Blog

Rövid fajtaismertető: A Francia Bulldog

0
1 Franciabulldog

“Utilization: Companion and Toy dog”  (FCI, 2023.08.10)

Francia bulldogok: kis termetű, ám hatalmas személyiségű kutyák, akik az elmúlt évtizedekben egyre népszerűbbé váltak a világ minden táján. Az őszinte tekintetű és jellegzetes, ráncos arcú kiskutyák nemcsak megnyerő megjelenésükkel, hanem szeretetteljes és hűséges természetükkel is hódítanak.

Eredetüket tekintve az Angol bulldogok kisebb változataként jelentek meg a 19. század közepén, amikor az angliai textilgyárosok Franciaországba költöztek, és magukkal vitték a bulldogjaikat. Franciaországban később helyi fajtákkal keresztezték őket, mint például a terrierekkel és a mopszokkal, hogy kialakítsák az egyedi megjelenésű Francia bulldogot, amelyet ma is ismerünk és szeretünk.

Ezek a kutyák nemcsak aranyosak, de intelligensek is. Kedves és barátságos természetük miatt ideális társak családoknak, pároknak vagy egyedülállóknak egyaránt. Emellett viszonylag alacsony az energia szintjük, így nem igényelnek hosszú sétákat minden nap, viszont mindig szívesen vesznek részt egy kis játékban.

Egyre növekvő népszerűségük miatt azonban egészségügyi problémák zömének vannak kitéve. Az emberek ösztönösen vonzódnak az apró termetű, kerekded arcú állatokhoz, amelyek egy babára vagy csecsemőre emlékeztetik őket. Ennek evolúciós okai vannak, segítik a kötődést és a védelmezést – amit aranyosnak látunk, arról gondoskodni akarunk. Viszont az, hogy ezt a “cukisági faktor” egyre feljebb és feljebb kívánja tornászni az ember, komoly egészségügyi következményei vannak a kisállatokra nézve.

A tömpe, irreálisan apró orr megnehezíti az állat mindennapjait. A légutaik szűkek, a hőháztartásuk szörnyű, és gyakran szenvednek alacsony oxigén szinttől, ami szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet. Az aranyosnak tartott röfögésük, amely már szinte (tévesen!) a fajta jellegzetességének számít nem más, mint a kisállat állandó harca a légzési nehézség ellen.

További problémákat okoz, hogy egyre kisebb és kisebb egyedeket akarunk létrehozni. Nem feledkezhetünk meg azonban arról a tényről, hogy a tömzsibb alkatú, “rövid” egyedek is pont azzal a csigolyaszámmal rendelkeznek, mint a kevésbé divatos, standard alkatot képviselő társaik. A rövidebb testbe azonos mennyiségű csigolya préselődik be, gyakran okozva az állatnak gerincferdülést és egyéb, fájdalmas degeneratív elváltozásokat.

Újabb térhódító, káros hóbort a piacon a hosszú szőrű Francia bulldogok kitenyésztése. Imádni való, apró, szőrös szeretetgombócok a gazdinak, lényegesen rövidebb és nehezebb élet az állatnak. A Francia bulldogok rövid orruk miatt alapból hátránnyal indulnak a hőleadás terén hosszú orrú társaikkal szemben. Rövid orruk s lapos arcuk miatt nehezebben tudják hűteni magukat. Nem telik el úgy nyár, hogy ne értesülnék olyan esetekről, hogy egy francia bulldog típusú kiskutya ne halt volna meg hőgutában, s a cukiságot éltető ember, önző módon húz még egy szőrkabátot a csillapíthatatlanul lihegő állatra…

A Francia bulldog kutyák standard, egészséges külleme mellett rengeteg szervezet állt és áll is ki a mai napig. Az FCI (Fédération Cynologique Internationale) egy nemzetközi szervezet, amely a különböző kutyafajták tenyésztését és versenyeztetését felügyeli és szabályozza világszerte. Számos faj mellett meghatározták a Francia bulldogok standard kinézetét is, s kiállnak amellett, hogy nívósabb kiállításokon csak olyan kutyák vonulhassanak, akik megfelelnek az előírt paramétereknek, ezzel is kiküszöbölve a lehetőségét annak, hogy egészségtelen, de “cukinak” ítélt kutyákat reklámozzanak a piacon.

Összességében a Francia bulldogok kiváló, hűséges társai lehetnek az embernek, akik szívesen kísérik át gazdáikat a hétköznapokon, miközben minden adandó alkalmon kapva egy kis szeretetet csempésznek életünkben. Amennyiben hajlandók vagyunk az aktuális divatoktól tartózkodni, s az állat érdekeit szem előtt tartva, megbízható tenyésztőtől beszerezni leendő kedvencünket, egy nagyon hálás és kötődő társsal bővülhet családunk. Azoknak, akik egy kis szeretetet és vidámságot keresnek az életükbe, egy Francia bulldog bizonyosan nem okoz majd csalódást.

Szücs Réka

Olvasd el ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …