Blog

A férfi testképzavar: Izomdiszmorfia

0
2 Izomd

A XXI. században az emberek különböző megküzdési stratégiákat választanak a mai rohanó világ nehézségeinek leküzdésére. Számunkra kedvező és kevésbé kedvező változások tömege vesz minket körül. Az, hogy ezek milyen mértékben pozitívak és negatívak, egyénenként változó. Ahogy az is, hogy ki, mire vezeti ezt vissza. A felgyorsult és megsokszorozott események hada, a mobil eszközök használata, az internet, vagy a társadalmi nyomás is állhat a háttérben.

Egy biztos. Versenyben élünk. Nem csak a vetélytársainkkal, de barátainkkal, sőt még gyakran családtagjainkkal is odaállunk a képzeletbeli rajtvonalhoz. Nézzük, címkézzük, kritizáljuk egymást egész álló nap.

Összehasonlítjuk magunkat a többiekkel. A női oroszláncsorda tagjai is ezt teszik. Fontos, hogy kinek feszül szebben a fenekén a múlt héten vásárolt finoman szólva „mini” szoknya (az kell, hiszen még feltűnőbb, még káprázatosabb), vagy kinek dekoratívabb a dekoltázsa szerda este, mikor belép a lány társaság a buliba. Miért oroszláncsorda? Mi nők is úgy mérjük fel a terepet, mintha vadászni indulnánk, és a férfiak lennének a vacsorát adó antilopok. Ezzel párhuzamosan, természetesen a többi vadállatot is számba vesszük, hiszen a remélt zsákmanyunk egy és ugyan az lehet.

Nem csak mi nők kritizáljuk és hasonlítgatjuk magunkat. Azonban az interneten hemzsegő mindenféle önelfogadást segítő, body positivity tartalmak döntő többsége nőkről / nőkhöz szólnak.

Az, hogy mit látunk, teljesen érthető módon befolyásolja azt, hogy hogyan vélekedünk saját magunkról. A férfi egyének dominanciára törekszenek. Erre utal a testszőrzet, izmos kar, tehát a maszkulinitás jegyei. Hagyományosan az a férfi tekinthető fizikálisan és szexuálisan vonzónak, aki széles vállal és felsőtesttel, keskeny csípővel rendelkezik, hisz ezek a magas tesztoszteron szint biztos bejóslói. Ez a „rendszer” azonban külső tényezők hatására változhat. Ilyenek például az utcán és interneten velünk szembejövő fotók sokasága.

A Playgirl magazinban szereplő férfimodellek testösszetétele 24 év alatt óriásit változott. Hét százaléka a modelleknek 25 fölötti zsírmentes izomtömeggel rendelkezett, ami lényegében lehetetlennek tekinthető abból kiindulva, hogy a 19-es érték számít átlagosnak, a 25 vagy a fölötti érték pedig elérhetetlen szteroidok nélkül.

A társas befolyás és a verbális, nonverbális jelek is hozzájárulhatnak a testképzavar kialakulásához, és már meg is érkezünk az izomdiszmorfia fogalmához. „A téma jeles kutatója, Courtney G. Pope terminológiájában az izomdiszmorfia a szálkás testalkattal vagy izmossággal kapcsolatos patológiás aggodalom, ellenállhatatlan késztetés, ami az izomzat növelését célzó viselkedésben (pl. túlzott mértékű súlyemelés) jut érvényre, izomtömeg-növelést elősegítő étrend, diéta és teljesítményfokozó szerek használata.” [i]

Az izomdiszmorfia egy rendellenességnek tekinthető, melynek fő kockázati csoportját a testépítők jelentik. Köztudott, hogy a szteroidhasználat is népszerű köreikben, és ezen szerek fogyasztása rengeteg veszélyt hordoz.

Abban az esetben, ha az izomdiszmorfiából adódó testképzavar elér egy bizonyos szintet, már nem csak kényszeres edzést, de szteroidokkal való visszaélést is eredményezi, amiből könnyen alakulhat ki függőség is. A szteroidhasználat megváltoztatja a személyiséget, a viselkedést, valamint ebből adódóan a társas kapcsolatokra is kihat.

Ismert egy elmélet (Fonagy elmélete), miszerint a differenciálatlan pszichológiai én generálja azt, hogy az ember csupán fizikai énként látja magát. A személyiséget 100%-ban a test fejezi ki, és ez biztosítja számára a megfelelő identitás érzését.

Egy másik elmélet (Sarter elmélete) a testtapasztalat és a testkép közötti szakadékot tekinti a testtel kapcsolatos problémák alapjának. [ii]

Létezik arra utaló szóhasználat, miszerint a hímnemű egyének férfiasságukat sokszor nemi szervük méretével azonosítják, azonban nagyon úgy tűnik, hogy a Világ ebből a szempontból is 180 fokos fordulatot vesz. Köztudott, hogy a szteroid tartalmú szerek csökkentik a nemzőképességet, valamint az erekció mechanizmusára is negatív hatást gyakorol.

A széles váll, keskeny csípő valóban csodás kombináció. A vörös fej, vészesen kidudorodó erek és a merevedésre csak néha napján képes nemi szervek már kevésbé.

Mint az élet szinte minden területén, az edzésben, megfelelő táplálkozásban is a mértékletesség és az aranyközépút megtalálása a fontos.

Jegyezze meg Férfi és Nő: „többet ésszel, mint erővel”.

Olvass a Body Positivity mozgalomról: [iii] https://infozio.wordpress.com/2021/08/31/body-positivity-az-onelfogadas-mozgalma/


[i] Dúll, A., & Varga, K. (2015). Rábeszélőtér. A szuggesztív kommunikáció környezetpszichológiája.

[ii] Bernadett, B., & Ferenc, T. (2007). Az izomdiszmorfia szelf-fejlődési megközelítése. Pszichoterápia.

[iii]

Talán ezek is érdekelhetnek …