Blog

Gyógynövényes macera vagy természetes csoda? A henna

2
A Beautiful Closeup Of A Ginger Female With A Pure White Skin

A hennáról mint hajfestékről nagyon vegyes véleményeket lehet olvasni az interneten. Míg egyes oldalak óvva intenek tőle, máshol dicsérik és ajánlják mindenkinek, aki már megtalálta a maga hajszínét. Én az utóbbiak táborát erősítem, annak ellenére, hogy tisztában vagyok a festék hátrányaival egyaránt.

A henna (Lawsonia Inermis) egy gyógynövény, ami Ázsiában és Afrikában őshonos, főleg melegebb éghajlatú területeken. Nehéz megállapítani, hogy mióta ismeri az emberiség a növény adottságait, a történészek szerint körülbelül 5000 éve használják. Sok kultúrában és vallásban van nagy jelentősége a festéknek, meglehetősen elterjedt az ázsiai régióban, főleg Indiában. A henna leveleiben található meg a festékanyag, amivel a bőrre gyönyörű minták rajzolhatóak.  Nem csak a bőrre alkalmazzák, a hajnak is egy szép rezes fényt kölcsönöz.

A növényi hajfestés kissé eltér a vegyszeres módszertől, a személyes tapasztalatom, hogy maga a folyamat is kellemesebb. Frissen mosott, száraz hajra visszük fel a hennát. Mivel teljesen természetes anyag, ezért nem égeti a fejbőrt, az illata sem olyan erős és irritáló. Érdemes a festés elején egy próbatinccsel kezdeni, így nagyjából látni lehet, hogy milyen színt lehet kihozni az adott hajból. A henna csak a külső hajréteget fogja be, így alatta megmarad az eredeti hajszín, ami befolyásolni fogja, hogy mennyire lesz sötét az árnyalat. Például az ősz hajnál sokkal világosabban és élénkebben fog érvényesülni a henna színe. Miután felvittük a festéket, fóliát rakunk rá és típusától függően 30-45 percig hagyjuk, hogy kifejtse a hatását.

Bár rengeteg előnye van a hennás hajfestési módszernek, fontos jól meggondolni, mielőtt valaki nekilát. Hiába természetes a festék, nagyon erősen tapad a hajra, és ezért nehéz eltávolítani. Csak azok számára alkalmas, akik ritkán váltanak hajszínt, akár több évig is elégedettek egy árnyalattal. A fodrásznak mindenképpen meg kell említeni, ha valaha hennával festettük a hajunkat, abban az esetben is, ha ez évekkel ezelőtt történt. Előfordul, hogy akkor, ha hennával festett hajat szeretne valaki világosítani, a végeredmény zöld lesz. Általában sötétebb festékkel gond nélkül rá lehet menni, de ettől függetlenül fontos átadni ezt az információt a fodrásznak.

Nem feltétlenül hátrány, bár sokak számára szokatlan lehet kémiai festésről áttérni hennára. A kémiai festékeknél sokkal biztosabb a végeredmény, egységes színt kapunk. A növényi hajfestés teljesen másképp működik, ezért az alap hajszín és a festék típusa határozza meg a végeredményt. Sokkal természetesebb hatást fog kelteni, az egyszínű haj helyett, több árnyalatban fog pompázni. Ad a tincseknek egyfajta változatosságot, amitől sokkal egészségesebbnek tűnnek.

A henna nem csak festi, hanem ápolja is a hajat. Antibakteriális és gombaölő hatással rendelkezik. Jót tesz a fejbőrnek, nem irritálja úgy, mint a különböző vegyszerek. Nem csak a hajnak, hanem a környezetnek is jót tesz. Mindenképpen jó választás, ha kevesebb kemikáliát szeretnénk használni a mindennapokban. Az ár szempontjából is kedvezőbb, mivel a haj nem igényli olyan gyakran a tőfestést, a lenövés nem látszik eleinte, hónapok után se lesz feltűnő. Mindenki a maga igényei szerint festheti.

Már az első festés után érezhető, hogy a henna életre kelti a hajat. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy ragyognak tőle a tincsek. Az állandó hajszínért és a környezettudatosságért cserébe selymes tapintást és természetes fényességet kapunk. Bátran ajánlom mindenkinek, aki már megtalálta a hozzá illő hajszínt.

Pápai Liza

Ha tetszett ez a cikk, pillants bele az alábbiba is:

Talán ezek is érdekelhetnek …