Blog

Egy házasság, több szerelem – poliamoria

0
1 Poliamoria

És boldogan éltek, míg meg nem haltak… – na de hányan? A poliamoria, azaz több szerelműség (poly=sok, több; amor=szerelem) az az életmód vagy kapcsolati forma, amelyben az emberek egyszerre több romantikus vagy érzelmi kapcsolatot tartanak fent. A hétköznapok monogámiára törekvő emberének ez a jelenség rendkívül furcsa lehet, sok esetben megkérdőjelezhető, de tegyük félre a szkeptikusságunk egy pillanatra, és vizsgáljuk meg közelebbről a poliamor kapcsolatok mechanikáját!

A poliamoria alapvető elve a kommunikáció, az őszinteség és a kölcsönös beleegyezés. A résztvevők közötti kapcsolatok általában nyitottak és megbeszéltek, és mindenki tudatában van a másik partnerkapcsolatainak létezéséről.

A poliamoriában részt vevő emberek között fennállhatnak párkapcsolati viszonyok, házasságok, élettársi kapcsolatok vagy más formák. Fontos azonban megérteni, hogy a poliamoria nem azonos a családtagok közötti több partnerrel folytatott szexuális kapcsolatokkal, és nem azonos a szwinggel vagy a nyitott házassággal sem.

A poliamor emberek számára egy monogám kapcsolat rendkívül frusztráló tud lenni, beszorítva érezhetik magukat, s amíg tudják, igyekeznek lekorlátozni szívüket, hogy elkerüljék partnerük érzelmi vagy akár fizikális megcsalását. Limitálni a szerelmi kapcsolataik számát egyetlen egyre számukra szinte lehetetlen, boldogságtól megfosztva érezhetik magukat tőle.

A poliamoria támogatói úgy vélik, hogy az embereknek joga van több partnerrel együtt lenni, és hogy ezek a kapcsolatok lehetnek egészségesek, boldogítóak és kielégítőek, valamint elvetik azt az eszmét, miszerint a szerelemnek muszáj egy emberre korlátozódnia. Hisznek abban, hogy a legegészségesebb kapcsolatokra nem vethet árnyékot a féltékenység, a birtoklási vágy, vagy a félelem a másik elvesztésétől – s lássuk be, ezen tényezők valóban nem létezhetnek egy poliamor kapcsolatban.

A kapcsolati forma támogatói mellett persze bőven akadnak kritikusok is, akik elvetik ennek az életmódnak a hitelességét. Sokak képtelenségnek tartják azt, hogy egy személy két ember iránt tápláljon egyforma érzelmeket, mások szimplán a megcsalás mondvacsinált feloldozó indokaként tudnak rágondolni.

Szücs Réka

Olvass tovább[1]!


Interjú Évivel, az @eletcukornelkul Instagram oldal bloggerével

Talán ezek is érdekelhetnek …