Blog

Interjú Szabinával, a @szabinajanosi Instagram és Facebook bloggerével

0
1 Ízélményben Gazdag Mentes életmód Interjúsorozat

Mint minden interjú esetén, így ennél is van egy célcsoport, akinek szól. Ezen esetben a célcsoportot úgy tudnám jellemezni, hogy mindenki. Ennek egyszerű oka, hogy a legtöbbünk életében a képernyő előtt töltött idő folyamatosan növekszik, egyre kevesebb időnk van a tudatos élettervezésre, rohanás közben étkezünk vagy éppenséggel nem is eszünk. Mindezek ellenére teljességgel tudatában vagyunk annak, hogy ez nem helyes. Aki számára ismerős ez a helyzet, azoknak különösen ajánlom, hogy olvassák el a Szabinával készült interjút.

  1. Kedves Szabina! Mesélnél arról, hogy miért kezdtél el foglalkozni a Mentes világgal?

Szabina: Igen, persze. 2016-ban, amikor végeztem az egyetemen a mesterképzéssel, úgy éreztem a sok tanulás, vizsga, stresszhelyzet után itt az ideje egy kicsit magammal és az egészségemmel is foglalkozni, ugyanis egyáltalán nem éreztem magam jól a bőrömben. Rengetegszer fájt a fejem, a gyomrom, és nagyon fáradékony, sokszor motiválatlan voltam. A sok ülés, képernyőzés, kevés testmozgás, rendszertelen és nem egészen egészséges étkezés hatása mérhető volt rajtam mentálisan és fizikálisan is. Ekkor határoztam el, hogy ezen változtatok, életmódot váltok, igyekszem jobb szokásokat kialakítani. A folyamat része volt, hogy megismerkedtem a reform étkezés világával.

  1. Láttam, hogy több fronton is dolgozol. Részleteznéd ezt az olvasóknak, hogy mivel is foglalkozol?

Szabina: Alapvetően én biomérnök vagyok, a Műegyetemen tanultam és a szakmában helyezkedtem el. Emellett hobbi szintjén kezdtem el egy Instagram és Facebook gasztroblogot vezetni. Nagyjából 4,5 éve ismerkedtem meg a kovászolással, mert szerettem volna a boltban kapható gyenge minőségű, sok felesleges adalékanyagot tartalmazó pékáru helyett valami egészségesebbet fogyasztani. A megoldás a kovászolás lett, ugyanis a kovász a legtermészetesebb kelesztőanyag a világon, és – bár a modern világban kicsit feledésbe merült a használata – története egészen az ókori Egyiptomig nyúlik vissza. Elkezdtem erről is írni, recepteket megosztani, és szerencsére egyre több ember érdeklődött iránta. 2020 nyara óta nem csak a blogomon keresztül próbálok segíteni mindenkinek elsajátítani ezt a gyönyörű folyamatot, hanem személyes workshopokon is. Emellett 2022-ben egy online programot is elindítottam a MekKelek Projektet, amely turnusokban indul, és 2 hónapon keresztül, logikusan felépítve elméleti anyagokkal és gyakorlati videókkal mutatja be a folyamatot. A program teljes ideje alatt egy támogató csoporton keresztül mindenkinek segítek, ha bárki elakad, vagy ha bárkiben kérdés merül fel. Célja, hogy mindenki megértse a kovász működését és rugalmasan be tudja illeszteni a mindennapjaiba a kenyérsütést.

  1. Első ránézésre a mindennapi élet gyakori finomságait mind-mind elkészítetted már. Ehhez kapcsolódva elmondanád, hogy milyen ételeket szeretsz készíteni?

Szabina: Igen nagyon szeretek sütni-főzni. A kovászos kenyér- és péksütemény készítéssel szeretek a legjobban foglalkozni, de az olasz konyha is nagyon közel áll az ízlésemhez, sokszor főzök ilyesmit.

  1. Mindenkinek van kedvenc alapanyaga vagy éppenséggel olyan, ami széleskörben felhasználható. Melyik számodra az az alapanyag, ami mindig jelen van a konyhádba?

Szabina: Törekszem rá, hogy minél több teljes értékű, tiszta, minőségi alapanyag legyen itthon, és minél kevesebb feldolgozott. Így nálunk mindig van itthon liszt, tojás, vaj, sok zöldség, gyümölcs, különböző hüvelyesek és gabonák. Ezekből bármikor gyorsan elkészíthető egy tápláló főétel.

  1. Az olvasók többsége szereti a recepteket. Esetleg megosztanád az egyik kedvenc receptedet?

Szabina: Az előbb említettem, hogy nagyon kedvelem az olasz konyhát. Kovásszal készítve a focaccia egy mennyei felhőpuha kenyérféle, amely rengetegféle izgalmas feltéttel készíthető. Szinte minden jól áll neki, és nagyon egyszerű is a recept, így arra gondoltam, ezt osztom meg az olvasókkal.

  1. Mit jelent számodra az ételkészítés folyamata? Összességében még milyen terveid vannak a jövőre nézve a témában?

Szabina: Szerintem az, hogy képesek vagyunk egyszerű alapanyagokból ízletes ételeket készíteni maga a varázslat, ezeket pedig közösen elfogyasztani a szeretteinkkel a legjobb dolog a világon. A jövőben is szeretném minél több emberhez eljuttatni az online programom és személyes workshop-jaim által a kovászolás gondolatát, mert az így készül pékáru a lehető legegészségesebb választás. Amit a kovász a tésztával tesz, egy csoda, és nem csak azért éri meg otthon sütni kenyeret mert sokkal finomabb, gazdaságosabb, egészségesebb, hanem mert egy nagyon feltöltő tevékenység is. Nagyon jó érzés saját kezűleg készíteni a mindennapi kenyerünket. Elsőre tudom bonyolultnak tűnhet, de mindenkit bátorítok, hogy kezdje el! Egyszer kell megérteni, utána pedig egy életre szóló tudássá válik.

Remélem célba ér az interjú, mert nagyon érdekes és tanulságos mindenki számára. Nagyon köszönöm Szabinának, hogy a rengeteg teendője mellett időt tudott rám szakítani.

Jó olvasást kívánok!

Orbán Nikolett

Szabina platformijainak elérhetősége:

https://www.instagram.com/szabinajanosi/?hl=hu

https://mekkelekprojekt.hu/

https://www.facebook.com/janosiszabcsi/

Olvastad már a sorozat korábbi részeit?

Interjú Rebekával, a @becky_ir_konyhaja Instagram, Webes és Tik Tok oldal bloggerével

Talán ezek is érdekelhetnek …