Blog

“Miniböjt” és a kávéfogyasztás hatásai

0
1 Miniböjt

A táplálkozás minőségi és mennyiségi kritériumait illetően a mindennapok során ódákat zengenek a szakemberek, hogy egy tudatosan megtervezett étrenddel sokat tehetünk egészégünkért, sőt még akár életéveket is nyerhetünk. Amire titkon mindenki vágyik és sokszor elhatározza, hogy „nah most ez az én évem lesz”, ami a döntő többségénél bukáshoz vezet.

Azonban nem reménytelen a helyzet. Hiszen újabb fellángolásként terjed a „miniböjt” a köztudatba, ami mellett gyakran felmerülő kérdés, hogy fogyasztható-e kávé is. De elsősorban vitassuk meg egy kicsit, mit is takar a „miniböjt” kifejezés.

Miniböjtnek nevezzük azt a táplálkozási modellt, amelyben nem drasztikus változásokat használva csökkentjük az általánosságban elfogyasztott étel mennyiségét. Ennek a tevékenységnek az eredménye már önmagában is jótékony hatást képes a szervezetre gyakorolni, azonban, ha minőségi és makrotápanyag szempontot is hozzávesszük, akkor újabb éveket spórolhatunk meg.

Ha az elfogyasztott táplálék mennyisége 10-15% -kal csökkent, akkor már a szervezetben védő immunológiai faktorok szintje emelkedik, ezáltal az öregedés folyamata is lassítható.

A témával a Yale Egyetem tüzetesebben is foglalkozott, így indítottak egy kutatást is. 200 önkéntest vontak be a prospektív jellegű vizsgálatukba, akik közül 100 fő folytatott a miniböjtnek megfelelő reformált étrendet. A megfigyeléseknél első helyen szerepelt a testzsír pozitív irányú változása, amely keretein belül csökkentek a gyulladásos reakciók és a különböző negatív eredményt okozó génaktivitások. Tehát javul az anyagcsere és csökken a szervezetben kialakuló gyulladásos reakciók száma.

Ha már az anyagcseréről van szó, nem szabad megfeledkezni a jelentős kérdésről, ami nem más, minthogy fogyasztható-e kávé a miniböjt és az időszakos böjt alatt?

A válasz, hogy igen fogyasztható kávé az említett diéták alatt, hiszen a kávé nem ördögtől való. Ennek oka, hogy remek antioxidáns forrás, szellemi és mentális frissességet okoz, kedélyjavító, csökkentheti a Stroke, a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór és a demencia kialakulási kockázatát, májvédő hatású, az anyagcserére pozitívan ható zsírégető hatással rendelkezik, és végül, de nem utolsó sorban csökkentheti a különböző szívbetegségek kialakulásának esélyét.

Az utóbbi állítást egy kutatócsapat is elemzés alá vette Londonban. Queen Mary Egyetem lelkes kutatói részletes adatgyűjtést végeztek a brit polgárok körében, melynek eredményeként azt az összefüggést találták, hogy azoknál volt védőfaktor a kávéfogyasztás, akik szemes vagy őrölt kávét fogyasztottak, naponta legfeljebb 3 csészével. Itt fontos megemlíteni, hogy a túlzott fogyasztása különösen a koffein miatt negatív hatásként növelheti egyes ráktípusok kialakulását.

Erre nagyon jó példa volt, hogy azon válaszadóknál, akik koffeinmentes kávét fogyasztottak is látható volt a pozitív hatás, ennek oka, hogy ezekért a hatásokért nem a koffein, hanem a magas antioxidáns tartalom a felelős.

Száz szónak is egy a vége, mindenki körültekintően óvja és tervezze meg mindennapjait, hiszen, ha ezt nem teszi jó pár boldog évnek mondhat búcsút. Legyünk felelősségteljesek és vigyázzunk az egészségünkre. Jó kávézós miniböjtöt mindenkinek!

Orbán Nikolett

Olvastad már?

Talán ezek is érdekelhetnek …