Blog

Biotin – több, mint szupererő!

0
1 Biotin

Hallottál már a H-vitaminról? Többen úgy ismerhetitek, mint B7-vitamin, ami nem más, mint egy vízben oldható vitamin. Tudjuk, hogy a B12-vitamin az idegrendszerhez és a vérképzéshez szükséges, azonban miért nem tudunk erről a különleges 7-esről?

Neked is hullik a hajad? Persze, a hajmosásnál igazán meglepő mennyiségű hajcsomó szokott távozni. Ez egy természetes folyamat, amikor is az elhalt hajhagymák egyszerűen távoznak, és helyette új tövek érkeznek. A baj azonban akkor van, amikor több hullik ki, mint bújna elő. A körmünk állapota is árulkodó lehet. Könnyebben törik, száraz a körömágy körüli bőrterület, és sokkal szárazabb a szaruréteg, mint általában. Hiába iszunk rendszeresen, hiába igyekszünk egészségesen, ásványi anyagokban gazdagabban enni, van, amikor ez egyszerűen nem elegendő.

Egyetemista lapként írhatom, hogy az egyik legnagyobb ellenségünk, ami nem biztos, hogy pozitív hatást gyakorol ránk, a kortizol hormon. Ez a mellékvesében termelődő hormon stressz hatására extrém magas szinteket is elérhet, ez pedig olyan androgén hormonhatást indít el, ami hajhulláshoz, szarurétegvesztéshez, és fokozott szőrnövekedéshez vezethet. A kortizol szintjét meglepő módon úgy is szokták mérni, hogy az egyénből hajmintát vesznek (5-10 centimétert érjen el).

Több módszer is létezik a stressz csökkentésére, azonban a biotinról nagyon kevés szó esik. Hiába igyekszünk a természetes alapú samponokkal, balzsamokkal, hiába váltottunk műanyag fésűre vagy kefére, mégsem nyújt elegendő segítséget. A biotin lényegében egy csodavegyület, mivel bármilyen bevitt tápanyagot, legyen az fehérje, szénhidrát vagy zsír, a B7-vitamin az, ami segít átalakítani energiává. A megfelelő belső támogatás pedig kihatással lesz a hajunk minőségére, körmünk állapotára, és a bőrünk egészségesebbé válásához.

A zsírsavak előállítása mellett, ami a bőr-, idegek- és a haj épségéért felelős, más szupererő is lakozik ebben a vegyületben. Sok ember küzd az ekcémával, az időszakosan viszkető bőrrel, illetve a télen jelentkező száraz bőrrel. A biotin elegendő energiát hajlandó fordítani a sejtek regenerálódásához, így akár még a csecsemőkori bőrpírt (más néven pelenkakiütést) is képes meggyógyítani. Ezek mellett pedig a keratin termelődését is fokozza, így érthető, hogy ez az a vitamin, ami kifejezetten a bőrünk, körmünk és hajunk normál állapotát biztosítja.

Hogy miért is fontos téma számomra? Nem más, mint a diabétesz, cukorbetegség és az inzulinrezisztencia. Ezekben az állapotokban ugyanis a szervezetünknek problémája akad a szénhidrátok feldolgozásában, és a zsírok feldolgozásában, hasznosításában. A biotin, ahogy fentebb írtam, bizony segít ezen anyagok átalakításában. Stresszes időszakban pedig kifejezetten ajánlott emiatt fogyasztani.

Sokszor tapasztalhatjuk, hogy nincs étvágyunk, vagy túlzottan is jó az étvágyunk. Ez jelenthet más ásványi anyag problémát is, mint például, hogy alacsony C-vitamin-, vagy magnéziumszintünk. A biotint az élőflóránk is termeli, azonban vizsgaidőszakban, vagy egy antibiotikum-kúra a bélflóránk egy részét roncsolhatja, így ez a vegyület is radikálisan csökken. Emiatt könnyen felborul az emésztésünk, ezzel együtt az étvágyunk. Sokkal könnyebben eszünk cukrosat, nehezebb ételeket, amivel csak tovább rontjuk a helyzetet. A biotin pótlása egy szervezetünk számára nehezebb időszak után kifejezetten fontos és elkerülhetetlen.

Próbáld ki, hogy vizsgaidőszakban energiaital helyett több vitamint fogyasztasz. Kifejezetten fokozza a felszívódást, ha magnéziummal és C-vitaminnal egyidejűleg viszed be! Ezek mellett, pedig próbálj meg ellazulni, még ha lehetetlennek is hangzik.

Goszpodinov Emese

A büntetlen örömök közé tartozik a gumicukor is. Kattints a cikkünkért!

Képek forrása: Pexels

Talán ezek is érdekelhetnek …