Sok olyan mondásunk van például, mint a „Pillangók repkednek a gyomromban”, a „Gyomorszorító érzésem van” vagy éppenséggel „A zsigereim azt súgják”. Ezen típusú mondatok mögött bizonyítottan a bél-agy tengely áll.
A bél-agy tengely összefoglalóan egy olyan szoros és folyamatos kölcsönhatás, amelynek köszönhetően kölcsönhatások zajlanak le oda-vissza ható hatásmechanizmussal. Ezt pedig a bélrendszerben található, körülbelül 100 millió idegsejt teszi lehetővé, amely mellett a gerincvelőben ennek a számnak körülbelül a negyede található meg. Sokan viccelődnek azzal, hogy 2 aggyal rendelkezünk – van egy feji és egy hasi, amik szoros összefüggésben koordinálják a szervezetünk folyamatait.
Melyek a feladatai?
- emésztés és emésztési folyamatok koordinálása
- anyagcsere
- energia homeosztázis
- bél immunitás
- stressz-szabályozás
- érzelmek szabályozása és kihatása a testre
- gondolkodás és agyi fejlődés
- mentális egészségi állapot
- hangulati egyensúly
Bél-agy tengely működésének alapjai
Alapvetően beszélnünk kell a központi idegrendszerről, melynek szerves része az agy és a gerincvelő, valamint a tengely másik pilléréről, a „bélidegrendszerünkről”. A két rendszer kapcsolatán túl fontos szerepet töltenek be például:
- a légzést, a pulzust és az emésztést szabályozó vegetatív idegrendszer
- stresszre adott válaszok szabályozásában a hipotalamuszból, a hipofízis és a mellékveséből álló tengely tölt be jelentős szerepet
- emésztőrendszer idegei
- mikrobiom
- nervus vagus
A kommunikáció is több pilléren alapszik, hiszen humorális, endokrin, anyagcsere és immunrendszeri útvonalakon egyaránt zajlik.
Milyen élelmiszeres segítenek a homeosztázis fenntartásában:
Mint minden életmód-tanácsadós oldalon olvashatóak jó tanácsok, így ebben a témában is. A mikrobiom összetételére és működésére jótékony hatással van sok gyümölcs és zöldség fogyasztás, valamint, ha kerüljük a finomított szénhidrátokat és a vörös húsokat.
Ezentúl ügyeljünk arra, hogy fogyasszunk olyan ételeket, amelyek prebiotikus és probiotikus hatással rendelkeznek. Hiszen a prebiotikusok táplálják a bélfrórát, míg a probiotikusok élő baktérium flórát tartalmaznak.
Ilyen élelmiszerek:
Prebiotikus | Probiotikus |
Articsóka Hagymafélék Vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma Spárga Banán Alma Zab, Rozs Mandula, Lenmag | Joghurt Kefír Sajt Savanyú káposzta Kimchi, Miso, Tempeh, Kombucha |
Tehát vigyázzunk és gondoskodjuk a másodlagos agyunkról, hiszen az emésztőrendszerünk emlékszik mit és milyen mennyiségben fogyasztottunk. Ha érdekel milyen egyéb összefüggései vannak a Bél-agy tengelynek, akkor majd keresd a cikk folytatását.
Orbán Nikolett
Olvastad már?