Blog

Ízületek ropogtatása – káros, avagy sem?

0
Izuletek Ropogtatasa1

Talán örök kérdés és vitatéma marad, hogy káros-e, ha ropogtatjuk az ízületeinket vagy csupán egy ártalmatlan szokás. Bizonyára mindenki ismeri az érzést, azonban abban megoszlik az emberek véleménye, hogy ez igazából jó, vagy kifejezetten rossz érzés még csak hallani is. Kutatások szerint az emberek közel fele rendszeres ujjropogtató. Na de miért is csináljuk ezt? Egyrészt megszokásból, csak úgy mint a körömrágást. Gyakrabban előfordul azonban stresszes helyzetekben, a feszültség levezetéseként.

A – valakinek kellemetlen, valakinek megnyugtató – ropogó hangot az ízületi folyadékban keletkező vákuum adja. A folyadék szerepe a védelem: az ízületek könnyed mozgását, valamint súrlódásmentes környezetét biztosítja. Amikor megroppantunk egy ízületet, a két felszín közötti tér megnő, vákuum keletkezik a folyadékban, és tulajdonképpen ez felelős azért a jellegzetes hangért. Leggyakrabban a boka, térd, hát, nyak és persze az ujjak ízületei adnak zajos kattanó hangot. Próbáld ki, hogy kiropogtatod az egyik ujjízületed! Ezután körülbelül 20 percig nem tudod majd megcsinálni. Ez a vákuumnak köszönthető, hiszen idő kell, míg újra elegendő keletkezik a ropogtatáshoz.

Sokan úgy hiszik, hogy a rendszeres ujjropogtatás minden esetben ízületi gyulladással végződik. Erre szakemberek cáfoltak rá: nincs a kettő között összefüggés. Ugyanolyan eséllyel lesz ízületi gyulladása az ujjropogtatóknak, mint azoknak, akiknek ez egyáltalán nem szokásuk. Más probléma előfordulásának valószínűségét viszont növelheti a rendszeres ropogtatás. Aki hosszú ideig, túlságosan sokat csinálja, annál előfordulhatnak fájdalmas duzzanatok, valamint a kéz szorítóereje is csökken.

Egy amerikai orvos, Dr. Donald Unger saját magán végzett kísérletet annak érdekében, hogy megbizonyosodjon a ropogtatásokról feltételezett ízületi gyulladás alaptalanságáról. 50 éven át minden nap kétszer kiropogtatta ízületeit a bal kezén, a jobbon viszont ez idő alatt egyszer sem. Kísérletének végeztével megállapította, hogy a két kezének egészségügyi állapota között semmilyen különbség nem fedezhető fel. Ebben egy amerikai egyetem kutatásai is megerősítették. 215 embert vizsgáltak meg, ennek 20%-a volt rendszeres ujjropogtató. Ebből 18% küszködött ízületi gyulladással, míg azoknál, akiknek ez egyáltalán nem volt szokása, az arány 21,5% volt. Tehát arra jutottak, hogy ízületi gyulladás kialakulásának kockázata ugyanakkora, ropogtató szokásoktól függetlenül.

Bármilyen meglepő, az ízületek kiropogtatásának vannak pozitívumai is. Fizikailag lazábbnak érezhetjük magunkat közvetlenül a „kattanások” után, hiszen az ízületek mozgathatósága nagyobb lesz ezáltal, valamint az ezeket körülvevő izmok is elernyednek. Akkor van csak gond, ha erős fájdalomérzet követi minden egyes ropogtatást, illetve, ha feltűnő duzzanatok jönnek létre. Komoly problémákat szülhet az ízületek beragadása, csökkent mozgékonysága.

Az ujj- illetve bármilyen ízületropogtatás tehát semleges szokásnak bizonyul egészségügyi szempontból, ám könnyen átbillenhet a mérleg felelőtlenség miatt. Mint mindennél, itt is oda kell figyelni a mértékre, és persze a baráti környezetedre, ha továbbra is rendszeres ujjropogtató akarsz maradni!

Dervalics Panna[1]

Itt olvashatsz még tőlem: https://infozio.1367.hu/2023/02/09/a-herpeszvirus/


[1] https://netamin.hu/cikkek/artalmas-e-az-izuletek-ropogtatasa

Talán ezek is érdekelhetnek …