, lassítják a krónikus megbetegedések progresszióját, valamint az öregedést is befolyásolják.
  • Körte: Friss, mégis kissé roppanós gyümölcs, amely rendkívül nagy hatékonysággal veszi fel a harcot a rossz koleszterinnel. Ezenkívül a magas rosttartalma miatt a bél doktorának is szokták nevezni. Érdekességképp mindenképpen fontos megemlíteni a réztartalmát.
  • Olajos magvak: Nagy mennyiségben tartalmaznak telítetlen zsírokat és magnéziumot, amelyek az erek fiziológiás állapotának megőrzésében jelentős szerepet játszanak. Ezentúl az emésztést is segítik, hiszen nagy mennyiségben tartalmaznak rostokat.
  • Cékla: Gyakran látjuk a polcokon, de a legfinomabbak mégis ősszel kerülnek leszedésre. Felhasználására is sok lehetőségünk van, például savanyúság, saláta vagy éppenséggel vitaminlevek készítésére. Szerepe van az agyi vérellátás fokozásában, a máj és a szívbetegségek prevenciójában.
  • Káposzta, Kelbimbó: A zöld K-betűsek sem maradhatnak le a listáról a rendkívül magas A és C-vitamin, illetve vas és folsav tartalmuk miatt. Mindegyik vegyület nagyon fontos a szervezet számára, így különösen fontos a bevitelük.

Öltözködési marketing

  • Az ősz egységes, mégis különböző színei a divatszakma nagyjait is megihletik minden évben. Tömérdek számban kerülnek a piacra a barna, a mustársárga, a bordó és a zöld színekben pompázó termékek. Ennek oka, hogy minden évszak öltöztet, ezzel is megmutatva az összes szépségét.

Bevackolós esős őszi napok

  • Egy durva és rohanós hét után ki ne vágyna egy olyan napra, amikor egy kényelmes otthoni szettben, a puha takaró kíséretében kezdődik a pihenős és filmnéző nap, még akkor is, ha önmagában az ember szereti hasznosan tölteni az idejét. Itt jön képbe az ősz, amely a zuhogó esővel ösztönöz minket arra, hogy aznap ne hagyjuk el a lakásunkat, ha nem muszáj.

Kreativitás évszaka

  • Egy csomó olyan termés érik be ilyenkor, amiből számtalan kis dekorációt tudunk készíteni, ezzel is kiélve a bennünk élő alkotási vágyat, melynek hála feldobhatjuk a környezetünket is.

A rövidke, mégis tömör összefoglalásom pusztán csak szelete a mindennapok csodáinak. Csak remélni tudom, hogy akiktől nagyon távol áll az ősz, azok számára most kicsit sikerült barátságosabbá tennem az évszakot. További jó Őszelést mindenkinek!

Orbán Nikolett

Olvastad már a Magazin másik cikkét?

Talán ezek is érdekelhetnek …