Blog

Anyukák rémálma: a kéz-láb-száj betegség

0
1. Anyukák Rémálma A Kéz Láb Száj Betegség

Köztudott, hogy a gyerekeknél nem meglepő, hogy többet betegeskednek, mint mi, felnőttek. Őket még frissen éri minden vírus és baktérium, így azok a kórokozók, amik minket már nem tudnak megfertőzni (hiszen gyermekkorunkban már mi is átestünk az általuk okozott betegségeken), apró barátainkat előszeretettel támadják meg. Bár alapból is megszakad a szívem, ha beteg kisgyereket látok, az, ahogy a kéz-láb-száj betegség legyűrte a kedvenc kis unokatestvéreimet, valahogy teljesen más volt. Soha nem kívántam még ennyire, hogy bár át tudnám valakitől venni a fájdalmát, mint akkor azt rájuk nézve szerettem volna. Ami pedig még meglepőbb volt számomra, hogy azelőtt soha még csak nem is hallottam erről a betegségről – azt pedig anyukám is biztosította, hogy át sem estem rajta. Így, ha Te is abban a helyzetben vagy, mint én voltam, akkor a cikkem Neked szól!

A kéz-száj-láb betegség egy olyan, vírus által okozott, fertőző betegség, amely leginkább az 5 évnél fiatalabb gyermekeket érinti, de előfordul, hogy felnőtteket is fertőz – bár ők leginkább csak tünetmentes hordozók. A vírus az enterovírusok csoportjába tartozik (pontosabban a Coxsackie vírusok különböző törzsei azok, amelyek a fertőzést okozzák), ami pedig általában nyállal, széklettel és a hólyagok váladékával terjed – így nem meglepő, hogy az óvodák és bölcsődék tökéletes talajt biztosítanak ahhoz, hogy mindenki megfertőződjön, aki éppen ott van. Mivel a Coxsackie vírusok több típusa is okozhatja ezt a betegséget, így az egyszeri fertőzés sajnos nem biztosít immunitást, egy személy élete során többször is megfertőződhet vele (de szerencsére ennek egész alacsony az esélye).

A betegség lappangási ideje általában 3-7 nap, tünetei pedig nagyon sokszínűek. Ami mindenképp jellemző, az a karokon, lábakon, illetve a száj nyálkahártyáján megjelenő kiütések – ezeket viszont 1-2 nappal megelőzi a láz, torokfájás, étvágytalanság, hányinger, fejfájás és levertség kombinációja. A kiütések nagyon jellegzetesek, először csak apró, piros pöttyökként jelennek meg az érintett testtájakon (ebben a szakaszban még hasonlítanak a bárányhimlő kiütéseihez), később viszont felhólyagosodnak. Bár a hólyagok jelenléte mindenhol nagyon kellemetlen, a szájban különösen nagy fájdalmat jelentenek, illetve nehezítik a nyelést, és nyálcsorgást is okozhatnak. Szerencsére elmondható, hogy az esetek nagy részében a tünetek 3-5 napon belül szövődménymentesen gyógyulnak. Ebből kifolyólag speciális kezelést nem igényel, a tünetek tetőfokán azonban fájdalomcsillapító és antihisztamin készítmény adása indokolt lehet. Szövődményei tekintetében a kiszáradást érdemes megemlíteni – hiszen a fájdalmas hólyagok miatt nem csak az evést, de általában az ivást is kerülik a gyermekek – de nagyon ritkán vezethet agyhártyagyulladáshoz, agyvelőgyulladáshoz és petyhüdt bénuláshoz is (ha a gyakori Coxsackie A vírusok valamelyike helyett Coxsackie B vírussal fertőzött a gyermek).

A betegség megelőzése nagyon egyszerű és magától értetődő (bár sajnos van, amikor nem rajtunk múlik, és egyszerűen nincs rá mód): ajánlott a gyakori, meleg vizes-szappanos kézmosás (főleg pelenkacsere után), a gyakran használt felületek rendszeres tisztítása és fertőtlenítése, valamint a fertőzött személyekkel való kontaktus kerülése. Ha pedig mégis megtörténne a baj, ne essünk kétségbe – bár az a körülbelül egy hét nagyon kellemetlen és borzalmas, szerencsére seperc alatt újra futkosni és csokoládéért könyörögni fog a gyermekünk!

Varga Roxána

Képek forrása: Pexels, Pixabay

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, ajánlom figyelmedbe az alábbit is:

Talán ezek is érdekelhetnek …