Blog

Frankenstein-ételek világának útvesztője

0
1 Frankenstein ételek Világának útvesztője

A világon élő rendkívüli elmével rendelkező örök kísérletező emberek mindig is éltek és élni is fognak. Így történt ez Mary Shelley 1818-ban megjelent regényében is, ami nem más, mint a Frankenstein, ahol egy tudományos kísérlet borzalmas eredményt okozott. A regényben látható nagyratörő terv kisiklása miatt terjedt el a génmódosított élelmiszerekre a szlenges kifejezés, ami nem más, mint Frankenstein-étel.

Mi tekintünk Frankenstein-ételnek?

A biotechnológia által előállított növényekből vagy állatokból származó génmódosított élelmiszereket soroljuk ebbe a csoportba. A folyamat lényege, hogy a genetikai szerkezetben változást idéznek elő, amely úgy történhet, hogy az adott egyedre jellemző genomba egy ismeretlen gént beillesztenek, amely miatt új jelleget és tulajdonságot kaphat az adott élelmiszer.

Milyen előnyei és hátrányai lehetnek az eljárásnak?

Előnyös:

  • Könnyebb termesztés és nagyobb termésmennyiség: ha fennáll egy növény esetén, hogy termesztési költsége, életben maradási aránya vagy a termesztési körülmények miatt nem termel hasznot a termesztő számára, akkor genomon módosítást végezhetnek. Ilyenkor növelhetővé válhat a terméshozam, ellenállóságot szerezhet bizonyos környezeti és kártevő ártalommal szemben.
  • Tápanyag-minőség javítása: Gyakori hiánybetegségek kezelése céljából szokás bizonyos növényeket a hiányzó összetevővel dúsítani.
  • Környezetvédelem: A genetikailag kódolt ellenállóság nemcsak a termési hozam számára előnyös, hanem az egészségi állapotra és magára környezetre is jótékony hatást gyakorol.

Hátrányos:

  • „Feltételezhetőek az egészségügyi kockázatok?” – kérdezik sokan, hiszen mindenki tudja, hogy a genetikai módosítás hosszútávon sosem veszélytelen. De az eddigi kutatások egyelőre nem tudtak beszámolni 100%-os biztossággal állított káros hatásról.
  • Környezetvédelem: Hosszútávon halmozódni a fognak a genetikai és biológiai változatosságok, és akár bizonyos eljárásokra rezisztens vagy különböző természetesen módon keresztezett törzsek is kialakulhatnak.
  • Etikai és társadalmi problémák: Sokak úgy gondolják, hogy az élelmiszerek túlzott mértékű változtatgatása hosszútávon negatív hatást gyakorol mindennapi életre, hiszen az ember kételkedni kezd, hogy most mi az, amit éppen elfogyaszt.

A GM élelmiszerek jogi és társadalmi viszonyainak megítélése rendkívül instabil lábakon áll és heves reakciókkal tarkítva zajlik. Éppen ezért az EU által is szigorúan szabályozott körülmények között lehet csak génmódosítást végezni.

2 Frankenstein Etelek Vilaganak Utvesztoje

Milyen módosított termékek vannak?

  • Bt kukorica: A kukoricának a genomjába beillesztik a Bacillus thuringiensis baktérium egyik génjét, ami egy olyan rovarírtó anyagot termel, ami megvédi a kukoricát a kártevőktől. Hogy ezzel mi a probléma? A számtalan jó hatás – például terméshozam emelkedés és rovarírtók használatának elkerülése – mellett sajnos beleavatkozik ökoszisztémába, mivel rovarok ellenállóképessége hosszútávon emelkedni fog.
  • Aranyrizs: A génmódosított rizs béta-karotint tartalmaz, amely a szervezetben A-vitaminná képes alakulni. Olyan helyeken alkalmazható, ahol a főtáplálék a rizs, illetve gyakori az A-vitamin hiány. Azonban sajnos a társadalmi nem megfelelő táplálkozási normák felszámolására alkalmatlan.
  • Innate Burgonya: A génmódosítás célja az volt, hogy a mechanikai sérüléseknek ellenálljon, valamint, hogy minél kevesebb akrilamidot termeljen, ami köztudottan is rákkeltő. Mondhatjuk úgy, hogy a háziasszony örülne, ha nem kell sok sérült és barnult részt kivágni, azonban ennek ellenére mégsem lett népszerű termék.
  • Flavr Savr Paradicsom: 1990-es években az első génmódosított termék volt Amerikában, ami alkalmas volt emberi fogyasztásra. A módosítás célja, hogy a szállítást megkönnyítse, azaz lassabban érjen a paradicsom, valamint, hogy a romlandósága minél jobban kitolható legyen. Azonban sajnálatos módon a paradicsom megváltozott íze és textúrája miatt a termék kivonásra került.

Ezen érdekes beszámoló tökéletesen bemutatja a biotechnika rendkívüli gyors fejlődését, amelyet sok aggály, vita és negatív gondolat vesz körbe. Ennek ellenére remélem a számotokra is hasonlóan érdekes volt a téma, mint számomra.

Orbán Nikolett

Olvastad már?

Talán ezek is érdekelhetnek …