Blog

Táplálkozási életidő

0
1 Táplálkozási életidő

Mindannyian vágyunk a hosszú életre, hiszen megannyi tervvel rendelkezünk, amelyek megvalósítására nem feltétlenül elegendő a munka és a tanulás melletti szabadidő. Éppen ezért mindenféle „csoda” jelzővel ellátott vitaminba, diétába, teába vagy éppen könyörtelen életmódváltásba is belevágunk, csak hogy tovább élhessünk. Pedig néha egy kis tudatossággal és odafigyeléssel számtalan percet nyerhetünk.

Egyre több kutatócsoport firtatja azon elgondolást, hogy bizonyos ételekkel és italokkal javíthatjuk életidőnket, azaz perceket nyerhetünk, míg egyes társaikkal inkább jelentős életidőt vesztünk.

Az emberek sokat beszélnek evidenciákról, amelyekre legyintenek, hogy ,,ohh ez túl egyértelmű, miért csinálná az ember, ha amúgy ártalmas a teste és szervezete számára”. Hát ez nagyon egyszerű: időhiányos, rohanó fáradt mindennapok során ki ne kapná ki a szupermarketek mélyhűtőiből a feldolgozott és a konyhakész termékeket, holott pontosan tudatában van, hogy ártalmas dologról van szó. Vagy a másik iszonyatosan jó példa: az agyoncukrozott üdítőitalok, shakek és limonádénak nevezett cukor tömegek fogyasztását sem éppen köszöni meg a szervezet, mégis minden kosárban van legalább 1 termék – rosszabb esetben egy karton is.

Ha már itt tartunk, miért is rajong Amerikától kezdve a világ legtöbb helye a gyorséttermek szolgáltatta termékékért, ahol inkább néha bele sem gondol az ember, hogy mennyi E-számos alapanyagot és egyéb termékeket tartalmaz az az étel?

Ezen alapkérdéseket átgondolva nem meglepő, hogy a Michigani Egyetem kutatást indított, amelyben népszerű és kevésbé népszerű ételeket és élelmiszereket vizsgáltak. A vizsgálatban az adott ételtípusból történő 1 adag étel elfogyasztásának elemezték a jó és rossz tulajdonságait.

Természetesen olyan termékek vizsgálata történt, amelyeket az egyes nemzetek társadalmai előszeretettel fogyasztanak, így például kimutatták, hogy minden hot-dog ellop egy életidőből 36 percet, de ha fogyasztunk például diót, az 26 percet ad pluszba az életünkhöz.

Az életperc lopók családját erősítik a gyorséttermek hamburgerei mínusz 5 perccel, míg a pizza pusztán csak mínusz 4 perc vesztéssel kullog mögötte, ami viszont meglepő volt, hogy ezen helyek által készített vegetáriánus pizza is sajnálatos módon 1,4 perces veszteséget okoz. A sokak által kedvelt cukrozott üdítők 9 perces negatív rekordját a tartósított húsok döntik meg a mínusz 30 percet életidő veszteséggel.

De sok rossz után említsünk meg pár jótékony percadó ételt is. A friss zeller fogyasztása 3 percet ad, míg a tenger gyümölcseinek nevezett termékek 5 perccel hosszabbítják a tervmegvalósítási időnket. Az egyesek által lenézett vagy kifejezetten nem szeretett hüvelyesek szintén jócskán segítenek, összesen 10 perccel, viszont a gyümölcsök cukortartalmuk ellenére igenis plusz 12 percet adnak az életünkhöz.

Mit tehetünk? Nagyon egyszerű: a sok kicsi sokra megy elvet követve, ha a negatív perces ételek fogyasztásánál az elfogyasztott mennyiség 5-10%.-át pozitív perces termékre cseréjük, akkor hosszútávon már a mi javunkra billen a mérleg.

Mit nyerünk? A kielégítő és megfelelően összeállított táplálkozás fontos a számunkra és pozitív előnyökön túl csökkenti a környezetre gyakorolt negatív hatásokat, amelyeket a ultrakezelt termékek rónak a természetre.

Remélem az evidenciák átgondolásával ösztönzően hatottam az életidő növelő tevékenységre, hogy minél tovább valósítgathassuk meg a terveinket. Jó álmodozást és tervezgetést minden kedves olvasónak.

Orbán Nikolett

Forrás:

https://eletszepitok.hu/okostanyer-dietetikusok-taplalkozasi-ajanlasa/ (Megnyitva:2024.03.14)

Olvastad már?

Talán ezek is érdekelhetnek …