Sajnos manapság gyakran megfeledkezünk a természet gyógyszertáráról, ami mindenki számára adott. Számos ismert fűszer és alapanyag rendelkezik jótékony tulajdonságokkal, amit a gyógyászatban is felhasználnak. Több gyulladácsökkentő gyógy- és fűszernövény lapul a konyhádban csak egy karnyújtásnyira, mint azt gondolnád. Ki sem kell mozdulnod az otthonodból, hogy megkaparintsd az alábbi gyógynövényeket.
Kurkuma
A kurkuma a jellegzetes narancsos sárga színe mellett az intenzív gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. Szép, étvágygerjesztő színt ad az ételeknek, ezek mellett pedig az immunrendszer működését is támogatja. A pozitív tulajdonságait nagyban a kurkumin nevű vegyületnek köszönheti, aminek antioxidáns hatása van. Hogy segítsük a hasznosulását a szervezetben, érdemes feketeborssal párosítani.
Gyömbér
Gyömbérrel találkozhatunk megannyi fűszerkeverékben, teákban, levesekben és különféle kultúrák ételeiben. Az erős ízű, illóolajokban gazdag fűszernövény széleskörűen felhasználható mind sós és édes receptekben. A gyulladáscsökkentő hatása mellett az immunrendszer egyik legnagyobb támogatója – nem csoda, hogy megfázásnál gyömbéres teát iszunk. Hányinger enyhítésére és emésztési panaszok megszüntetésére is alkalmas a gyömbér fogyasztása. Leghatásosabb az izomfájdalmak csökkentésére, de mindenféle gyulladásos folyamatban érdemes használni.
Rozmaring
A rozmaring az egyik kedvenc fűszernövényem. Ízvilága erősen fűszeres és karakteres a magas illóolaj tartalma miatt, de nem csak az íze miatt hasznos. Jótékonyan hat az emésztésre, köptető és gyulladáscsökkentő hatása van, illetve serkenti a vérkeringést. Kevésbé ismert tulajdonsága, hogy vírus- és baktériumölő hatása van, így a megfázásos tünetek esetén is igazán hasznos, segít felvenni a harcot a nátha ellen.
Körömvirág
A körömvirág egy igazán sokoldalú gyógynövény. Külsőleg krém és kenőcs formájában alkalmazzák, segíti a sebgyógyulást, a gyulladásgátló és antibakteriális hatásával. Kisebb sebek, rovarcsípés esetén segít enyhíteni a kellemetlen, viszkető tüneteket. Teaként, belsőleg is fogyasztható, könnyíti az emésztést, a fájdalmas menstruációra jótékonyan hat. Lázcsillapításra és görcsoldásra is alkalmas.
Fahéj
A fahéj sok sütemény és karácsonyi recept alappillére, de ezek mellett számos más jótékony hatása van, ami miatt érdemes gyakrabban felhasználnunk. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai mellett gomba- és baktériumölő hatása is ismert. A vércukorszint-szabályozásban szerepet játszik, lassítja a hirtelen emelkedést. Ezek mellett az agyműködést is elősegíthetjük vele.
Fokhagyma
A fokhagyma egy olyan fűszernövény, ami szinte mindenütt ott van. Aprított és por formájában is felhasználjuk. Sok recept alapjául szolgál, nehéz lenne fokhagyma nélkül elképzelni egyes ételeket. Superfoodként emlegetik, ami teljesen jogos, hiszen számos pozitív hatása van a szervezetünkre. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású. Ezek mellett serkenti a vérkeringést és csökkenti a koleszterinszintet.
Pápai Liza
Olvasd el ezt is: