Blog

A videójátékok védelmében

0
Male Hands Hold A Gamepad On A Blue Background, Copy Space.

A videójátékok gyerekkorom óta nagy szerepet töltenek be az életemben. Emlékszem arra, amikor 8 évesen először indítottam el a sokak által kedvelt “The Sims” széria második kiadását. Bár azóta bővült a játékgyűjteményem, még mindig a simek furcsa, de sokszínű és komfortos világa marad meg örök kedvencként. A nosztalgiának hatalmas ereje van, ezt észrevehetjük az ismert gyerekkori filmeknél, meséknél, azonban a videojátékok szerepéről sem szabad megfeledkezni.

Számos negatív véleményt, cikket, tanulmányt lehet olvasni arról, hogy mennyi rengeteg káros hatása van a videojátékoknak, leginkább, ha függőség is kialakul. Tagadhatatlan, hogy sok esetben jogos az aggodalom és nem szabad átesni a ló túloldalára, viszont jellemzően csak a negatív oldalról esik szó. Pedig nem meglepő módon jó pár érv szól a videojátékok mellett, amit a gamer közösség boldogan igazolni tud.

Az évek során, a technika fejlődésével egyre több ember számára lettek elérhetőek a virtuális játékok. Mostanra mindenki találhat magának megfelelőt az igényeihez alakítva. Ha valaki jobban szeret egyedül játszani, számukra a singleplayer játékok a legjobbak, introvertáltként jómagam is előnyben részesítem őket. A multiplayer játékok kiválóak ahhoz, ha a barátainkkal, vagy akár más játékosokkal együtt szeretnénk kiengedni a gőzt. Szinten minden témában készítenek már videojátékokat, akár ingyenesen vagy párezer forintért megvásárolhatók.

Milyen előnyökkel jár az, ha valaki a videojátékokat választja hobbiként? Váratlan képességeket fejleszt az, ha valaki szabadideje egy részét játszással tölti. Például gyorsítják a reakcióidőt, javítják a fókuszálást, a vizuális memóriát és a problémamegoldó képességet, elősegítik a kreativitást. A nyelvtanulásban is remek eredményt segítenek elérni, szimplán csak az adott nyelvre kell állítani a játékot. A multiplayer játékok a csapatmunkára bíztatnak, akár a vezetői készségeket is fejlesztik. Emellett a videojátékok teret adnak a barátságok megerősödésének és az új kapcsolatok kialakításának – mindezt egy biztonságos közegben. A versenyszellem és a csapatmunka motiválja az embereket.

Nem véletlenül nevezik őket játékoknak. Már nem csak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is lehetőségük van arra, hogy megszökjenek a valóságból, és pár óra erejéig egy új világba csöppenjenek bele. Egy olyan világba, aminek csak a képzelet szab határt, ahol olyan karaktereket alkothatnak, amiket csak szeretnének, majd azokkal játszhatnak. Lehetőség van arra, hogy érdekes történeteket tudjanak átélni, szinte végtelen választási lehetőségekkel.

Könnyű elveszni az iskola és a munka monoton hétköznapjaiban. A videojátékok egy lehetőséget biztosítanak arra, hogy gondoskodjunk a mentális egészségünkről. Ez elsőre lehet, hogy abszurdnak hangzik, de valójában egy sokoldalú hobbiról beszélhetünk. A stresszlevezetés egy érzékeny téma, hiszen a 21. századi ember kritikus mennyiségű stressznek van kitéve. A játszás egy ártalmatlan és élvezhető módot biztosít a napi felgyülemlett hatások kiadására. Pár órára az aznap átélt negatív élmények, a gondok, a szorongás és a holnap problémái felszívódnak. Az elmének és a testnek is szüksége van időre, amikor nem kell készenléti állapotban lenni, hanem szabadon tudnak lazítani.

Fontos észben tartani, hogy a videojátékok jótékony hatásának kulcsa a mértékletesség. Bár egyes emberek karriert építenek különböző játékok köré, ezért elkerülhetetlen, hogy sok időt töltenek a képernyő előtt, vigyázni kell nehogy beszippantsanak. Szerencsére egészséges határok között nem is olyan rosszak ezek a videójátékok.

Pápai Liza

Ha érdekesnek találtad a cikkem, olvass bele ebbe is:

Talán ezek is érdekelhetnek …