Blog

Tavaszi fesztivál Balatonfüreden

0
Tavaszi Fesztivál Balatonfüreden 1

A balatoni táj nem csak nyáron lehet vonzó célpont turisták részére, más évszakokban is gyönyörű látkép és megannyi program várja az odalátogatókat. Sőt, ha szeretnéd elkerülni a hatalmas tömeget és nem fürdőzés céljából mész, talán még jobban is jársz, ha nem a nyári időszakban fedezed fel a környék szépségeit. Legyen szó egy hangulatos borkóstolásról a szőlősben, egy túrázásról a legmagasabb kilátóhoz, vagy egy naplementés hajókázásról, Balatonon mindig találhatunk erre megfelelő helyszínt és időpontot. És ha már az évszakokról beszéltünk, nem érdemes kihagyni a csodás téli látképet sem, amelyet a tó befagyott vize ad hidegebb napokon. Bár ilyenkor nem túl nagy a nyüzsgés, azért elvétve lehet nyitva találni egy-egy éttermet vagy kávézót felfrissülésre közvetlenül a vízparton.

Balatonfüreden a tavaszi fesztivált idén már tizenegyedik alkalommal rendezik meg, az ünnepséget minden évben a forradalom emléke köré építik, március 15-től tartják három, illetve négy napon keresztül. Kulturális programok, hagyományőrző jelenetek, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szórakoztató műsorok szerepelnek a fesztivál menetrendjén. A város több helyszínét is érintik az egyes programok, legyen az szabadtéri vagy fedett helyiség.

Az idei fesztivál március 15. és 17. között kerül megrendezésre, az ünnepet pénteken fáklyás felvonulással nyitják meg rögtön sötétedés után, amelyen közreműködnek néptánc együttesek, jelmezes hagyományőrzők, népdalkörök és a Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara is. Másnap bábszínházas előadással és kiállításmegnyitóval folytatódik a rendezvény, majd lezárásként az előkelő Anna Grand Hotel dísztermében hallgathatnak fülbemászó dallamokat az érdeklődők egy Liszt Ferenc-díjas zongoraművésztől. Vasárnap a Vitorlás étteremben kerül megrendezésre a Pörköltészet-irodalmi menza néven futó program, amelyen előre kiírt menüt tálalnak fel ebédidőben, s ezalatt kortárs költőink szavalnak. A fesztivál mesedélutánnal, majd este rádiószínházzal zárul a Kisfaludy Galériában.

Balatonfüred sosem fogy ki a kulturális rendezvényekből, május elején Jókai Mór emlékére szervezett kétnapos programsorozat indul, és a hagyományos Könyv-Bor-Jazz Fesztivál sem marad el június második hetében. Ezenkívül a gasztronómia szerelmeseinek jó szabadidős lehetőség a Balatoni Hal-és Borünnep, amelyen a Tagore sétány pavilonjaiban kóstolhatnak helyi termelőktől az odalátogatók. Végül a két legnevesebb balatonfüredi eseménnyel zárnám a listát: július 18-20 között az európai szinten is híres kékszalag vitorlásverseny kerül megrendezésre fesztivál keretében. A tókerülő vitorlásünnepre közel 600 nevezőt várnak. Talán Balatonfüredről mindenkinek eszébe jut az Anna-bál is, amely idén már a 199. alkalommal lesz megtartva az Anna Grand Hotel kertjében. Tavaly az esemény Hungarikum címet is elnyert, a jövő évi bál pedig biztosan hatalmas jubileumi ünneppel rukkol elő majd.

Dervalics Panna

További cikkeinket itt találod:

Talán ezek is érdekelhetnek …