Blog

Mentes világ – Gluténmentes étrend kisokos

0
1 Mentes Világ

Mint minden étrendi változás, így a gluténérzékenység is jelentős terhet ró a diétázóra. Számtalan kísérletezés és új alapanyagok bevezetése elengedhetetlen a kiegyensúlyozott étrendhez. Ebben a változásokkal tarkított időszakban szeretnék segítséget nyújtani mindenki számára, hiszen már 2 éve tartok gluténmentes diétát.

Miért is van szükség a gluténmentes diétára?

Általában rendszeres és kellemetlen emésztőrendszeri panaszokkal fordulnak az emberek orvoshoz, például hasi görcsök, hasmenés, puffadás, hányinger vagy éppenséggel hirtelen fogyás. Ezen panaszok hátterében sok betegség állhat, azonban gluténérzékenység esetén a tünetek hullámvasút jelleggel jelennek meg. Ennek oka, hogy az egyes termékek felszívódása más-más időtartamot ölel át. Így az első és legfontosabb konkretizálni, hogy pontosan mivel is van dolgunk; ez történhet intolerancia teszt formájában, immunológiai tesztekkel vagy a hagyományos gasztroenterelógiai tesztekkel. Az eredményekből teljesen nyilvánvalóvá válik a probléma.

Összességében a cöliákia esetén egy immunreakcióról van szó, amely során a tápanyagokban található glutén károsítja a vékonybél falát, ezzel meggátolva a felszívódási folyamatokat. Tehát a szervezetben tápanyaghiányos állapotok, D-vitamin felszívódási zavarok, gyulladások, emésztőrendszeri daganatok, idegrendszeri problémák és más egyéb intoleranciás elváltozások is kialakulhatnak, ha nem kezelik megfelelően a kórképet.

Milyen alapanyagokban található meg a glutén?

Összességében azt lehet elmondani, hogy a kalászos gabonák családjába tartozó gabonák tartalmaznak glutént, például a búza, a rozs, az árpa, a tönkölybúza, a durumbúza, a maláta és a tritikál. Sajnálatos módon az ezen növényeket tartalmazó ételek vagy az előállítás során szennyezett termékek teljességgel tabunak számítanak. Ilyen például:

 • Instant formában kapható ételek
 • Ételízesítő
 • Fagyasztott termékek
 • Panírozott készételek
 • Chipsek
 • Sör
 • Csokoládék
 • Szószok
 • Fagyasztott burgonya
 • Joghurtok

Tehát előnyben kell részesíteni a termékek otthon készítését, hogy a gyártás/előállítás folyamatából származó szennyező glutén ne kerüljön az ételbe. Előszeretettel használt alapanyagok a tojás, a húsok, a tejtermékek, a gyümölcsök, a zöldségek, a rizs, a quinoa, a köles és a halak.

A zabkérdés

A rosttartalma miatt ajánlott a fokozatos, mégis mérsékletes bevezetése az étrendben. De fontos, hogy az adott termék, legyen az zab, zabliszt vagy zabpehely, fontos, gluténmentes felirattal legyen ellátva. Amennyiben ez nincsen rajta, tüneteket okoz a fogyasztó számára.

Két aranyszabály

 1. Glutént tartalmaz vs Gluténmentes

Sajnálatos módon nem lehet vásárolni rutinból, hiszen számtalan olyan alapanyagban található glutén, amire az ember nem is gondolna. Ilyen jelentős felfedezés volt számomra a fűszerválasztás nehézsége, mert számtalan esetben találtam az összetevők között a búza vagy glutén kifejezést. Szóval igen, a bevásárlások egy jó ideig abból fognak állni, hogy az összes megvásárlandó termék összetevőinek listáját el kell olvasni.

 • Teljeskörű étrend megtervezés

Az elhagyott gluténtartalmú tápanyagokra jellemző, hogy magas rostban, vasban, B12-vitaminban, cinkben és folsavban gazdagok. Így az összeállításra került étrendnek ezen anyagokat mind-mind tartalmazni kell. Például a rostok pótlására a természet adta útifűmaghéjat, a magvakat, a zöldségeket és gyümölcsöket szokták használni.

Remélem ez az összefoglalja segítségére lesz annak, akinek útmutatásra van szüksége.[i]


[i] Orbán Nikolett

A képek forrása: a Pixaby

Érdekes cikkek: https://infozio.1367.hu/2023/04/21/interju-judittal-a-mentessuticake-instagram-oldal-bloggerevel/

Talán ezek is érdekelhetnek …