Blog

Karácsony világszerte – különleges ünnepi szokások

0
1 Karacsony Vilagszerte

Biztosan állíthatom, ha bárki megkérdezne tíz embert a kedvenc ünnepéről, abból kilenc a karácsonyt adná válaszul. Kit ne hoznának lázba a finom illatok, ízek, a szebbnél szebb dekorációk és a remek hangulatú adventi vásárok? Magyarországon számos régi hagyomány fűződik a karácsonyhoz, melyek többé-kevésbé ma is fennmaradtak. A visszaszámláláshoz szorosan hozzátartozik az adventi koszorú elkészítése, amelyen a négy gyertyát a karácsonyt megelőző négy vasárnapon gyújtjuk meg. Közkedvelt édesség itthon ilyenkor a mézeskalács és a bejgli, a legtöbb háznál pedig elmaradhatatlan ünnepi menü – bármilyen formában – a hal. Egy régi felfogás szerint a halpikkely pénzt szimbolizál, ezáltal anyagiakban gazdag évek várnak az azt elfogyasztókra. Továbbá ne feledjük el a feldíszített fenyőfát sem, amely a karácsony abszolút jelképe és alappillére. Na de a sok-sok itthoni szokás mellett mi a helyzet a nagyvilágban? Nem is gondolnánk, de a nálunk megszokottaktól és egyértelműnek vélt ünnepi kellékektől eltérően rengeteg országban teljesen más módon ünneplik a karácsonyt.

Anglia ünnepi szokásairól rengeteget hallhatunk. Ott például hagyományos étel ilyenkor az angol puding, a gyerekeknek december 25-én reggel pedig a „karácsonyapó” teszi az ajándékokat a kandallóra aggasztott zoknijaikba, természetesen néhány sütiért és egy pohár meleg tejért cserébe. Angliából ered egyébként az ajtó fölé függesztett fagyöngy hagyománya is. Amerikában és Kanadában hasonló a helyzet, hiszen ott is karácsonykor érkezik a Mikulás az ajándékokkal. Az ünnepi hangolódás náluk a hálaadással kezdődik, ez alkalomból pedig a pulyka elmaradhatatlan fogás az asztalokról.

Az igazi télapó tradíciója egészen Finnországig vezet, amely hatalmas turistatömegeket vonz oda decemberben. A hozzá személyesen ellátogató gyerekek egyenesen tőle kapják az ajándékot, de persze csak akkor, ha az év folyamán jól viselkedtek. A finnek karácsony napját szaunázással és templomba járással töltik.

Vannak Európán belül olyan országok is, ahol a megszokottnál később, esetleg hosszabb időt felölelve ünnepelnek. Az orosz naptár szerint például január elsejére esik karácsony napja, ilyenkor kapnak ajándékot a gyerekek Fagyapótól. Görögországban december 25-től január  6-ig tart a karácsonyi időszak. A hagyomány szerint ilyenkor gonosz manók jönnek a föld felszínére, amely ellen hatalmas fényekkel és tűzgyújtással védekeznek. És ha már manók… Svédországban és Norvégiában ők állnak a karácsonyi ünnepek középpontjában, ők teszik az ajándékokat is a fa alá Szenteste. Svédországban nagy ünnep december 13-a, Luca napja, amikor a lányok fehér ruhába öltözve és egy hétgyertyás koszorúval a fejükön viszik az ágyba szüleiknek a reggelit.

Érdekes tradíciók fűződnek Ausztrália ünnepi szokásaihoz, hiszen ott éppen a nyári évszakban jön el a karácsony. December 25. igen mozgalmasan telik, legtöbben kivonulnak a tengerpartra és grill party-t csapnak, ott ajándékoznak és sokan sátorban töltik az éjszakát. Ezen a napon indul Ausztrália leghíresebb jacht versenye is Sydney és Tasmánia között. A hagyomány szerint a Mikulás szánon érkezik ide is, ám rénszarvasok hiányában nyolc fehér kenguru húzza azt. Ők nem állítanak fenyőfát, helyette úgynevezett Christmas Bush díszeleg náluk, amely virágzásakor krémszínű, ám karácsonyra virágai gyönyörű piros színűvé válnak.

Számtalan érdekes és néhol vicces szokás kíséri a karácsonyi ünnepeket a világban. Habár mi a saját megszokott hagyományainkat érezzük igencsak magunkénak, mégis jó megismerni a különböző tradíciókat, amelyek más országok lakóit hozzák ünnepi lázba.

Dervalics Panna

[1]


[1] https://alfahir.hu/kar%C3%A1csony_vil%C3%A1gszerte_-_%C3%A9rdekes_%C3%A9s_vicces_szok%C3%A1sok-20111226

https://onlinepszichologus.net/blog/hogyan-unneplik-a-karacsonyt-vilagszerte/

Talán ezek is érdekelhetnek …