Blog

Da Vinci robotsebészet

0
1 Da Vinci Robotsebeszet

A technológia és az informatika gyakran kéz a kézben jár, és kezd praktikus térhódításokba az élet minden területén, így az egészségügyben is. Nemcsak a modernizált munkakörnyezetre, a mesterséges intelligenciára, hanem amikor például az egyre jobban feltörekvő robotsebészetre is gondolunk.

Az említett ág fejlődése már az 1985-ös évektől elkezdődött és napjainkban is tart. Fontos megemlíteni néhány jelentős dátumot, ami hozzájárult a mai robotsebészethez:

 • 1985 – kapilláristűt tesz a robot biopsziás agyminta vételre
 • 1988 – első prosztata műtét
 • 1992 – számítógépes da Vinci sebészeti rendszer bemutatása
 • 1998Da Vinci sebészeti robot által segített bypass műtét
 • 2006 – az első emberi beavatkozás nélküli robot operáció

A látható relatív rövid fejlődési idő járult hozzá ahhoz, hogy a fejlődő ágazatnak az eltelt évek az előnyeire váljanak. Így jellemző a robotsebészetre, hogy:

 • precízebb kivitelezést tesz lehetővé à csökken a szervezet traumája, szebb sebgyógyulás és csökkenő fájdalom
 • háromdimenziós felnagyíthatóság à pontosabb elemzése a műteni kívánt területnek, amellyel specifikusabban és csökkenő hibarátával tudnak műteni
 • miniatürizált, apró finommozgások à szöveti károsodás csökkenése[1]

Da Vinci sebészeti robot célja

A már ismert rendszer negyedik generációs változata, hozta azon elvárásokat, amelyeket a kritikus személyek megköveteltek tőle. Úgy fejlesztették, hogy a lehető legnagyobb rugalmassággal és programozhatósággal rendelkezzen. Nagy felbontású képalkotó rendszereivel anatómiailag széles skálán képes dolgozni. Csuklós műszereivel minden szöghöz, irányhoz és dimenzióhoz képes alkalmazkodni, és asszisztálni a műtét során.

Az új színvonalú és sokoldalú rendszer fellendítette az orvosok körében a rendszer használatához szükséges szakvizsga iránti érdeklődést is. A Minimál invazív műtét lehetősége elnyeri a betegek szimpátiáját, illetve javítja a felépülését a betegeknek ezáltal a kórház hosszútávú terheltségét is csökkenti.

Da Vinci sebészeti robot részei

A rendszer körülbelül Európában 800 kórház használja például a prosztatarák, méheltávolítás és szívben található kéthegyű billentyű gyógykezelésére.

Betegkocsi

 • A műtőasztal körül a műtői személyzet pozícionálja a területnek megfelelő oldalra a kocsit. A kocsi tartalmazza a kamerát, a különböző hosszúságú karokat és a sebészi eszközöket. A csuklós szerkezetnek hála a team tud állítani a karokon melyet a szakvizsgás sebész a konzolról irányít.

Sebészi konzol

 • A sebész a normál műtéti protokollal szemben, itt ülve végzi a munkáját. Az ergonomikus kialakítás majd a jövőben a hosszabb műtétek esetén is előny lesz a rendszer számára, mivel a sebész koncentrációját az állás okozta fáradtság sem zavarja meg. A műtét közben finom mozdulatokkal irányíthatja a sebész a karokat aszerint, amit 3d-ben lát.

Képmegjelenítő állvány

 • A kommunikációért felelős eszköz, amely kapcsolatot teremt a többi komponens között.[2]

Remélem a jövőben tovább folytatódik a rendszer fejlődése és ezáltal még több életet menthetnek meg az orvosok és talán kiterjed a robotizáció majd az egészségügy több területére is.


Orbán Nikolett

Források:

[1] https://hu.wikipedia.org/wiki/Robotseb%C3%A9szet

[2] https://sofmedica.com/hu/portfolio/robotsebeszet/

Képek forrása:

https://sofmedica.com/hu/portfolio/robotsebeszet/

Talán ezek is érdekelhetnek …