Blog

Minden, amit a keresztallergiáról tudni kell

0
1 Minden Amit A Keresztallergiarol Tudni Kell

Az évek előrehaladtával egyre csak nő és nő az allergiások száma. A legjelentősebb mértékben az egyes pollenek esetén alakul ki különböző mértékű allergiás reakció. A pollenek listáján élenjárnak a parlagfű, a feketeüröm, a házi por, a fűfélék, a gyomnövénynek, a kisebb cserjék és a különböző fák pollenjei. Azonban hiába szeretnénk a pollennaptár segítségével felkészülni a kínzó allergiás panaszokra, van, hogy az előre jelzett csökkent mennyiségű pollen jelenlétében is tüneteket produkálunk. Az említett esetben keresztallergiára kell gondolni.

Hogyan alakul ki a keresztallergia?

A folyamat során a szervezetbe került már ismert szervezetidegen anyag szerkezeti hasonlóságot mutat egy másik reaktív allergénnel. Ennek eredményeként az immunrendszer tévesen ismeri fel és alakít ki ellene allergiás reakciót. Ezt nevezzük pollen-étel allergiának, ami egyelőre relatíve kicsi esetszámmal jelenik meg, de a százalékos megoszlása szintén emelkedő tendenciát mutat.

Azonban nem minden ember esetén okoz allergiára jellemző típusos tüneteket, hanem van, hogy más jellegű panaszt erősít fel, vagy esetenként panaszt sem okoz. Azoknál, akiknél fennáll a pollennel és a házi porral szembeni érzékenység, érdemes keresztreakció vizsgálatot végezni.

Nem hanyagolhatóak el azon ételek és italok sem, amelyek magas hisztamintartalommal rendelkeznek, mivel hasonló tüneteket adnak, mint a keresztreakció. Ilyen például a kávé, a paradicsom, a citrusfélék, az alkohol, az erősen füstölt ételek, a csokoládé, a nemespenészes termékek, a konzervált haltermékek, a speciális ecetek, a tenger gyümölcsei hosszú tárolás után, a savanyított és az élesztős termékek.

Melyek a félrevezető tünetek?

A legtöbb esetben az általános légúti allergiás panaszokat láthatjuk, azaz az orrdugulást, az orrfolyást, a tüsszögést, a könnyezést, a szemviszketést, a viszketést és a nehezített légvételt vagy asztmás tünetekbe is átcsaphat. A leírt tünetek mind-mind lokális reakció eredményeképpen jönnek létre tehát nyálkahártyaduzzanat és váladékképzés minden esetben történik.

Melyek a legjellegzetesebb keresztallergiák?

  • parlagfű: a sárgadinnye, görögdinnye, paradicsom, cukkini, uborka, banán (érzékennyé válhat: avokádóra, a mangóra és a fügére)
  • feketeüröm: à  árnyika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, paprika, zeller, kömény, petrezselyem, ánizs, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó, koriander, fokhagyma, fahéj, alma
  • nyírfa: à alma, őszibarack, cseresznye, szilva, dió, mogyoró, dió, mandula, a burgonya, kókuszdió, kiwi
  • pázsitfüvek: à paradicsom, a búzaliszt, a rozsliszt, a szója, borsó, földimogyoró, bab, tamarin, szentjánoskenyér, kukorica, ananász
  • diófélék: à búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag, pisztácia
  • latex: à gesztenye, a banán, a spenót, az avokádó, a mangó, a kiwi, a citrusfélék, füge
  • poratka: à tengeri rákokkal, különösen nyers, vagy alig átfőzött állapotban
  • tehéntej fehérje: àmarhahús
  • tojásfehérje: à a szárnyasok tojása, (de reakció lehet a szárnyas húsára, tollára)

Milyen diagnosztika jellemző?

Szakorvosi kompetenciába tartozó diagnosztika révén a tüneteket és a kórelőzményeket figyelembe véve indulhat meg a vizsgálat. A szabvány módszer az allergiadiagnosztikában a bőrtesztek és az IgE vizsgálata vérből.

Komplexebbnek mondható esetekben az allergiákkal határos területek elemzését végezzük el például a cöliákia gyanújakor az autoantitestek meghatározása, az IgG meghatározása az intolerancia gyanújánál, a kilégzési tesztek a laktóz- és fruktóz intolerancia esetén. Ezenkívül végezhetnek még enzimaktivitás mérést, immunológiai teszteket, molekuláris biokémiai teszteket vagy éppenséggel immunkémiát. De a keresztallergiák felderítésére leginkább a multiplex tesztek alkalmasak, amik kevés szinte pár csepp vérmintából képesek kimutatni több száz allergént.

Keresztallergiamentes mindennapokat kívánok nektek! [i]Remélem hasznosnak találtatok a cikket!


[i] Orbán Nikolett

A képek forrása: a Pixaby

Olvassatok tovább!

https://infozio.1367.hu/2022/09/21/harcban-a-napallergiaval-es-a-melegkiutessel/

Talán ezek is érdekelhetnek …