Blog

Mire jó az étkezési napló?

0
1 Mire Jó Az étkezési Napló

„A kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez.” – hallhattuk már millió különböző forrásból az alábbi információt. Kétségtelen, ha nem visszük be a szükséges tápanyagokat, akkor előbb-utóbb megbetegszünk, azonban az étkezésnek ennél sokkal nagyobb jelentősége van. Az étkezési napló vezetésével teljes képet kapunk az evési szokásainkról. Nemcsak az ételek minőségét és mennyiségét tudjuk monitorozni, hanem sok más hasznos tényezőt kísérhetünk figyelemmel ez idő alatt. Egy biztos, valami újat biztosan megtanulsz önmagadról a folyamat során.

A táplálkozási napló nagyon széleskörűen felhasználható. A dietetikusok számára nélkülözhetetlen eszköz, hiszen így betekintést nyerhetnek a páciensek mindennapjaiba. Egy-két heti naplózás már rengeteg új információt ad a szakembernek arról, hogy a betegnek mire lesz szüksége. Fény derül ilyenkor a táplálkozási szokásokra, lehetséges hiányosságokra, túl kevés rostbevitelre, hogy a páciens milyen ételeket kedvel, milyen ízvilágra érdemes terveznie majd a dietetikusnak. Természetesen az étkezési naplónak akkor van csak értelme, ha a beteg őszintén és minél valóságszerűbben vezeti és dokumentálja az étkezéseket.

Sokan kezdenek bele táplálkozási naplóba, amikor életmódváltáson mennek keresztül. Legyen a cél az izmosodás, fogyás vagy éppen hízás, az étkezéseink feljegyzése a későbbiekben értékes információval szolgál számunkra. Ha hosszú távon vezetjük, akkor a változásokat is nagyon jól meg lehet figyelni. A napló azok számára is hasznos, akik valamilyen emésztőrendszeri panasszal küzdenek. Ilyen esetben mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, emellett pedig a naplót vezetni, hiszen ez is egy extra információforrás az orvos számára.

Hogy néz ki egy étkezési napló és mi kerüljön bele? Több variáció is lehetséges, nagyban függ attól, hogy mit szeretnék elérni, mi a célunk a naplóval. Általában a következő elemeket érdemes feljegyezni benne:

  • Dátum és időpont: mikor fogyasztottuk el a reggelit, ebédet, vacsorát stb.
  • Ételek és italok mennyisége: fontos, hogy ne csak az összetevőket írjuk le, hanem adjuk meg a mennyiséget is (gramm, dl, szemmérték is megfelelő lehet).
  • Elkészítési mód: fontos feljegyezni, hogy milyen formában fogyasztjuk az adott ételt. Tüntessük fel, ha az étel párolt, főtt vagy bő olajban sült.
  • Folyadékbevitel: az étkezések mellett a folyadékbevitelt is fontos monitorozni. Mindenféle italt fel kell jegyezni, nem csak a vízfogyasztást, a kávé, tea, energiaital is legyen feltüntetve.
  • Gyógyszerek és étrendkiegészítők: az orvos és a dietetikus is meg fog kérdezni a szedett gyógyszerekről, így ezt fontos feltüntetni a naplóban (azt is, hogy mikor vettük be).
  • Közérzet, tünetek: az egyik legfontosabb szempont, amiről sokan megfeledkeznek. Étkezések között is érdemes a közelünkben tartani a naplót, hiszen akkor is jelentkezhetnek emésztőrendszeri vagy más jellegű tünetek, például hasfájás, puffadás, fejfájás. A tüneteink és érzéseink feljegyzése sokszor rámutat arra az élelmiszerre vagy fogásra, ami problémát okozott.
  • Mozgás, sportolás: az aktivitási szintről ad képet a szakembernek.
  • Egyéb megjegyzések: ha bármit még fontosnak találsz feljegyezni, azt nyugodtan tedd meg. Saját szempontot is hozzáadhatsz.
2 Mire Jo Az Etkezesi Naplo

Nagyon fontos a pontosságra és őszinteségre törekedni, amikor a naplónkat írjuk. Ne felejtsd el leírni az adott élelmiszerek márkáját és típusát, nem mindegy, hogy milyen fajtájú felvágottat ettél, hiszen a tápanyagtartalmuk eltérhet. Mindenképpen kövesd a dietetikus utasításait, ha az ő kérésére vezeted a táplálkozási naplót, hiszen ő azokból az információkból tud majd a későbbiekben dolgozni és számodra megfelelő étrendet tartani. Elsőre nyomasztónak tűnhet ez a sok kategória, amit minden nap fel kell jegyezni, de a legtöbb esetben nem kell tovább vezetni a naplót, mint két hét.

Az étkezési napló formája lehet írásos vagy digitális, mindenki eldöntheti saját maga számára, melyik a kényelmesebb. Ha valaki nem szívesen hordoz magával egy füzetet vagy noteszt, az interneten biztosan talál egy olyan sablont, amit fel tud használni. Egyeseknek a sima jegyzet alkalmazás is tökéletesen megteszi. Személy szerint én az írásos változatot preferálom, hiszen a füzet mindig ott van egy kis figyelmeztetésként, így nem felejtem el lejegyzetelni az étkezéseket.

Új étkezési szokások kialakítása és az életmódváltás nem könnyű feladat, sokszor olyan évek óta berögzült viselkedésen kell változtatni, ami teljesen természetessé vált az ember számára. A táplálkozási napló segít átlátni ezeket a szokásokat és sokszor egyértelművé teszi a problémás részeket. A tudatosság és odafigyelés, amit a mindennapos jegyzetelés elősegít, közelebb fog vinni minket a céljainkhoz és a tünetmentességhez.

Pápai Liza

Olvasd el ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …