Blog

Rövidebb nappalok – hosszabb énidők

0
1 Rovidebb Nappalok ...

Nemsokára az őszi évszak végéhez közeledünk. Szinte hihetetlen, nem igaz? Pár hét múlva már a 12. hónapot írjuk, pedig csak nemrég csöppentünk bele újra a szeptemberbe, az iskola világába, a hűvösebb időjárásba. Talán kissé észrevétlenül, de a nappalok is egyre rövidülnek, ezáltal mi is kénytelenek vagyunk ehhez igazítani napi teendőinket, szokásainkat.

A csillagászati ősz szeptember 23-án kezdődik, ekkor van az őszi nap-éj egyenlőség. Ez azt jelenti, hogy a nappalok és éjszakák hossza egyaránt 12 óra e napon, ezután viszont átbillen a mérleg az éjszakák javára és egyre korábban látjuk lemenni a Napot az északi féltekén. Bár sokan nincsenek kibékülve a késői napfelkeltével és korai sötétedéssel, valójában jó hatással van ez az időszak az emberekre, hiszen akarva-akaratlanul, de több időt tudunk ilyenkor magunkra szánni. A manapság gyakran használatos énidő kifejezés tökéletes szó az előbbi mondat definiálására, mert maga sem jelent mást, mint: „Az önmagadra szentelt idő”.

Mivel a korai napnyugta és hűvösödő időjárás kevesebb kültéri programot tesz lehetővé, az emberek életvitele az átlagosnál jobban lelassul. Szervezetünkre nézve kissé megterhelő lehet ez az időszak, hiszen csökken az energiaszintünk, fáradtabbnak érezzük magunkat, valamint az immunrendszerünk is gyengül. Éppen ezért van több igényünk a pihenésre és az odafigyelésre magunkkal szemben. Az énidőt sokféleképpen lehet eltölteni, illetve személyenként változó, hogy ki milyen körülmények között tud a legjobban feltöltődni. Van, hogy valaki teljesen egyedül, olvasással, teázással, film- vagy sorozatnézéssel, esetleg testedzéssel teljesíti ki napjait. Ezzel szemben egyesek családi, baráti – több személyt érintő – programok által kapcsolódnak ki.

Az, hogy ki milyen formában éli meg az énidejét, egészen sok tényezőtől függhet. Alapvető habitustól, kommunikációigénytől, hogy valaki mennyire intro- vagy extrovertált, illetve a gyermekkori tapasztalatok is szerepet játszanak ebben. A családi és párkapcsolati élet kötelességei miatt könnyen megfeledkezhet az ember magáról, az eltérő szükségletek pedig tovább nehezíthetik az egyének kikapcsolódását, feltöltődését saját igényeik szerint. Ősszel és télen még inkább hajlamosak vagyunk beleszürkülni a hétköznapokba, hiszen a kevesebb napfény, a kevesebb szabadban eltöltött idő képes teljesen padlóra küldeni a hangulatunkat. Ilyenkor kell felülkerekedni magunkon, és ha csak 1-2 órára is, de kitörni abból a bizonyos mókuskerékből. Fontos, hogy olyan tevékenységet végezzünk, amely kikapcsolja az agyunkat és csak arra tudunk koncentrálni, amit éppen abban a pillanatban csinálunk, mellőzve a hétköznapi fejtöréseket. Rengeteget tehetünk lelki egészségünkért azzal, ha rendszeresen kisajátítunk magunknak egy kis énidőt a mindennapokból.

Szakemberek számos lehetőséget ajánlanak, hogyan is lehet a legjobban törődni magunkkal, ezáltal motiváltnak maradni. Nézzünk ezekből néhányat!

Próbáljunk meg fontossági sorrendet felállítani és egy kicsit önzőbbnek lenni az énidő megéléséhez. Vonuljunk el pár órára egyedül, ürítsük ki fejünket zenehallgatással, olvasással, meditálással, filmnézéssel. Keressünk egy hobbit, amely pozitív hatással van ránk, érzékelje a környezetünk, hogy az azzal eltöltött idő szent és sérthetetlen! Legyünk spontánok, törjük meg a hétköznapi rohanást egy-egy váratlan eseménnyel, ajándékozzuk meg magunkat néhány aprósággal: ebédszünet két munka között, új ruhadarab vásárlása, kávé egy számunkra kedves személlyel.

A borongós időjárások alatt még inkább elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű időt szenteljünk magunkra. Maradjunk kiegyensúlyozottak kedvenc tevékenységeink által!

Dervalics Panna

[1]


[1] https://napidoktor.hu/mozgasban/az-enido-fontossaga-osszel-es-telen/

https://sokszinuvidek.24.hu/eletmod/2022/09/21/enido-eltoltese-41-tipp-enido-eltoltesere/

Talán ezek is érdekelhetnek …