Blog

Interjú Biankával, a @vas_biaval_mentesen Instagram, Facebook és Webes oldal bloggerével

0
1 Ízélményben Gazdag Mentes életmód Interjúsorozat

Jelen interjú egy életutat mutat be, amelynek alapja az egészséges életmód, még akkor is, amikor jelentős változás következik be egy diagnózis miatt. Bianka a megkeresésemet is elvállalta, amit ezúton is nagyon köszönök neki, és kívánom, hogy minél több sikert érjen el a témában.

  • Mit jelent számodra az egészségestudatos táplálkozás? Az előzőekben említett véleményed befolyásolt téged abban, hogy elkezdtél tüzetesebben foglalkozni a témával?

Mivel számomra fontos az egészség, ezért törekszem arra, hogy az étkezéseim is kiegyensúlyozottak legyenek, és tápláló, de ugyanakkor finom ételeket fogyasszak. A témával akkor kezdtem el komolyabban foglalkozni, amikor cöliákiát állapítottak meg nálam, lassan már több, mint 15 éve. A kezdeti időszak nagyon nehéz volt, mivel nem tudtam mit mivel tudok helyettesíteni, de, ahogy egyre többet foglalkoztam a témával, egyre több alternatívával ismerkedtem meg. Az új alapanyagok új irányba tereltek, új elkészítési módokat, lehetőségeket fedeztem fel, ami szépen lassan teljesen megváltoztatta az étkezési szokásaimat.

  • Véleményed szerint mi az abszolút kihívás az egészséges és gluténmentes táplálkozásban? Egyetértesz azzal, hogy a társadalom még mindig kritikusan áll hozzá azon táplálkozási formákhoz, amelyekben szerepel a „mentes” szó?

Számomra a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a gluténmentes lisztek és az ezekből készült gluténmentes péksütemények alapja nagy részben a burgonya-vagy kukoricakeményítő, aminek a túlzott fogyasztását én szerettem volna elkerülni. Szerencsére egyre több olyan gyártó jelent meg a piacon, aki szakított ezzel a hagyománnyal és más alapanyagokból készített mentes lisztkeverékeket, illetve péksüteményeket. Az idő múlásával pedig egyre több lehetőség közül válogathatnak a gluténmentesen étkezők, egyre több termék található meg a piacon, aminek én személy szerint nagyon örülök.

Sajnos igen, ezzel egyet tudok érteni, még manapság is gyakran találkozom olyan emberekkel, akik, ha megtudják, hogy gluténérzékeny vagyok, akkor azt gondolják, hogy ez csak valamilyen hobbi, divat vagy fellángolás az esetemben, és majd “kinövöm”. Úgy gondolom nagyobb hangsúlyt kellene fektetni arra, hogy az emberek jobban megismerjék a mentes étkezés miértjét és fontosságát.

  • Mi az az étel, amelyet előszeretettel készítesz? Melyik alapanyag az, ami szerves részét képezi a konyhádnak, és sosem hiányozhat a készletből?

Rengeteg olyan étel van, amit imádok vagy enni, vagy elkészíteni, vagy mindkettő, és ezért ezek gyakrabban készülnek itthon. Nagyon szeretek például különböző gluténmentes kenyereket, péksüteményeket sütni, mivel a gluténmentes péksütik elkészítési folyamata is nagyon izgalmas és örömteli, de ugyanúgy szívesen készítek főételeket vagy desszerteket is. Jelenleg nincs olyan, amit egyedüliként ki tudnék emelni. Friss zöldségek és gyümölcsök mindig vannak itthon, illetve kettő alapanyag van még, ami sosem hiányozhat a konyhámból: az egyik a barnarizsliszt, a másik pedig a zabpehely, ezeket nagyon gyakran alkalmazom, mivel univerzálisan felhasználhatóak a konyhában, lassú felszívódásúak és viszonylag az olcsóbb gluténmentes termékek közé tartoznak.

  • Megosztanád az egyik kedvenc recepted az olvasókkal? Ha igen akkor miben különleges az adott finomság?

Nehéz egyet kiemelni, de nem olyan régen megosztottam egy gluténmentes rétes receptet az Instagram oldalamon, ami nagyon nagy sikert aratott itthon a családom körében és a követőim körében is. Nagy örömömre többen is elkészítették, és nagyon szuper visszajelzéseket kaptam. Ez a recept azért különleges, mivel a rétes tipikusan egy olyan édesség, amit gluténmentes változatban valódi kihívás elkészíteni. A hagyományos búzaliszthez képest a gluténmentes lisztek teljesen más tulajdonságokkal rendelkeznek, és a vékony, húzott tészta készítése sokkal nehezebb feladat. Azonban van egy egyszerűbb megoldás, amely lehetővé teszi, hogy ezt a kényes műveletet kihagyjuk, de mégis finom és ropogós gluténmentes rétest kapjunk végeredményül. A töltelék számtalan módon variálható, így mindenki személyre szabhatja a saját ízlésének és kedvének megfelelően.

  • Tapasztalataid alapján honnan érdemes rendelni gluténmentes termékeket?

Az elmúlt időszakban nagy örömmel tapasztaltam, hogy egyre több lehetőség nyílik a gluténmentes élelmiszerek beszerzésére online és személyesen is a különböző nagyobb üzletekben. Számos remek webáruház van, ahonnan kiváló minőségű gluténmentes termékeket rendelhetnek a vásárlók, mivel széles választékot kínálnak, gyors kiszállítással dolgoznak és akár még kedvezményt is kaphatnak a vásárlásaik során.

  • A témában tűztél ki valamilyen célt a jövőre nézve?

Továbbra is törekszem arra, hogy hasznos és inspiráló tartalmakat készítsek, melyek hozzájárulnak és támogatják a gluténmentesen étkező közösséget. A célom, hogy segítséget nyújtsak a kezdeti időszakban hasznos tanácsokkal, illetve tippekkel, de emellett, azoknak is új értéket tudjak adni, akik akár már jártasabbak a gluténmentes diétában.

Csak remélni tudom, hogy elnyerte a tetszésetek az interjú.

Orbán Nikolett

Lesd meg interjú-sorozatom előző részét is:

Talán ezek is érdekelhetnek …