Blog

Alábecsült mozgásforma – a pilates

0
Yoga Group Classes Inside The Gym

A pilates egy igazán sokoldalú sport, számos pozitív tulajdonsággal, mégsem becsülik meg eléggé. Hosszú ideig kerestem azt a mozgásformát, ami eleget tesz az elvárásaimnak és amit napi szinten tudok végezni, de nem feltétlenül merülök ki benne minden egyes alkalommal. Ez a sport széleskörűen elérhető, ugyanis a legtöbb gyakorlathoz nincs is szükség másra, csak egy jógamatracra (ami szintén nem kötelező). Illetve, akik jobban szeretnek egyedül sportolni, számukra ezernyi videó áll rendelkezésre az interneten, így otthon is végezhető.

Mindössze 100 éves a sokak által kedvelt sport. Joseph Pilates nevéhez fűződnek a gyakorlatok, amiket az első világháború idején fejlesztett ki. Pilates, és sok más német állampolgár hadifogságba került, ahol ez a mozgásforma által tartották szinten az erőnlétüket.

A pilatesnek hat alapelve van: koncentráció, pontosság, kontroll (test és szellem tudatos irányítása), légzés, központosítás (erőközpont elsajátítása), áramlás (mozdulatok folyamatossága). Az egész testet megmozgatja és a lelket is hozzákapcsolja a mozgás öröméhez. A keleti kultúra benyomása is megjelenik a sportban.

Már többször találkoztam a tévhittel, miszerint a pilates nem megfelelő az izmok erősítésére. Sokszor a súlyemeléssel állítják párhuzamba, amikor a két sportnak teljesen más jellege van, illetve minden sportoló más igényekkel rendelkezik. A téveszmével ellentétben, a pilates igenis segíti az izmok erősödését, és számos más jótékony hatást gyakorol a szervezetre. Ezt több megfigyelés és kutatás is alátámasztja. Az izomépítés mellett javítja a testtartást, a hajlékonyságot és az állóképességet, amik szintén fontos tényezők amikor az egészségünkről van szó.

Ezt a sportot bátran ajánlanám bármely korosztálynak. A gyermekek számára több módon is érdekessé és játékossá tehetjük a gyakorlatokat. A jógalabdán végzett feladatsorok a legmókásabbak, főleg csoportos órákon. Az egyensúlyozás mindenki számára kihívást jelenthet, és egyfajta sikerélménnyel gazdagodunk, ha sikerül esés nélkül megcsinálni az adott gyakorlatot. Az odavezető utat pedig garantált nevetés kíséri. A másik nagy kedvenc, amikor a labda segítségével rugózunk és ezáltal erősítünk. Ehhez kicsit több odafigyelés szükséges, nehogy valaki alól kiguruljon a jógalabda.

Az idősebb korosztály számára is kiváló mozgásforma a pilates, rengeteg szakirodalom beszámolt az egészségre gyakorolt pozitív hatásáról.  Javít az egyensúlyérzéken, a hajlékonyságon, az állóképességen, az erőnléten és az izomerőn egyaránt. A legtöbb sporthoz mérve a pilates sokkal kímélőbb, de annál hatékonyabb az idősek számára.

Joseph Pilates, akihez köthetjük ez a sportot, ízületi fájdalmakkal és asztmával küzdött egész életében. Tölcsérmelle is volt, ami egy mellkasdeformitás, illetve az angolkór is betegítette. Ennek ellenére, vagy talán pont ezért, nagyon fontos volt számára a sport. A kitartása példaértékű és számomra nagy motiváció. Ezek után nem meglepő tény, hogy a pilatest sokszor rehabilitációs folyamatokban is használják. Sok beteg számolt be arról, hogy a fájdalmaik jelentősen lecsökkentek ez a mozgásforma hatására. Az alsó háttájéki fájdalom kezelésében is eredményesnek bizonyult a pilates.

Pápai Liza

Ha tetszett a cikkem, olvasd el ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …