Blog

Hogyan tanuljunk nyelvet?

2
1 Hogyan Tanuljunk Nyelvet

A nyelvtanulásról sokunknak az általános iskolai és gimnáziumi nyelvórák jutnak eszünkbe, amikor úgymond rá voltunk kényszerítve a tanulásra. A hajtás, a dolgozatok sokszor inkább csak teher volt számomra is, és nem gondoltam arra, hogy milyen jó dolog, hogy van lehetőségem nyelvet tanulni. Ennek ellenére, amikor az ember hasznosítani tudja a tudását a hétköznapokban, az nagy magabiztosságot és örömet ad. Bár az egyetem alatt nincsenek már kötött nyelvi órák, számomra a nyelvtanulás hobbivá nőtte ki magát. Ha tervben van egy külföldi nyaralás vagy Erasmus programmal kilátogatnál egy idegen országba, vagy csak szimplán érdekel egy másik kultúra, és szívesen belevetnéd magad a nyelvtanulásba, akkor megosztok pár tippet, ami segíthet. J

Motiváció
Első lépésként érdemes végiggondolni, hogy miért szeretnéd megtanulni az adott nyelvet. Érdekel a kultúra? Utaznál, és szívesen kommunikálnál a látogatott országban az ottani anyanyelven? Esetleg a kedvenc sorozatodat, filmedet vagy zenédet szívesen élveznéd az eredeti nyelven?  Fontos ezt megfogalmazni magadban, mert a későbbiekben felmerülő tanulási nehézségek során jó lesz feleleveníteni, hogy miért is akarod ezt. Ezek segíteni fognak abban, hogy motivált maradj és kitarts.

Mi a célod?
Miután tudod, hogy mi motivál, és tudod, miért szeretnéd megtanulni az adott nyelvet, érdemes leszögezni, hogy mi pontosan a célod a nyelvvel. Hova, és mikorra szeretnéd megtanulni? Vannak különböző szintek, amiket el tudsz érni, ezekből neked kell meghatározni, hogy meddig szeretnél kezdetben eljutni. A legegyszerűbb szint, amikor alap mondatokban ki tudod magad fejezni, és megérteni a másikat. Mondhatjuk a „ne add el magad szintnek is”. A következő szint, amikor már viszonylag kényelmesen tudsz kommunikálni, és nem izzadsz le egy mondat megfogalmazása közben. Nevezhetjük társalgási vagy középszintnek is. A harmadik szint, amikor árnyaltabban, változatosabban tudod magad kifejezni a nagy szókincsednek-, és a jó nyelvtantudásodnak köszönhetően. Valójában ez a felsőfokú tudás. Ha megvan a konkrét cél, akkor ez egy jó kezdőlöketet adhat a nyelvtanulás elkezdésekor.

Előkészületek
Mielőtt belekezdesz, csinálj magadnak egy tanulási tervet. Hány naponta, mennyit tudsz a nyelvvel foglalkozni, vagyis mennyit szeretnél vele foglalkozni. Nagyon fontos a rendszeresség. Minél gyakrabban érdemes egy nyelvvel foglalkozni, ha például napi 10-20 percet tudsz tanulni, akkor sokat fejlődhetsz rövid idő alatt. Találd ki, hogy miből szeretnél tanulni. Ha a félév után le vagy égve (állítom a legtöbb egyetemista), akkor valószínűleg nem nyelvi iskolára vagy tanárra gondolsz elsősorban. Több online platform és kismillió YouTube videó van, ami segít a kezdetekben, vagy vehetsz egy-két klassz nyelvi könyvet is, amiket mások ajánlottak.

Akkor vágjunk bele!
Mindenkinek másképp működik az agya, nincs tényleges recept a nyelvtanulásra. Hogy számodra mi a legjobb módszer, arra rá fogsz jönni a tanulás során. Ahhoz, hogy el tudj indulni itt, van néhány tipp:

  1. Először kezdj el ismerkedni az adott nyelvvel. Hallgass podcasteket, hallgass minél több zenét, nézz az adott nyelven filmeket. Szoktasd a füled! Ha nem is tudatosan, ilyenkor rááll a füled a nyelv ritmusára, a dinamikájára, arra, hogy milyen hangokat használ. Ha teheted, egy filmnél vagy zenénél olvasd mellé a leírt szöveget, még ha nem is érted a szavakat.
  2. Kezdj el alapszavakat megtanulni, a leggyakoribbakat. Szótárazós módszer helyett használhatsz tanuló kártyákat. Vannak erre különböző alkalmazások, mint például a Quizlet vagy a StudySmarter, ahol rá tudsz keresni nyelvi kártyákra.
  3. Ha úgy érzed, már viszonylag sok szót tudsz, elkezdhetsz a nyelvtannal foglalkozni. Erre nagyon jó módszer a magyarok által kitalál „kreatív nyelvtanulás” módszer. Ennek az az alapja, hogy a kiválasztott nyelvről magyarra fordítunk mondatokat – és ugyanúgy visszafelé. Először próbálkozz egy- két szavas mondatokkal, majd jöhetnek az összetettebb mondatok.
  4. Ha megvannak az alapok, olvass minél többet hangosan, hogy halld, jól ejted- e ki a szavakat. Ha van lehetőséged, beszélgess minél többet olyanokkal, akik beszélik a célnyelvet. Ne félj megszólalni, ha nem megy, gondolj arra, hogy ez a tanulási folyamat része.

Rengeteg munka és kitartás kell ahhoz, hogy el tudj sajátítani egy nyelvet. Légy türelmes! Az apró léptek apró örömöket és sikerélményeket tartalmaznak. Ne csak arra koncentrálj, hogy milyen lesz majd, ha tudod a nyelvet, hanem élvezd ki a folyamatot. Egyszer csak azt fogod észrevenni, hogy nem csak egy nyelvet tanultál/ismertél meg, hanem egy új kultúrát, új gondolkodásmódot, és talán önmagadról is új dolgokat tanulhatsz meg.

„Nyelvem határai világom határait jelentik.”-Ludwig Wittgenstein

Kaitz Réka

Képek forrása: Pixabay

Amennyiben érdekesnek találtad a cikkem, ajánlom a figyelmedbe ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …