Blog

A túl sok ülés káros hatásai

0
A Túl Sok ülés Káros Hatásai 1

            Felgyorsult társadalmunk dacára, számtalan olyan helyzetben találhatjuk magunkat, mikor hosszas üldögélésre kell kényszerülnünk. Egyszerű és kézenfogható példa erre az oktatásban eltöltött évek, ahol több órán keresztül kell figyelemmel kísérnünk az elhangzottakat, miközben az ülés és a mindennapos mozgásunk közti egyensúly átbillenni látszik. Természetesen módon ebből is megárt a sok. A túl sok ülés számos betegség, mozgásszervi elváltozás melegágya lehet, melyek megnehezíthetik mindennapi teendőink zavartalan elvégzését.

Miért is ülünk egyre többet?

            A modern világ megköveteli azt, hogy a kényelmes élet elérése érdekében minél több elektronikai szerkezet kerüljön be a mindennapjainkba. Azonban miközben a kényelemben töltött munka, szórakozás perceit élvezzük, sokszor talán nem is sejtjük, mennyire megterhelő munkát végeznek ízületeink és csontjaink. A tartósan mozdulatlan állapot folyamatos feszülésre készteti a csípőfeszítő izmainkat, melyeknek megrövidülése igen komoly problémákhoz fajulhat. Továbbá a szalagok megnyúlásával további passzív stabilitásnak mondhatunk búcsút, miközben az ízületeket, e folyamatok következményeképp, szintén károsodás, funkcióvesztés éri.

Milyen súlyos is a probléma?

            Egy 2017-ben készített kutatás szerint, a 45 év feletti emberek csoportjából 77%-uk 12 órát vagy annál több időt tölt a képernyők előtt ülve. Ezáltal bőven az ajánlott mennyiség alatt mozog a napi fizikai aktivitás görbéjük.

            Sokszor hallom, hogy mennyire lebecsülik a sok üldögélés problémáját, pedig elég komoly problémák okozójává is vállhat. Az első dolog, ami talán mindenki eszébe jut, az az elhízás. Való igaz, hogy a hosszantartó üldögélés, a fizikai aktivitás hanyagolása, a többszörös kalóriabevitel megemeli a testsúlyt. Viszont a testsúly növekedéssel együtt nő a különféle súlyosabb betegségek kialakulási esélye is.

            A testsúly és az egyhelyben töltött órák növekedésével fokozódnak a különféle szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyei, melyek súlyos esetben akár végzetessé is vállhatnak! Továbbá különféle daganatos megbetegedések és ciszták kialakulásának is kedvez a kialakult, egészségtelen életmód. Elkerülhetetlen a mozgásszervi panaszok megjelenése, melyek közül kiemelkedőek a fájdalmak, roppanások, izomfeszesség és gyengeség a nyaki régió, a háti és ágyéki szakaszon. A gerinc hossza mentén különösen nagy terhelés hárul az összenyomott porckorongokra, melyek a rájuk ható axiális erők hatására könnyen kitüremkedhetnek, ezzel okozva borzalmas kellemetlenségeket. Természetesen a további ízületek is extrém terhelésnek lehetnek kitéve.

            A test egészén, a testtartásban is komoly problémák merülhetnek fel. A „kényszeredett pozíció” miatt a gerincszakaszok normál esetben vett görbületei eltorzulhatnak, különféle súlyosságú gerincferdülés alakulhat ki. Különösen veszélyesek a szerzett deformitások, hiszen testünk egy dinamikus stabilitásban élő rendszer, melyből, ha már csak egy elemet is elmozdítunk, akkor az egyensúly megbomlik, s következményképpen a test más deformitásokkal, funkcióromlásokkal kompenzálni próbál.

Mit tehetek a problémák elkerülése érdekében?

            Az egyhelyben maradás legjobb ellenszere, ha hagyunk magunknak szünetet arra, hogy átmozgassuk elgémberedett ízületeinket. Próbáljunk meg 45-60 percenként egy pár percnyi szünetet beiktatni, amelyben felállunk, s kicsit átmozgatjuk ízületeinket. Ezzel könnyen elkerülhetőek a súlyos mozgásszervi panaszok kialakulásai. Már azzal is többet tehetünk testünk egészségéért, ha magasabbra állítjuk a székünket vagy törekedünk a pozíciónk változtatására. Ugyanis így csípőnk és térdünk hajlásszög változása kedvező hatással lehet az ott elhelyezkedő izmokra és ízületekre. Továbbá liftezés helyett – ha tehetjük – válasszuk inkább a lépcsőzést, ezzel is növelve az aznap elvégzett fizikai aktivitásunk mennyiségét.

A WHO a 18-64 év közötti emberek számára minimum 150 percnyi mérsékelt fizikai aktivitást és 75 perc intenzív fizikai aktivitást javasol hetente, hogy egészségesebben élhessük az életünket. Továbbá számos mozgással kapcsolatos ajánlás mellett fokozott figyelmet fordíthatunk a különféle nyújtásokra, mellyel megakadályozhatjuk, avagy orvosolhatjuk egyes izmok letapadását és lerövidültségét. Azonban mindenképp fontos megemlíteni, hogyha el nem múló mozgásszervi panaszokkal küszködünk, akkor a legjobb, amit mindenekelőtt tehetünk, ha felkeresünk egy problémában jártas orvost, szakembert!

Konklúzió:

A túl sok ülés világunkban az egész emberiséget érintő probléma, mely cseppet sem alábecsülhető igen komoly következményei miatt. Könnyen találhatjuk magunkat különféle szív-és érrendszeri panaszok, mozgásszervi elváltozások, zsibbadások és bizsergő fájdalmak előszobájában, melyek radikálisan ronthatják az életminőségünket. A korai halálozás, az egészség megtartása érdekében fokozott figyelmet kell fordítanunk a számunkra megfelelő mennyiségű testmozgás betartására, illetve ügyelnünk kell a helyes nyújtás rendszerességére is. Így érhetjük el, hogy minél tovább élvezhessük az élet örömteli pillanatait, épen és egészségben, egy rohanó világ epicentrumában.

Plessek Marcell

Képek forrása: Pixabay

Ha a téma elnyerte a tetszésed, mindenképpen csekkold ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …