Blog

Interjú Viviennel, a @cukormentes_oldalam Instagram oldal bloggerével

0
1 Ízélményben Gazdag Mentes életmód Interjúsorozat

Talán joggal mondhatom azt, hogy az inzulinrezisztencia fogalma számtalanszor megjelenik a mindennapjaink során, melynek oka, hogy egyre több ember esetén diagnosztizálják. Az egyre gyakoribb megjelenés okait sok tudóst és orvost tárná fel a nagyvilág számára, azonban erre 100%-os biztosságú válasz nincsen. De mindenki számára lehetőségként ott van az életmódváltás gondolata és a betegséggel való tudatos együttélés, amelyek jelentős állapotjavulást eredményezhetnek. Fogadjátok sok szeretettel a témában készült interjúmat, melyben Vivien az IR-es életútját is elmesélte, amit ezúton is nagyon köszönök!

  1. Mesélnél az olvasóinknak, hogy miért pont a cukormentes életmóddal kezdtél el foglalkozni? Volt esetleg olyan tényező, amely hozzásegített, hogy elmélyülj a témában?

2018-ban diagnosztizáltak nálam inzulinrezisztenciát, PCOS-t és pajzsmirigy alulműködést. Ekkor fogalmazódott meg bennünk a férjemmel a gyermekvállalás gondolata is, ahhoz viszont, hogy ez sikerüljön – és természetesen, hogy egészséges legyek – teljes életmódváltásra volt szükségem. Jelentős túlsúllyal rendelkeztem, amiből az első gyermekünk megfogantatását megelőzően sikerült 10 kilógrammot lefaragnom a cukormentes étkezésnek köszönhetően (majd a születését követően még 20 kilót leadtam), és a labor eredményeim is rendeződtek ezáltal. Mindent beleadtam, konzultáltam a szükséges szakemberekkel és teljesen elmélyültem a témában a megfelelő szakirodalmak segítségével. Mára már el sem tudnám képzelni, hogy visszatérjek a régi szokásokhoz, de ehhez nagyon nagy önuralomra és kitartásra volt szükségem.

  • Az alapanyagok felhasználását tekintve a természet biztosította cukorforrásokat alkalmazod az ételkészítés során? Mennyire ajánlod az úgynevezett cukorhelyettesítőket?

Én alapvetően természetes édesítőszereket szoktam használni az ételek elkészítése során, mint például az eritrit és a négyszeres erejű édesítőszer (eritrit és stevia keveréke), de ha a gyerekeknek készítek valamit, akkor igyekszem az édesítőszerek helyett almával, banánnal vagy datolyával édesíteni. Elszoktam már a túlzottan édes ízektől, így, ha nem vendégeknek sütök éppen, akkor általában nagyon kevés édesítőszert használok, vagy egyáltalán nem és pl. almával édesítek. A banánt kevésbé szeretem saját részre használni ilyen célból, mert rendkívül magas a szénhidrát és gyümölcscukor tartalma, ami nekem az IR miatt nem túl szerencsés.

  • Tapasztalataid alapján rejlenek kihívások a cukormentes életmód kivitelezésben a mindennapok során?

Az otthoni étkezés során már kevésbé, hiszen abszolút nem tartok otthon például cukrot és semmilyen olyan alapanyagot, ami tiltólistás lenne számomra. Egyedüli kihívás abban rejlik számomra, hogy ne egyek bele a gyerekeknek szánt finomságokba. Leginkább a péksütemények terén van szükség az önuralmamra, de éppen ezért igyekszem időnként sütni magamnak olyat, amit én is megehetek.

Amikor viszont nem főzök, és vennék esetleg valahol magamnak ebédet, vagy beülnénk egy étterembe, az már sok esetben kihívást jelent. Nyílván az én esetem speciális az IR miatt, nem elég csak cukormentesen étkeznem, hanem arra is oda kell figyelnem, hogy az ételek lehetőleg lassan felszívódó szénhidrátforrásokból készüljenek. Ez nehéz dolog. Azt tapasztalom, hogy most már glutén- és laktózmentes választék azért mindenhol van. Nem minden esetben teljesül mindkettő egyszerre, de vagy ilyen, vagy olyan azért van. Cukormentes kínálat viszont kevésbé, de lehet, csak én járok rossz helyekre. Több helyen tapasztaltam már (étterem vagy strand büfé), hogy vízen kívül gyakorlatilag semmilyen cukormentes italt nem tudtak adni, illetve desszertből sem szerepelt cukormentes a kínálatban. Főételt azért általában lehet találni mindenhol, ha más nem egy kis natúr húst, zöldséggel és némi IR barát körettel.

  • Vannak esetleg kedvenc recepted, amit szívesen ajánlanál másoknak is?

Oh, igen! Az almás zabpelyhes palacsinta korongom nagy kedvencem lett, mert hamar elkészíthető és sokféle képpen variálható. Cukormentes, gluténmentes, tejmentes. J

  • Mit gondolsz a jelenleg rendelkezésre álló cukormentes termékekről? Mennyire igaz, hogy széles választék áll rendelkezésre?

Nem gondolom, hogy széles lenne a rendelkezésre álló választék. Legalábbis a boltok polcain biztos, hogy nem. Webáruházakban talán.

A legbiztosabb út sajnos az, hogy neki kell állni otthon és legyártani azt a cukormentes kakaós csigát, fagyit vagy netán túrórudit, és akkor mindig lesz otthon olyan, amit megehetsz vagy elcsomagolhatsz magadnak, ha éppen úton vagy egész nap.

  • Tudsz ajánlani esetleg olyan általad preferált platformokat, ahonnan rendszeresen szerzed be a mentes alapanyagokat? Van esetleg kedvenc alapanyagod, amely sosem hiányozhat a konyhából?

Van olyan cég, akivel együttműködésben állok az oldalam kapcsán, az Ő termékeiket nagyon megszerettem és rendszeresen használom is. (Nem a reklám helye!) Azért is vállaltam el velük a közös munkát, mert termékeket kapok cserébe, és az nekem, mint édesszájúnak nagyon sokat jelent. Az Allnutritionról van szó. Én eddig náluk találtam meg a legnagyobb választékot a kiegészítők terén (krémek, szószok, lekvárok, kávé, készételek, kekszek, csokik). Viszont, ha más alapanyagra van szükségem, (pl. zabpehely, teljes kiőrlésű liszt, köretnek való élelmiszerek) akkor azt általában azért meg tudom vásárolni a környékemen lévő üzletekben, bioboltokban, zöldségesnél. Nagyobb tételben esetleg érdemes a Fittkamrától rendelni.

  • Szerinted mi lenne az első lépés, hogy az emberek kevesebb cukortartalmú élelmiszert iktassanak be a napjaikba?

Mindenképp a cukros üdítők elhagyása. Annak, aki napi szinten issza ezeket, biztos vagyok benne, hogy segít elindulni a helyes úton, ha mostantól nem teszi. Szerintem ez a legértelmetlenebb cukor és szénhidrát bevitel, ugyanis teljesen üres kalória. Semmilyen tápértéket nem ad, nem laksz jól tőle, ellenben a kilók csak úgy repülnek fel az emberre.

Fontos lépés lehet még a cukros, fehérlisztes péksütik elhagyása. Sokan ezt választják reggelire, ami szintén nem túl jó szokás. Helyette inkább készítsünk egy szendvicset teljes kiőrlésű kenyérből vagy egy zabkását. Sok olyan oldal van, mint az enyém. Érdemes ezeket böngészni, inspirálódni. Többek között én is ezzel a céllal hoztam létre a @cukormentes_oldalam-at, hogy segítsek a receptjeimmel azoknak, akik bármilyen oknál fogva cukormentesen kell, hogy étkezzenek.

Sok sikert kívánok mindenkinek, aki most vág bele az életmódváltásba!

Remélem azok számára, akiknél fennáll az inzulin rezisztencia diagnózisának esélye azok számára segítség lesz a cikk!

Orbán Nikolett

https://www.instagram.com/cukormentes_oldalam/?hl=hu

Olvastad már a sorozat hasonló cikkét?

Interjú Borival, a @nutritionist_bori Instagram- és webes oldal bloggerével

Talán ezek is érdekelhetnek …