Blog

Gyógynövényes és egyéb, természetes eredetű olajok használata a hajápolásban

0
1 Gyógynövényes

A gyógynövények és a belőlük készült olajos vagy vizes oldatok használata a hajápolásban a régmúltból ered. Kiemelt céljuk, hogy a természetes összetevők felhasználásával a hajat hidratálják, táplálják és erősítsék.

Sokak számára azért is különösen népszerűek, mert szeretnék elkerülni a kemikáliákkal és a mesterséges anyagokból készült termékekkel történő interakciókat. Általánosságban elmondható, hogy minden az emberiség hajával kapcsolatos problémára található olyan gyógynövény vagy gyógynövény kombináció, amely kezeli az adott problémát, amely lehet hajhullás, korpásodás, száraz- vagy éppenséggel hulló haj.

Viszont itt is ugyanaz a szabály van érvényben, mint a többi hajápoló terméknél: nem feltétlenül használ számunkra az a típusú olaj, amely például a barátnőnknek a csodaszere lett. Ha esetleg érzékeny bőrrel rendelkeztek, minden esetben végezzetek bőrpróbát az esetleges súlyos allergiás reakciók megelőzésének érdekében.

Összegyűjtöttem pár nagyon frankó hatással rendelkező növényt, amelyből olajak készülnek. A listába olyanokat is bevettem, amelyeket nem feltétlenül sorolnak a gyógynövény kategóriába, viszont nagyon népszerűek.

 • Kamilla: Az érzékeny és gyulladásra hajlamos fejbőrrel rendelkezők számára ideális a növényből készült termék, mivel gyulladáscsökkentő és nyugtató hatással rendelkezik. Kúraszerűen azonban bárki alkalmazhatja a belőle készült hajteát vagy különböző öblítőket, hiszen ezesetben hidratáló és nyugtató hatást gyakorolnak a fejbőrre.
 • Rozmaring: Jelenleg a legnépszerűbb termék, amelyet most a média is felkapott a vérkeringés serkető hatása miatti hajnövesztő hatása jóvoltából. Gyakran láthatjuk a forrázással készült vizes oldat receptjét, amely zsírosodás ellen és a hajnövekedés stimulálására használnak. Az olajos forma is hozza a hasonló hatásokat, azonban az adagolást körültekintő módon kell végrehajtani.
 • Zsálya: Sajnálatos módon vannak olyanok, akik haja fokozott zsírosodásra képes, számukra a legideálisabb választás a zsálya, amely nagy mértékben csökkenti a zsírosodást.
 • Aloevera: Ha a haj száraz és a fejbőr viszket, korpásodik, akkor az aloevera hidratáló és korpásodás-csökkentő hatására van szükség.
 • Levendula: Számtalan esetben használt növény, amely a hajápolásban sem elhanyagolható. Főként a stresszoldó hatása miatt elterjedt, viszont a fejbőr túlzott hajformázás miatti irritációja ellen is ideális a nyugtató hatása miatt.
 • Bazsalikom: A fejbőrrel gyakorolt tisztító hatása révén más hajápoló termékhez adva ideálisan beépíthető minden hajápolási rutinba.
 • Csalán: Nagy mennyiségi ásványi anyag és vitamin tartalma miatt a haj erősítését szolgálja.
 • Hibiszkusz: Néhány kultúrában természetes hajszínezőként használják, de rejtett tulajdonsága, hogy regenerálni képes a hajsznál károsodott struktúráját.
 • Búzafű: Aminosav tartalma jóvoltából táplálja a hajat.
 • Kókuszolaj: A nem kimondott gyógynövény jellege ellenére jótékony hatással rendelkezik, hiszen hidratál, csökkenti a hajtöredezést és fényességet ad a hajnak.
 • Jojobaola: Az emberi faggyúhoz hasonló, ezért nem hagyj maradványokat a hajszálon és a fejbőrön, hiszen könnyebben felszívódik, így hidratálja a fejbőrt és a hajszálakat. Emellett a környezeti viszontagságokkal és a hőhatásokkal szemben is védelmet nyújt.
 • Brazildióolaj: Esszenciális aminosavakat, A, B és E-vitamint tartalmaz, amely hidratáló hatású és csökkenti a korpásodást.
 • Ricinusolaj: Fejbőrön keresztül felszívódva mélytápláló hatásával stimulálja a hajtöveket és a segít a haj növekedésében.
 • Teafaolaj: A fejbőrön található gombákkal és baktériumokkal veszi fel a harcot enyhítve a korpásodást és a viszketést.
 • Argánolaj: Talán a legtöbb hatással rendelkező olajtípus, mivel alkalmazható a haj hidratálásra, táplálásra, fényességének és egészséges struktúrájának védelmére és korpásodás kezelésére.
 • Tökmagolaj: Segíti a hajszálakban található nedvességet megőrizni, az omega-3 zsírsavak és egyéb vitamintartalma miatt a haj egészséges állapotának fenntartásában, illetve nagy antioxidáns tartalma miatt a környezeti hatásokkal szemben is ellenálló teszi a hajat.
 • Sheavaj: A száraz és töredezett haj megmentője, hiszen védőréteg kialakítására képes környezeti hatásokkal szemben és elősegíti a rehidratációját a sérült hajnak.
 • Mandulaolaj: Rendszeres használatával a haj puhává, simává és fényessé válik.
 • Makadámiadió olaj: Összetételét tekintve omega-7 zsírsav tartalommal rendelkezik, ami a hajszálak erősítésére és a töredezettség csökkentésére alkalmas.

Nem muszáj a kereskedelemben kapható termékekkel kialakítani az új hajápolási rutint, hiszen sajátmagunk is pár lépésben elkészíthetjük a fejbőrünknek és a hajunknak megfelelő vizes vagy olajos főzetet.

Mindenkit támogatok abban, hogy saját kezébe vegye hajápolását, hiszen mi magunk tudjuk igazán, mi a legjobb a szervezetünknek. Jó hajápolást mindenkinek!

Orbán Nikolett

Talán ezek is érdekelhetnek …