Blog

Minden, amit tudnod kell a felelős cicavállalásról

0
1 Minden Amit Tudnod Kell A Felelős Cicavállalásról

Tavaly nyáron fogadtunk örökbe kettő fekete kiscicát. Csupán 5-6 hetesek voltak, amikor hozzánk kerültek, annyira aprók, hogy kényelmesen szundiztak a tenyeremen. Azóta eltelt nyolc hónap és olyan nagyra nőttek, hogy éjszaka küzdenem kell velük az ágyamért. Életemben először nevelek cicákat, és soha nem gondoltam volna, hogy ennyire kalandossá teszik majd az életemet.

Az elején rengeteget aggódtam, hogy vajon mindent jól csinálok-e. Gyorsan világossá vált, hogy a kölyök cicák természete teljesen eltér a kiskutyáktól. Elterjedt tévhit, hogy a macskákkal “kevesebb gond van”, mert nem kell őket sétáltatni naponta többször. Ettől függetlenül ugyanannyi törődést és figyelmet igényelnek. Szerencsére rengeteg jó tanácsot kaptam mielőtt hazahoztuk volna őket, ezért már felkészült voltam, amikor először kiengedtük őket a szobámban.

Fontos, hogy előre megvásároljuk a szükséges kellékeket, és felkészüljünk az érkezésükre. Szükség lesz etető- és itatótálra, fekhelyre, alomra és alomlapátra, macskatápra (életkornak megfelelő), kefére, illetve egyéb ápolási eszközökre. A játékokkal nem kell túlzásokba esni, nem egy embertől hallottam már, hogy a házikedvence milyen jól elszórakozik akár egy cipőfűzővel vagy egy zoknival. A kaparófa annál fontosabb egy macska számára, de eleinte ez sem létfontosságú.

Érdemes a cicákat ez első pár napban egy külön szobában tartani, nehezen viselik a változásokat, ezért egy költözés igencsak stresszes számukra. Időre van szükségük, hogy megszokják az új környezetet, ezért sokat segít a fokozatosság. Ebbe a szobába helyezzük el a dolgaikat, amiket már előre megvettünk, így azokkal is meg tudnak ismerkedni. Az előkészülethez tartozik a lakás rendbetétele és átalakítása. Macskabiztossá kell tenni mindent, érkezésük előtt elegendő csak azt az egy szobát módosítani. Fontos, hogy tiszta környezetbe csöppenjenek bele, főleg, ha pár hónapos cicákról van szó, akik még nem kapták meg az összes oltásukat.

Ahhoz, hogy valóban jó munkát végezzünk az otthonunk macskabiztosításával, a cicák helyébe kell képzelnünk magunkat. Az alapelv, hogy minden elérhető bútorra felmásznak és minden elérhető tárgyat megkóstolnak. Semmiképpen ne becsüljük alá az újdonsült háziállatunk képességeit, hatalmasat tudnak ugrani és bárhova felkapaszkodnak az éles karmaikkal! Minden macskára és élőlényre mérgező szert, tárgyat, növényt, ételt elrakva kell tárolni egy olyan helyen, amit biztosan nem tudnak kinyitni vagy elérni. A konyhában jó alaposan el kell pakolni minden éles eszközt és élelmiszert, a fürdőszobában pedig rejtsük el a vegyszereket, ne maradjon elöl semmi! A cicák különösen szeretik megrágni a kábeleket és a vezetékeket, úgyhogy azokról is gondoskodni kell.

Egy macska örökbefogadása nagy felelősséggel jár. Sok olyan történetet hallottam, ahol valaki házához odaszegődött a cica és egy idő után be is költözött. Más gazdi teljesen véletlenszerűen talált rá a házikedvencére az utcán, vagy éppen úgy mentette meg a cicát. Fogalmazhatunk úgy, hogy a macskák mindenhol ott vannak. Ezért mindenkit szeretnék arra biztatni, hogy ha cicát fogadtok örökbe, akkor azt a menhelyről tegyétek és ne vásároljatok.

Az adoptálás mellett az is örökös vita a cicagazdák körében, hogy melyik a helyes: a benti vagy a kinti cica. Mindegyik oldalnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, illetve lehet kompromisszumokat is kötni. Például egy nagyváros forgalmas részén eszméletlenül felelőtlen kijárós macskát tartani, amíg egy faluban sokkal alacsonyabb az esélye, hogy bármi baj történjen a házikedvencünkkel. Egy nagyobb családi házban nehezebb odafigyelni arra, hogy a cica ne tudjon sehol se kiszökni, míg egy lakásban ez könnyen megelőzhető.

Bárhogyan is döntünk, vannak intézkedések, amiket mindenképpen be kell tartani. A kinti cicát vidd el a szükséges oltásokra (a benti és kinti macskáknak is van), ha megsérül akkor vidd el orvoshoz, és amint elég idős hozzá, kérj időpontot az ivartalanításra. Az állatmentők és az állatorvosok nem győzik az ivartalanítás fontosságát kiemelni, de sajnos még így sem veszik komolyan a helyzetet.

De miért olyan fontos az ivartalanítás? Elsősorban, hatalmas macskaszaporulat van Magyarországon, ami egy jelentős állatvédelmi probléma. Rengeteg cica kóborol az utcákon, otthon nélkül. Nagy részükről senki sem gondoskodik, az ivartalanításukról sem, ezért egyre több és több macska születik meg minden évben. A menhelyek már tele vannak, és lassan az utcák is. Másodszor, az ivartalanított cicák tovább élnek, sok betegséget kevesebb eséllyel kapnak el és nem marakodnak annyit. Egészségi és biztonsági szempontból is előnyös a házikedvencünk részére.

A macskák a legfélreértettebb állatok közé tartoznak, erre nagyon jól rávilágít, hogy mennyire nem veszi komolyan az emberek többsége a magyarországi helyzetüket. A cicák tele vannak szeretettel, érzékenyek és nagyon rá tudnak hangolódni a gazdájukra. Okos és eleven állatok, akik imádnak játszani és vadászni. Már azelőtt is nagyon szerettem a cicákat, hogy befogadtuk volna őket, azóta pedig még közelebb kerültek a szívemhez. Csak egy kis odafigyelésre van szükség, hogy betekintést nyerjünk a világukba. Rengeteg mindent megtanítanak azoknak a személyeknek, akik kellő tisztelettel fordulnak feléjük.

Pápai Liza

Olvasd el ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …