Blog

Interjú Borival, a @nutritionist_bori Instagram- és webes oldal bloggerével

6
1 Interjúborival

Az interjúsorozatom IV. része joggal mondhatom, hogy rendhagyó és eltér az előbbiektől. Szerintem kevesen hallottunk vagy éppenséggel rendelkezünk tudásanyaggal a témában. Ha érdekel, mit jelent a Holisztikus táplálkozás, akkor mindenképpen olvasd el a cikket – de akkor is, ha csak szeretnél tudatosan és megfelelő minőségben változtatni az életeden.

1.         Mesélnél az olvasóknak arról, hogy mivel foglalkozol a mindennapok során? Volt esetleg valami jelentősebb motiváló erő, amely a vállalkozás kialakítására ösztönzött?

Bori: Ugyan van egy fő hivatásom: Holisztikus Táplálkozási Tanácsadóként (Holistic Nutritionist & Weight Management Specialist) dolgozom, de kisvállalkozóként egyszerre vagyok tanácsadó, marketinges, IT-s, könyvelő, ötlet-gyáros, örök tanuló, szakács, mini influencer és még sorolhatnám. Változatos szerepek ezek egy-egy napra, de mindegyik egy célt szolgál: támogatni az embereket, hogy minél egészségesebb és kiegyensúlyozottabb életet tudjanak élni. Ahogy sokan a szakmában, én is a saját bőrömön tapasztaltam meg először, hogy a rohanó, stresszes napok, az egészségtelen ételek és szokások hosszú távon krónikus betegségekhez vezethetnek.

Mikor sok évvel ezelőtt inzulinrezisztenciával diagnosztizáltak, glutén-érzékenységgel megfejelve, fenekestül felfordult az életem. Mesterszakos vegyészmérnökként a kutató énem kíváncsiságával vetettem bele magamat az elérhető legfrissebb tanulmányokba, folyamatosan teszteltem magamon a tanultakat, fejlesztettem a gondolkodásmódomat, a világlátásomat. Egy új ember lettem, fantasztikusan érzem magam, IR-nek nyoma sincs. Közben tanúsítványt is szereztem, 2x fél éves, gyakorlatorientált amerikai képzésben vettem részt, és azóta is folyamatosan figyelemmel kísérem a legújabb kutatások eredményeit a témában. Sajnos sokan küzdenek manapság hasonló problémákkal, mint amilyenekkel korábban én is, és látom, hogy nagyon könnyű elveszni a számos divatdiéta- és az ellentmondásos információk tengerében. Ezek az emberek motiválnak, nekik szeretnék segíteni a vállalkozásommal, a munkámmal minden nap.

2.         Esetleg részleteznéd, hogy az általad képviselt táplálkozási életvitelben milyen főbb alapanyagokkal és fűszerekkel dolgozol? Vannak kihívásai a teljes értékű növényi táplálkozásnak?

Bori: Nagyon egyszerűen úgy szoktam erre a kérdésre válaszolni, hogy minél közelebb van egy étel a természetben fellelhető formájához, annál jobb. A teljes értékű, növényi alapú táplálkozásban van helye a gabonáknak, a zöldségeknek, a gyümölcsöknek, a baboknak, a magoknak, a gombáknak, ezerféle fűszernek és gyógynövénynek és, ami sokak számára meglepő, hogy lehet helye a minőségi állati eredetű alapanyagoknak is. Utóbbi jelentősen kisebb arányban szerepel a tányéron, de nincs “kizárva”. Ez az étrend alapvetően nagyon változatos és színes. Természetesen nincsen két egyforma konyha, hiszen van, aki érzékeny bizonyos alapanyagokra, vagy úgy dönt, hogy teljesen kizárja az állati eredetű alapanyagokat, esetleg ki nem állhatja a gombát. Ez egyáltalán nem gond, hiszen alapanyagok tekintetében bőven van miből kialakítani mindenki egyedi életmódját.

Első ránézésre milyen egyszerűen hangzik igaz? 🙂 Viszont igen, kihívásból akad elég, amit többek között az ultrafeldolgozott ételek és a berögzült társadalmi szokások gördítenek elénk. Épp elég megküzdeni például a cukor-elvonási tünetekkel is, de közben a körülöttünk lévő emberek kirekesztő, megbélyegző hozzáállása sem segít azoknak, akik eltérően esznek, sőt. Ezért is tartom fontosnak egy támogató közösség építését, hogy érezze minden váltani akaró ember, hogy egyáltalán nincsen egyedül.

3.         Mi a legtöbbet hallott cél a klienseid szájából, amelyben segítséget kérnek tőled?

Bori: A legtöbbet hallott cél a leglátványosabb: a súlyvesztés. Aztán persze mikor megtapasztalják, hogy kevesebbet puffadnak, egyre energikusabbak, egyre javul az általános közérzetük és kedvük, akkor már csak hab a tortán, hogy a testük formája is egyre közelebb kerül a természetes alkatukhoz.

4.         Általánosságban hogy látod; mi az abszolút hiba, amit elkövetnek az emberek az életmódváltás gondolatának megfogalmazódása után? Tapasztalataid alapján nehéz tudatossá tenni és beiktatni a mindennapokba a változást?

Bori: Sokan az életmódváltást egynek veszik a diétával. Belevágnak, drasztikus változtatásokat vezetnek be egyik napról a másikra, talán még divatos csodaszereket is vesznek hozzá, és persze alig várják, hogy vége legyen a nyári szezonnak, és újra lehessen “bűnözni”. Ha tegnap még sajtburgerrel laktam jól, ma pedig kiszúrom a szemem egy kalóriaszegény salátával, az bizony hatalmas stressz a szervezetünknek és a lelkünknek. Nem csoda, hogy egy-két ilyen próbálkozás után a hideg kiráz minket, ha csak arra gondolunk, hogy fogynunk kéne. Az eredményes életmódváltás egy hosszú és lassú folyamat, amihez türelem, kitartás és erős motiváció szükséges. Ha ezek rendjén vannak, akkor nagyon szép eredményeket lehet elérni. Viszont akkor sem lehetetlen, ha még nem tart itt valaki. Ilyenkor érdemes először például coach-hoz fordulni, aki segít megtalálni és tudatosítani ezeket. A férjemmel, aki coach, az Equilibriumnál (QLBRM) többször összedolgozunk, hogy valódi eredményt tudjon elérni az ügyfél.

5.         Van esetleg olyan kedvenc recepted/receptijeid, amelyeket szívesen megosztanál az olvasókkal?

Bori: A napokban pont megosztottam egy csicseriborsós curry receptet az Instagram oldalamon, amivel vendégeket is szeretek meglepni, mert gyorsan elkészül, és eddig oda volt érte mindenki, még a nagy “húsevők” is. A posztolás óta folyamatosan kapom az üzeneteket, hogy bizony bevált náluk is, így legyen ez a recept, amit az olvasókkal is megosztok.

6.         Számtalan új trend terjed, például a vegyes táplálkozást folytatók bizonyos intervallumokban tisztítókúra-szerűen nyúlnak a növényi táplálkozáshoz. Előnyösnek tartod ezt?

Bori: Attól függ, hogyan teszik mindezt. Például idén sokan tartottak “veganuárt”, amikor is egy hónapon keresztül csak vegán ételeket fogyasztottak. Ez remek lehetőség a felfedezésre, a tapasztalásra, hogy bizony rengeteg különféle ízletes növényi alapanyag létezik a paprika-paradicsom-uborka hármasán kívül. Hátha mindezt júniusban tartanák, és nem januárban! Nyilván a szervezetünk és a bélflóránk is meghálálja, ha csak egy hónapra is, de növeljük a bevitt növényi rostok és mikrotápanyagok arányát. A veszélyt abban látom, hogy ami vegán, az nem feltétlenül egészséges is, hiába párosítja össze sokszor a marketing ezt a két jelzőt. Gondoljunk itt a számos vegán ultrafeldolgozott termékre a boltok polcain, a finomított lisztes, növényi olajokban tocsogó, agyoncukrozott ételekre, amik ugyan vegánok, de messze nem nevezhetőek egészségesnek. Nem véletlenül szerepel a “teljes értékű” megnevezés a “növényi alapú” előtt. Egy szó, mint száz, érdemes tudatosan és jól tájékozottan belevágni az ilyen kalandokba is, nehogy csalódás legyen a vége.

7.         Van esetleg olyan jövőt tekintő célod, amelyet mindenképpen véghez szeretnél vinni a témában?

Bori: Mindig! 🙂 Erre a nyárra egy nagyon izgalmas ötlet pattant ki a fejemből, amihez nagy örömömre csatlakozott még néhány olyan ember, akiket igen nagyra tartok a szakmájukban. Mini dokumentumfilm-sorozatot fogunk forgatni egy önként jelentkező ember életmódváltásának első két hónapjáról. A kiírt pályázatra több mint 100-an jelentkeztek, és nemrég véget is ért a kiválasztási folyamat. Most már tűkön ülünk mindannyian, hogy kezdhessük a közös munkát. Igyekszünk minden támogatást megadni, hogy sikeresen tudjon elindulni a nyertesünk az életmódváltás útján: ingyenes táplálkozási tanácsadást, coachingot, edzési lehetőséget és a szponzorunknak köszönhetően egy kezdőcsomagot sok-sok értékes alapanyaggal, amik természetesen a teljes értékű, növényi alapú étrendbe beilleszthetőek. Mindezzel az a célunk, hogy betekintést nyerjenek egy valódi életmódváltás nehézségeibe és örömeibe azok az emberek, akik szeretnének változtatni az életmódjukon, de nem tudják hogyan álljanak neki. A dokumentumfilm-sorozat ősztől lesz megtekinthető a QLBRM YouTube csatornáján.

Ezen tanulságos interjú után szerintem sokan elgondolkodtunk a táplálkozási reformokon, valamint, hogy érdemesebb lenne kicsivel több figyelmet fordítani a táplálkozásunkra. Hiszen könnyebb a panaszokat megelőzni, mint azokat kezelve helyreállító folyamatokat végezni.

Végezetül iszonyatosan köszönöm, hogy ennyi feladat mellett is megszülethetett ez az interjú!

Orbán Nikolett

Instagram profil: https://www.instagram.com/nutritionist_bori/

Web: https://linktr.ee/borinagy

Képek @nutritionist_bori tulajdonát képezik bármely más oldalon történő felhasználásuk tilos!

Olvastad már ezt a cikket is?

Talán ezek is érdekelhetnek …