Blog

Tavaszi gyógynövények az egészségünkért

0
Tavaszi Gyogynovenyek Az Egeszsegunkert 1

Bár idén megkésve, nagy hidegekkel kísérve érkezik csak a tavasz, az évszak természetbeli jellegzetességei már megfigyelhetőek helyenként, ha igazán szemfülesek vagyunk. Sajnos az időjárás eddig még nem kedvezett az új évszak kiteljesülésének, azért néhány napon már lehetett szerencsénk élvezni a napfényt, a kellemes hőmérsékletet, s ez egyúttal a természet kincseinek előbukkanását is megindította. A legtöbb kora tavaszi gyógynövényt csak alapos körültekintéssel vehetjük észre az utcán, erdőn-mezőn sétálva, hiszen szinte gazként nőnek a környezetünkben. Már a régi hagyományokban óriási jelentőséget tulajdonítottak a természetes gyógymódoknak, napjainkban pedig egyre többet hallhatunk a mesterséges készítmények, kóros mellékhatásokkal bíró szerek elleni felszólalásokról. Éppen ezért járjunk most utána, mely növények teremnek ingyen a lábunk előtt, s hogyan is hasznosíthatjuk ezeket az egészségünk megtartása érdekében, ahelyett, hogy csupán eltaposnánk őket vagy elmennénk mellettük.

Az út mentén biztosan látott már mindenki nagy, fehér virágokban burjánzó bokrokat. A kökény tavasszal virágzik, ám terméseit csak ősszel hozza. Húgyúti betegséggel és vesebántalmakkal küzdőknek tökéletes gyógyír teaként elkészített szárított virága. Szintén fehér virágzatú növényként szerepel a listán az egyik legjobb szíverősítő gyógynövény, a galagonya, amely számos alfajával együtt a rózsafélék családjába tartozik. Az április-májusban nyíló sátorvirágzatában rejlő hatóanyagok kiváló vérkeringési, szív- és érgyógyszerként funkcionálnak. A belőle készülő tea tökéletes koszorúér-betegségek esetén, nem véletlenül nevezik ezt a rendkívül hosszúéletű cserjét a szív megmentőjének.

Talán senkinek sem kell bemutatni a gyönyörű lila színben pompázó illatos ibolyát, ami szinte már egész Európában vadon nő. Virága kandírozva, sütve is fogyasztható, a cukrásziparban közkedvelt dekorációja tortáknak és süteményeknek. A növény valamennyi része szaponinokat tartalmaz, ami köptető hatású, ezért légúti betegségek esetén ajánlják kiszárítva, forró vízben áztatva fogyasztani. Hasonló hatóanyagokkal rendelkezik a tavaszi kankalin, melynek élénksárga virágaiban öt narancsszínű folt található. Köptető hatása mellett – főként levelei – rendkívül gazdagok ásványi sókban, magnéziumban és káliumban, sőt, C-vitamin illóolajokat is nagy mennyiségben tartalmaz.

Az egyik legismertebb, többféle megjelenésben is díszelgő gyermekláncfű – vagy pitypang – számos jótékony hatással bír és sokféleképpen felhasználható. Gyökerét a cukorbetegség kontrollálására, a májműködés és epetermelés serkentésére, zsenge leveleit étvágyjavításra, a bélműködés fokozására ajánlják. Fontos tudni, hogy leveleinek A-vitamin tartalma meghaladja a répáét is, ezért salátaként fogyasztva még virágzás előtt a legelőnyösebb. A már fehér hajtásos formában felbukkanó növény kiváló álmatlanság, szemfájdalmak leküzdésére. Sárga virágából mézet is készíthetünk.

Utolsóként pedig következzen egy igazi jolly joker növény, amelynek bár bosszantó érzést kelthet a csípése, a benne rejlő jótékony hatások abszolút kárpótolják testünket. A csalán sokoldalúságának köszönhetően rengeteg problémára és azok megelőzésére használható, a jó hír pedig, hogy szinte bárhol megtalálható. Sajnos nagy számban irtják, hiszen leginkább gyomnövényként terjedt el a köztudatban, a jártasabbak viszont tudják, hogy tényleg egy igazi csodaszer. Az egyik legerősebb vértisztító, salaktalanító és méregtelenítő növény, emiatt például egyes léböjtkúrák keretében előszeretettel használják fel különféle italok elkészítéséhez. Emellett alkalmazható ízületi gyulladások, köszvény és reumás betegségek kezelésére is. A belőle készülő tea élénkítő hatással bír, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Különösen érdemes fogyasztania azoknak, akiknél fennáll a vesekőképződés esélye.

Ezekután már te is két kézzel fogod szedni a csalánt, ugye?

Dervalics Panna[1]

Ne felejtsd el megnézni további cikkeinket sem: https://infozio.1367.hu/2023/03/24/a-tuberkulozis-elleni-kuzdelem-vilagnapja/


[1] https://www.hellovidek.hu/kert/2022/04/04/gazkent-labaink-elott-hever-10-tavaszi-vadnoveny-amivel-most-ingyen-terem-az-egeszseg

https://www.gyszt.hu/hu/aktualitasok/a-tavasz-elso-gyogynovenyei

Talán ezek is érdekelhetnek …