Blog

Hogyan készüljünk a vérvételre?

0
1 Hogyan Keszuljunk A Vervetelre

A kórházban eltöltött szakmai gyakorlatom alkalmával láthattam és tapasztalhattam az emberek hozzáállását és főbb hibáit a vérvétel témakörével kapcsolatosan. A rutinos vérvételre járó betegek rendszerint a helységbe belépve már készítik elő a kezüket, ahonnét a mintavétel szokott zajlani míg mások önmagukat védve jelzik, hogy neki „nincsen” vénájuk szóval nehézkes lesz az eljárás. Azon túl, hogy általánosságban nem rajonganak az emberek a beavatkozásért annak számtalan oka lehet például:

 • kellemetlen korábbi tapasztalat
 • „tűfóbia”
 • a vér látványától való rosszullét
 • véna sajátosság okozta kellemetlen érzés
 • vagy éppenséggel a dehidratáltság miatti vénakeresés.

Sajnálatos módon nem feltétlenül vannak feltűntetve a fontos információk a beteget kísérő beutalón vagy a kórtörténeteken, így a mintavevőt érhetik meglepetések. Olyan estekre gondolunk, mint például a véralvadásgátló szedése, tartós plazmaadás, kemoterápia vagy éppenséggel a dialízis eseménye.

Az adathiányosságokon túl néha nincsenek megfelelően informálva a mintavételre érkező betegek. Az általános berögzöttség, hogy minden vérvétel esetén éhgyomorra kell menni. Az étkezés kizárólag a koleszterin, triglicerid, vas, foszfát, inzulin és a vércukorszint vizsgálatát befolyásolja. Így ebben az esetekben a mintavétel megelőző 6-12 órával nem szabad étkezni, sem teát, sem kávét inni. Sajnálatos módon az emberek ilyen esetekben a víz fogyasztását is 0-val teszik egyenlővé, ami jelentős mértékben bonyolítja a mintavételt.

A mintavétel ideje is behatárolt lehet. Például reggel szokás mérni a kortizol szintjét, de vannak olyan paraméterek, amelyek napszaktól függetlenül is ugyanazt az értéket adják ilyen a vérsejtsüllyedés, CRP, tumormarkerek, ionok, ellenanyagok, allergének, autoimmun frakciók, enzimek, vitaminok és a pajzsmirigy hormonok.

A könnyebb diagnózis alátámasztás érdekében az általános szűréseken (kisrutin, nagyrutin, műtéti kivizsgálás, nőgyógyászati hormon) vizsgálatokon túl vannak speciális betegség és tünetspecifikus vizsgálatok. Ezek a vizsgálatok például a következők lehetnek:

 • allergia vizsgálatok
 • keresztallergiák (táplálék-pollen)
 • IgE típusú vizsgálat
 • intolerancia vizsgálatok (laktóz, glutén, hisztamin)
 • szervspecifikus panel (máj, vese)
 • vasanyagcsere
 • vérszegénység
 • általános és szövetspecifikus hormonvizsgálat
 • PCOS
 • inzulinrezisztencia vizsgálat
 • cukorterhelések

Fontos információk

 1. Gyomor, vese, máj funkcionális vizsgálatakor tilos teát vagy kávét fogyasztani àoka: farmakológia hatással bíró anyagtartalom.
 2. Káros szenvedélyek például dohányzás és alkohol kerülendő àparaméter eltolódást eredményez például kreatini, karbamid, hemoglobin és enzimek esetén.
 3. Sejtes és makromolekuláris összetevők emelkedését okozza a tartós állás.
 4. Zsíros ételek kerülés àha nem kerüljük lipémiássá válik a minta.
 5. Szérum húgysav vizsgálata előtt tanácsos 3 napnyi purin szegény diéta à kerülni kell a hüvelyeseket, a diót és a mogyorót.
 6. Kerüljük az erős fizikai megterhelést à mert különben az alap mennyiséghez képes fokozott mennyiségben kerülnek a vérbe az izomból származó enzimek (LDH, GOT, CK) és a leukociták, laktát, piruvát.
 7. A cukormentes rágó is befolyásolhatja a vércukorszintünket.
 8. A fogamzásgátlók, az antibiotikumok, a szteroidok, immunszupresszánsok és vérnyomáscsökkentők nem befolyásolják az eredményt.
 9. Női ciklus esetén alkalmas vizsgálati idő a ciklus közepe, de egyedi esetekben máskor is történhet àciklus 1-4 napján ösztrogén, ciklus 21-22 napján progeszteron, LF és FSH.

Tehát összességében elmondhatjuk, hogy nagyon hasznos mintagyűjtésről van szó, hiszen pár cső vérből teljes szervezeti állapot feltérképezhető. Invazív eljárásként nem veszélytelen, de szakemberek elhivatott és szakszerű munkavégzése biztonsággossá teszik. Ha követjük az utasításaikat akkor minden szövődménye kiküszöbölhető a vérvételnek. Remélem hasznosnak találtátok a cikket![i]


[i] OrbánNikolett

Olvassatok tovább az oldalon:

A képek forrása: a Pixaby

A cikk alapja a szakmai gyakorlaton és az előadásokon elhangzott információk!

Talán ezek is érdekelhetnek …