Blog

Elbukott fogadalmak nyomában

0
1 Elbukott Fogadalmak Nyomaban

Az Új év új Én szlogen szerintem mindannyiunk számára ismerős mondat az újévi időszakban. Az induló év elején az emberek döntő többsége fogalmaz meg célkitűzéseket és fogadalmakat a további időszakra vonatkozóan, azonban sajnálatos módon ezen fogadalmak körülbelül 70-80%-a kudarcba fullad. Ennek mik lehetnek az okai? Van a fogadalomnak történelmi jelentősége? A cikkből ez mind kiderül.

A fogadalom fogadás eredete

A babona és a velejáró kérdéskör Julius Caesartól ered, mivel ő volt a legelső, aki kétarcú istenségfelé fogadalmat tett. A kétarcú istenség a múltba és a jövőbe is egyszerre tekint, épp úgy, mint az újévet váró ember. Ezen motívum miatt alkalmas a változás magjának elültetésére az időszak.

Milyen témakörökben fogadunk leggyakrabban?

Azt lehet mondani, hogy ugyanazon körök kerülnek elő a társadalom emberei esetén. A rohanó mindennapok okozta életviteli hibákat szeretnénk évről-évre orvosolni több, vagy kevesebb sikerrel. Tehát a leggyakoribb témakörök a következőek:

 • Sport beiktatása a napirendbe
 • Káros szenvedélyek elhagyása/csökkentése
 • Új stílus felvétele
 • Életmódváltás
 • Egészséges életvitel
 • Diéta elkezdése
 • Időmenedzsment alkalmazása
 • Személyes viszonyok ápolása
 • Megtakarítások kialakítása
 • Öngondoskodás
 • Munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtése

Miért lesznek sikertelenek a fogadalmaink?

Nem tervezünk előre

Minden fogadalom vagy változtatás beiktatása az életünkbe technikai, személyi és/vagy tárgyi feltételeket igényel a zökkenőmentes végrehajtáshoz. Ezért december 31-én hiába mondjuk azt, hogy holnaptól bizonyos diétát tarunk, ha nincsen hozzá alapanyagunk, motivációnk, ötletünk vagy éppenséggel kiindulási alapunk. Tehát megkell ismerni a szokásainkat, meg kell keresni az életmódunk azon pontját, ahol flexibilisek és nyitottak vagyunk a változásra, valamint el kell fogadni a hosszabb tervezési folyamatot is.

Irreális cél meghatározása

Gyakran szeretnénk drasztikus módon hatalmas lépést tenni az álmaink célja felé, amely miatt kudarcba esünk. Például sokan szeretnék letenni a cigit, de arra sosem gondolnak, hogy ez szokássá és pszichológiailag kötött tevékenységgé vált az idő alatt, így hiányozni fog a szervezetnek. Ezért tanácsos apránként, havi szinten haladni, azaz például az első hónapban minden nap 1-gyel kevesebb cigit szívni és így tovább. Nem lesz hirtelen hiány a szervezetben, ezért kisebb az esély a kudarc állapotára.

Nem tűzünk ki apró célokat a végcél felé vezető úton

Az ember nagyon jutalomorientált az esetek döntő többségében. Egy 1 éves cél véghez viteléhez ajánlott a havi kisebb célok kitalálása, de minimum a negyedéves. Például: az elkövetkező 3 hónapban önsanyargatás nélkül, egészséges életmóddal szeretnék 5 kg-ot leadni.

Nem tanulunk sorozatos kudarcból

A sorozatos fogadalmak megtétele évről évre nagyon gyakran látható folyamat. Ennek oka, hogy nem elemezzük ki azt az utat, ami a cél bukásához vezetett, hanem csak szimplán megy tovább az élet. Azonban, ha kielemeznénk azon lépcsőfokokat, amik a konkrét célhoz vezetnek, akkor elkerülhető lenne a sikertelen küldetés.

Nem osztjuk be az időnket

A változáshoz idő kell és rengeteg türelem. Egy általános munkavállaló mindennapja rohanással és határidőkkel teli. Itt jön be befolyásoló tényezőként a tervezés, amellyel meghatározható, hogy mennyi időnk van, mennyi idő szükséges és milyen lépcsőfokok vezetnek a sikeres álomhoz.

Nem határozunk meg végrehajtási intervallumot

Általában egy teljes évre adjuk meg a célt, amivel az a gond, hogy nincsenek ellenőrzési pontok, hogy hogyan haladtunk célkitűzés felé. Tehát itt is érdemes kisebb állomásokat beiktatni, hogy ellenőrizzük a munkánkat és folyamatosan fejlődjünk.

Nincsen támogató környezetünk

Mint minden tevékenységre igaz, így erre is, hogy sokkal könnyebb társaságban venni az akadályokat, vagy, ha esetleg nem is találunk olyan partnert, aki végig csinálná velünk, akkor legalább ne akadályozzon minket. Mert a változás folyamata már eleve számtalan akadályt gördít elénk, nem beszélve arról, ha még más által épített falba is beleütközünk. Egy diéta során, ha az ember lakótársa folyamaton gyorskaját rendel vagy szénhidrátban gazdag édességekkel árasztja el a lakást, akkor borítékolttá válik a bukásunk.

Nem küzdünk a kísértés ellen

Kapcsolódva az előző ponthoz, nagyon nagy kihívás megtanulni nemet mondani az élet minden területén. De ilyenkor érdemes feltenni magunknak a kérdést: Jó ez nekem? Az ember józan esze ott lesz segítőként, hogy ezen ponton is átlendüljünk.

Mi a következtetés?

Az új év nagyon jó motivációs erő lehet, ha kritikus szemmel tudjuk elemezni az előző évünk hibáit. A hibákból tanulnunk kell, hogy ne csak bukott fogadalmakkal páncélozott emberek legyünk.

Én azt mondom: Álmodj nagyot, Tervezd meg, Tűzd ki a célod és az ellenőrzési pontjaid, és végül, de nem utolsó sorban Valósítsd meg! Sok sikert kívánok a fogadalmakhoz, hiszen képes mindenki elérni az álmodott céljait.[i]


[i] Orbán Nikolett

A képek forrása a Pixabay

Ha izgalmasnak találod a fogadalmak világát, katt a linkre: https://infozio.1367.hu/2023/01/05/uj-ev-uj-en-igy-szerezz-motivaciot/

Talán ezek is érdekelhetnek …