Blog

Interjú Rebekával, a @becky_ir_konyhaja Instagram, Webes és Tik Tok oldal bloggerével

0
1 Ízélményben Gazdag Mentes életmód Interjúsorozat

Joggal mondhatom, a sorozat minden tagja egy hatalmas nagy érték, így van ez a jelenlegi résznél is. Rebeka tabuk nélkül mutatta be életútját, amely tökéletesen elénk tárja a diéta világának kiskapuit és nehézségeit. Különösen ajánlom azoknak ezt az interjút, akik sok cukor tartalmú terméket fogyasztanak a mindennapok során, illetve azoknak, akik családjában előfordul a cukorbetegség bármely formája. Remélem számotokra is olyan jelentős információkat tartalmaz, mint számomra. Jó olvasást kívánok!

Mi volt a legfőbb motivációs erő, hogy elkezdted a blogot? Mennyire nehéz összehangolni azon szerepeket, amiket betöltesz a mindennapokban?

Rebeka: Évek óta blogoltam, kisebb nagyobb megszakításokkal, de sosem voltam elég kitartó, nem volt elég motivációm. Amikor a terhességem alatt kiderült a gesztációs diabétesz (GDM), eléggé tanácstalan voltam. Kis túlzással a világ összes információját elolvastam a terhességi cukorbetegségről. A várandósságom végéig kitartóan számoltam a szénhidrátot, tartottam a diétát, sütöttem-főztem külön magamnak. Már akkor elkezdtem saját magam kitalálni vagy átalakítani recepteket, hogy diéta-kompatibilissé tegyem őket. Sajnos a szülés után teljesen elengedtem a diétát, mondván „elmúlt”, hiszen ez csak terhességi cukorbetegség, jó vércukorértékeket mértem, úgyhogy fellélegeztem. Ennek sajnos meg is lett az eredménye, a kilók csak jöttek, a tünetek egyre súlyosbodtak, és azon kaptam magam, hogy nagyon nem érzem jól magam a bőrömben. Ekkor mentem el sok hónap halogatás után egy hárompontos cukor és inzulinszint vizsgálatra, ahol beigazolódott, hogy inzulinrezisztenciám van, ráadásul elég „combos”. A következő egy-két hónap szintén halogatással telt, jöttek az újabb kifogások: egy lakásfelújítás és költözés közepén ugyan kinek van erre ideje? Aztán valahogy május elején jött az elhatározás, amikor végre berendezkedtünk az új lakásban, hogy ideje elkezdeni azt a bizonyos diétát. Ekkor kezdtem el megosztani a receptjeimet és a napi menü ötleteket, hogy segítsek másokon, akik hasonló helyzetben vannak. Nem sok diéta-kompatibilis receptet találni az interneten, főleg nem az én kedvenceim közül, de szeretem a kihívásokat, és a receptjeim nagy részén egyáltalán nem érezni, hogy mentes, a család minden tagja szívesen fogyasztja őket.

Ami a mindennapi szerepeimet illeti, egyáltalán nem egyszerű anyának, feleségnek és háziasszonynak lenni, pláne úgy, hogy mellette oda kell figyelni a diétára, vagy külön főzni a férjemnek, a kislányomnak és magamnak. De egy kis tervezéssel és egy napi rutin kialakításával sokkal egyszerűbbek a mindennapok.

Milyen mentes ételekkel találkozhatnak az olvasók a blogodon? Vannak kedvenc ételeid, amiket rendszeresen készítesz?

Rebeka: Az oldalamon minden recept cukormentes és teljes kiőrlésű, maximum 30%-ban tartalmaznak finomlisztet, ahogyan azt a 160 grammos diéta szabályai megengedik. A legtöbb receptem valamilyen hagyományos, hétköznapi recept átalakítása egészséges, lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazó verzióra.

A kedvenc receptjeim közé tartozik a teljes kiőrlésű pita receptem, (a férjemmel hatalmas gyros fanok vagyunk), valamint az angol muffin recept, amivel könnyen reprodukálható egy gyorséttermi reggeli.

Desszertek közül nagy favorit a kelt mogyorókrémes-málnás csiga, de ennek a receptnek több verziója is megtalálható az oldalamon. Az édeset kedvelőknek kakaós és fahéjas verzióban, a sósat preferálóknak pedig pizzás és sajtkrémes-jalapenos variációban.

Ezen kívül hatalmas palacsinta fan vagyok, akár a hagyományos magyarról, akár az amerikai verzióról van szó. Mindkét variációra találnak több receptet is az olvasóim.

Az ételek elkészítésénél van, amire különösen ügyelsz? Megtervezed esetleg előre, hogy mikor mit főzöl?

Rebeka: Első sorban arra figyelek, hogy minden receptem megfeleljen a 160 grammos diéta szabályainak, lehetőleg lassú szénhidrátokat tartalmazzon, amik stabilan tartják a vércukorszintet, valamint nem utolsó szempont az íz és az állag sem. Törekszem arra, hogy egy ilyen komoly életmódváltás során se kelljen azt éreznie senkinek, hogy le kell mondania a finom falatokról.

A desszertek és sütemények hetekkel előre meg vannak tervezve, rengeteg ötletem van, amit el szeretnék készíteni diéta-barát verzióban. A főétkezéseket is igyekszem pár napra előre megtervezni, de sok kedvencünk is van, amit majdnem minden héten fogyasztunk.

Van esetleg olyan recepted, amit előszeretettel osztanál meg az olvasókkal?

Rebeka: Persze, rengeteg kedvenc receptem van, amiket heti szinten készítek, nehéz is közülük választani.

Mennyire nehéz az IR-ás diétát tartani? Mely alapanyagokat kell kiemelten kerülni?

Rebeka: Egy kis tapasztalat és rutin kialakítása után már nem olyan nehéz. Nekem a kihívást általában a vendégségben vagy étteremben való étkezés okozza, de egy kis előre tervezéssel ezt az akadályt is meg lehet ugrani.

Az alapanyagok közül, amiket fontos kerülni: a hozzáadott cukor, finomított szénhidrátok pl. fehér kenyér, fehér rizs és tészta, valamint a cukros italok és aszalt gyümölcsök. De emellett, ha egy egészséges életmódra próbálunk törekedni, akkor ajánlott kerülni a túlzottan feldolgozott élelmiszereket és a telített zsírokat tartalmazó ételeket is. Valamint érdemes figyelni a mesterséges édesítőszerek minimalizálására is.

Tapasztalataid és környezeted visszajelzései alapján, hogy viszonyulnak az emberek a diétákhoz? A mai napig mumusként tekintenek rá?

Rebeka: Véleményem szerint egyre elfogadóbbak az emberek a diétázókkal szemben, bár az idősebb korosztályban még mindig akadnak, akik furcsa szemmel néznek, ha valaki méreget vagy nem kér bizonyos ételekből egy vendégség során.

Bízom benne, hogy egyre több ember fog egy-egy lépést tenni az egészséges életmód és táplálkozás felé. Az én célom is ez, lemondásoktól mentesen. Mindig csak elkezdeni nehéz, ha észrevesszük magunkon a változást például abban, hogy elindulnak lefelé a kilók, nagyobb lesz az energiánk, megszűnnek az emésztési problémáink, vagy csak jobban alszunk, máris megvan a motiváció ahhoz, hogy egy egészségesebb életmódot akarjunk élni.

Van esetleg valami célod a blogoláson belül?

Rebeka: A közeljövőben szeretném folytatni a receptek megosztását az Instagram, a Facebook és a TikTok oldalamon egyaránt, valamint már folyamatban van a weboldalam készítése is, ahova az összes receptem fel fog kerülni, átláthatóbb, keresőbarátabb formában.

Hosszú távú céljaim közé tartozik egy inzulinrezisztenseknek szóló receptgyűjtemény megalkotása is, de ez még a jövő zenéje.

Addig is érdemes követni az oldalamat, szinte minden nap kerül ki egy új recept és a kéréseket is szívesen meghallgatom.

Nagyon sok sikert kívánok a továbbiakban és kívánom, hogy amit csak szeretnél elérd az életben! És nem mellesleg nagyon köszönöm, hogy megoldható volt, hogy ez az interjú megszülethessen.

Orbán Nikolett

Olvastad már a sorozat többi tagját?

Talán ezek is érdekelhetnek …