Blog

A nadrágzsebben hordott mobiltelefon átka

0
A Nadragzsebben Hordott Mobiltelefon Atka 1

Erről a jelenségről először egy tüdőszűrést végző doktornőtől hallottam, miután úgy készültem elhagyni a rendelőjét, hogy a mobiltelefonomat a farzsebembe raktam. Ekkor tette fel nekem a kérdést, hogy én mindig ott tárolom-e a telefonomat, és el tudom-e képzelni, mennyire káros hatásai is vannak az emberi szervezet egészére nézve. Akkor csak legyintettem erre, hiszen én tényleg mindig ott hordom és sosem gondolkodtam azon, hogy nekem ebből bármiféle bajom is származna. Azóta viszont sokszor beugrik a doktornő mondata, kisebb utánanézést követően pedig figyelmesebb voltam ezután, hogy megfelelő helyen legyen a mobiltelefonom, ha éppen nem használom.

Bizonyára már mindenki hallott a káros sugárzásokról, melyeket okoseszközeink bocsátanak ki. Általában az agyra gyakorolt káros hatásairól olvashatunk többet, de sok minden másra is kiterjedhet, amelyekről kevesebb szó esik. A mostani fiatal generáció biztosan elcsépelt és unalmas témának véli az ezzel kapcsolatos dolgokat, hiszen hiába mondanak bármilyen negatívat róla, a többség úgysem fog azon változtatni. A mai technikai eszközök a mindennapi életünk középpontjában állnak. Nem mindegy azonban, hogy mennyi időt töltünk el naponta képernyőnézéssel. Szerencsére egyre többen próbálkoznak ezt lecsökkenteni, hiszen érzik, hogy rengeteg hasznos időt vesz el a hétköznapokból, amely sokkal produktívabban is telhetne. Ezáltal csak a szükséges dolgokat végzik el azok segítségével, melyek munkához vagy tanuláshoz kapcsolódnak. Ennél sokkal rosszabb, amikor csak szórakozásból, unalomból napi 5-6 óra észrevétlenül eltelik a képernyő előtt.

Sok betegség hátterében állhat a készülékekből eredő sugárzás, és ez akkor sincs másképp, amikor kikapcsolt állapotban, használaton kívül a zsebünkben lapul. Legtöbben nyilván azért teszik nadrágzsebükbe mobiltelefonjukat, hiszen ott a legpraktikusabb hordani. Táska nem mindig van nálunk, illetve, ha hívnak minket, egyszerűen csak előkapjuk a zsebünkből.

Többféle kutatás bizonyítja az ártalmas sugárzások hatásait, melyek elsősorban a férfiakat érintik. A spermiumok különböző jellegű károsodását figyelték meg. Szokás mondani, hogy az idő gyógyít. Itt azonban ez ellentétesen hat, hiszen minél többet pihen a mobiltelefon a zsebben, annál rosszabb eredmény születik. Fokozottan igaz ez akkor, ha a készülék kapcsolódva van a Wifi-hálózathoz, emiatt károsító hullámok érik az emberi testet. Nem csak a spermiumok száma, hanem azoknak minősége is romlik: kevésbé lesznek mozgékonyak és életképesek. Drasztikus esetekben az elektromágneses hullámoknak való kitettség akár meddőséget okozhat. Az esetleges hormonproblémákat természetesen meg lehet előzni, azonban napjainkban ez nagy erőfeszítéseket követel, hiszen szervezetünk állandóan káros környezeti hatások alatt áll.

Nőként sincs felmentve az ember a jelenség alól, a hormonokat ugyanúgy érinti a káros sugárzás. Bár a nemi sejtekre nincs olyan mértékű hatással, mint a férfiaknál, ám az egész szervezetre nézve egészségkárosító.

A védekezés egyszerű, a megvalósítás igényel jelentősebb akaraterőt. Elsősorban az embernek a szokásain kell változtatnia. Ahhoz, hogy ellen tudjunk állni a káros hatásoknak energiára van szükségünk. Ezt pedig megfelelő tápanyagbevitellel tudjuk biztosítani, tehát az egyik fontos eleme a védekezésnek, hogy figyelj oda mit és mennyit eszel. Másrészt csökkentsd a képernyőnézéssel eltöltött időt és – ha lehetséges – ne hordd a zsebedben a mobilodat!

Dervalics Panna

[i]


[i] Ha szívesen olvasnál arról is, hogy az eszközök használatának milyen rossz oldala van, katt a linkre: https://infozio.1367.hu/2022/01/03/a-feltekeny-facebook/

Talán ezek is érdekelhetnek …