Talán mindannyian megegyezhetünk abban, hogy az október egyik legnagyobb főszereplője a sütőtök. Ebben természetesen közrejátszik a termés idénye, a Halloween és a korai sötétedéssel járó kreativitás-éhség, ami talán mindenkiben megmaradt a gyerekkori időkből. A sok barkácsötlet mellett a sütőtök talán legfőbb küldetése, hogy zamatos aranysárga húsából jobbnál jobb ételeket hozzunk létre. Ha otthon vagy a boltok polcáról rád pislákol, akkor íme néhány recept, amikkel még jobb formába tudod hozni.
Sütőtök krémleves – Az örök klasszikus
Hozzávalók (4 főre):
- 800 g sütőtök
- 50 g vaj
- 1 ek olaj
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 0.25 db szerecsendió
- 1 cm-nyi friss gyömbér
- 800-1000 ml zöldségalaplé vagy víz
- 1 ek frissen facsart citromlé
- 4 ek pirított tökmag – a tálaláshoz
A sütőtököt kisebb darabokra vágjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg meg nem puhul. Ezután kivesszük, és leszedjük a héját. Egy lábasban a vaj és olaj keverékén üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, ráreszeljük szerecsendiót és a gyömbért, majd egy picit lepirítjuk. Rárakjuk a sütőtökpürét vagy a maradék sült sütőtököt, felöntjük az alaplével, felforraljuk, majd leturmixoljuk. Végül egy kis citromlevet teszünk bele, és pirított tökmaggal tálaljuk.

Sütőtökös csokis muffin – Az édesszájúaknak kötelező!
Hozzávalók (12 darabhoz):
- ½ db sütőtök
- 230 g finomliszt
- 20 g holland kakaópor
- 100 g barna cukor
- 100 g kristálycukor
- 1 csomag sütőpor (12 g-os kiszerelés)
- 1 csipet só
- 1 tk őrölt fahéj
- ½ mk őrölt gyömbér
- 2 db tojás
- 120 ml étolaj
- 60 g étcsokipasztilla
A sütőtökös csokis muffin elkészítését azzal kezdjük, hogy a sütőtököt feldaraboljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt puhára sütjük, majd pürésítjük, de természetesen régebbről megmaradt pürét is használhatunk. Összekeverjük a lisztet a kakaóporral, a kétféle cukorral, a sütőporral, a sóval, a fahéjjal és a gyömbérrel. A kihűlt sütőtökpüréből 400 g-ot a lisztes alaphoz keverünk. Hozzáadjuk a tojásokat, és elkezdjük keverni, miközben fokozatosan hozzácsorgatjuk az olajat, majd végül belekeverjük a csokipasztillákat is.
A masszát papírkapszlikkal bélelt muffinformába adagoljuk, és a 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, aztán egy bögre tej társaságában már falatozhatjuk is!
Fűszeres sütőtök air fryerben – Gyors és isteni köret
Hozzávalók (4 főre):
- 1 kg sütőtök
- 4 ek olívaolaj
- só, bors
- 1 tk szárított zsálya
- 1 tk chilipehely
- 1 tk vöröshagymapor
A sütőtököt megpucoljuk, ha magos részt használunk, a magját kikaparjuk, és 1-1,5 cm vastag szeletekre vágjuk, amiket utána 4-5 cm-es darabokra kockázunk.
Összeforgatjuk az olívaolajjal és a fűszerekkel, majd két részletben megsütjük az air fryerben 200 fokon, 20 perc alatt, és meg is vagyunk.
Sütőtökös expressz fusilli baconnel – Ha valami gyorsra és finomra vágysz
Hozzávalók:
- 300 g bacon
- 1 fej vöröshagyma (150 g/fej)
- 2 gerezd fokhagyma
- 550 g tisztított sütőtök
- 850 ml víz
- só
- 1 tk őrölt gyömbér
- 250 g mascarpone
- 1 tk étkezési keményítő
- 50 g vaj
- 280 g mini fusilli
- A tálaláshoz:
- 40 g tökmag
- 1 csokor snidling
A bacont felcsíkozzuk, és egy serpenyőben, közepesen erős hőfokon kb. 7 perc alatt kisütjük a zsírját, aztán kivesszük és félretesszük. A visszamaradt zsíron kb. 5 perc alatt lepirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát és a kb. 1 cm-es kockákra vágott sütőtököt. Felöntjük a vízzel, ízesítjük sóval és gyömbérrel, majd közepesen erős hőfokon kb. 15 perc alatt puhára főzzük a sütőtököt. Ha a víz nagyon elpárolog, akkor pótoljuk.
Hozzáadjuk a mascarponét, majd a keményítőt elkeverjük kb. 50 ml vízzel és ezzel besűrítjük a ragut. Belekeverjük a vajat, és ezzel el is készült a sütőtökös ragu.
A tésztát sós, bő, lobogó vízben kifőzzük a csomagoláson feltüntetett idő alatt, majd leszűrjük és a raguhoz keverjük. Tányérra szedjük az ételt, megszórjuk a pirított baconnel, a tökmaggal és a frissen aprított snidlinggel.
Figyelem! Nem mindegy milyen tököt használsz!
A főzéshez kizárólag az ehető sütőtököt használd, hiszen rengeteg fajta tök létezik és nem mindegyik ehető. A szép nagy sárga halloweeni tökök és az apróbb díszesebb fajták például kifejezetten károsak, kukurbitacin (kesernyés ízű) tartalmuknak köszönhetően. Elfogyasztásuk ételmérgezés szerű tüneteket generálhat – így hányást, hasmenést, gyomorgörcsöt – és akár kiszáradáshoz is vezethet.
A sütőtök nemcsak nagyon finom, de jótékony hatásainak köszönhetően nagyon ajánlott a fogyasztása az őszi hideg napok alatt. Rengeteg béta-karotin található benne, amit a szervezetünk A-vitaminná tud alakítani, ami támogatja a látást, és a kórokozók legyőzésében is tud segíteni. Továbbá C-vitamint is nagy mennyiségben tartalmaz, ami szintén extra védelmet ad a vírusok és bacik ellen. Fogyasztása a bőrre is igen jó hatással van, ezért mint a testünk elsődleges védvonalának is nagy támogatója.
Ha ezek után neked is megjött a kedved egy kis konyhai tevékenykedéshez, akkor készíts minél több receptet! Tökre megéri őket kipróbálni!
Kaitz Réka
Receptek forrása: Street Kitchen
Képek forrása: Pexels
Olvasd el ezt is!