Blog

Meg nem hallott segélykiáltások

0
1 Ongyilkossag Scaled

Az élet szent dolog. Akár hívő az ember, akár nem, az életet tisztelni kell. Sok vallás vélekedik a lélek halhatatlanságáról, hogy a mostani földi létünk csak egy állomás, csak tanulni, fejlődni vagyunk itt. Ezekben a vallásokban is van közös: a legnagyobb bűn az önnön életünk eldobása, az öngyilkosság. Sajnos Magyarország ezen a területen is élen jár. Nemzetközi szinten a világlista első harmadában található kicsiny országunk a sztenderdizált 100 ezer főre kivetített öngyilkossági mutatók alapján, ezzel nagyjából egy kategóriában van Japánnal és az Egyesült Államokkal. Európai viszonylatban azonban még ennél is rosszabb a helyzet: Magyarország listavezetők között, dobogós helyen áll. Ez azt jelenti, hogy évente mintegy 1700 magyar ember vet véget saját életének.

Nagyon sokféle ember létezik. Mindenki más motivációkkal, más életcélokkal rendelkezik. Ha megnézzük mennyi agresszió van a világban, ami mind a pénzből, a birtoklásból, az irányításból ered. Háború van a nagyvilágban és háború van az emberek lelkében is, bár az egyiket könnyebb észrevenni, mint a másikat. Mindenki csak magával van elfoglalva, a pénzt hajszolja, a megélhetésért küzd. Mégis egyre csak nő a társadalmi rétegek közti szakadék, kezd eltűnni a középréteg, egyre nagyobb az elszegényedés. Mindemellett ott vannak a felvett hitelek, az infláció, a leépítések, a kilátástalanság érzése. Ez csak egy élethelyzet, mely során úgy érezheti az ember, nem tud tovább megbirkózni a problémákkal. Hasonló érzéseket válthat ki továbbá a magány, egy közelálló elveszítése, egy súlyos betegség vagy egy bántalmazás átélése is.

Ebben a civilizáltnak mondott online világban csak rátanul az ember, hogy személytelenség mögé bújva ismeretleneket kritizáljon, beszólogasson a közösségi hálón kiadja magából a frusztrációját. Az internet segítségével hamarabb és intenzívebben megnyilvánul mindennemű érzelem. Csoda hát, ha elveszítjük a fejünket, nincs meg a nyugalmunk? Sokat lehetne ezt a témát boncolgatni, de most nézzük azt mikor saját maga ellen fordul valaki és az önmarcangolás után eljut az öngyilkosságig. Vannak előjelek? Megelőzhetőek lennének a szuicid tevékenységek?

A válasz egyértelműen igen. Noha minden ember máshogy éli meg a borúsabb napokat, a később öngyilkosságot elkövetők mintegy 75-80%-a direkt módon, tréfa mögé bújtatva vagy testbeszédével tudatja meghalási szándékát a tettlegessége előtt. Jelzésértékű lehet továbbá az érzelmi és kapcsolati beszűkülés, az önutálat, a lelki vívódás. Számos egyéb apróbb jel szolgálhat egyfajta burkolt segélykiáltásként és a mi dolgunk meghallani ezeket. Hogyan? Csak figyelnünk kell egymásra, kedvesnek és megértőnek lenni. Igazán semmiségnek tűnhet, mégis egy kis szeretet és gondoskodás csodákra lehet képes.

Amennyiben azonban úgy érzed, tényleg nagy a baj, már nem elég egy barát vagy családtag támogatása, kérj bátran segítséget, hiszen az öngyilkosság nem megoldás! A Magyar Lelki Elsősegély Szolgálatok Szövetsége (LESZ) 116-123 segélyhívó vonalát ingyenesen, anoním módon hívhatod bármikor, amikor úgy érzed a problémák elhatalmasodtak fölötted. Mert segítséget kérni nem szégyen!

Rádi Eszter Orsolya

[i]


[i] Ez is érdekes lehet számodra: https://infozio.wordpress.com/2022/06/16/abuzus-ne-turj-tovabb/

Talán ezek is érdekelhetnek …