Blog

Kapunyitási pánik

0
1. Kapunyitasi

A kapuzárási pánik kifejezést bizonyára te is használtad már akár a hétköznapi beszédben, vagy más élethelyzetének rávilágításaként. Azonban, most ennek újkeletű ellentettjéről lesz szó, ami szerintem sokkal inkább egy állapot, mintsem életközépi válság, és ami nem más, mint a kapunyitási pánik. A kettejük közti különbséget egy tölcsérmodellel tudnám szemléltetni, melyet egyik esetben a lehetőségek beszűkülésétől, másiknál pedig pont, hogy azok túlzott kitágulásától való félelem jellemez. Jóllehet már hallottál erről a jelenségről, akár saját magadon is megtapasztalhattad, amit ha definiálnom kellene, azt mondanám, ez egy olyan életszakaszhoz társuló mentális nehézség a húszas éveik elején járó fiataloknál, amely lényegesen több negatív érzelmet és önmagukra irányuló visszacsatolást vált ki, mintsem pozitívat.

Valójában honnan is ered ez a sok negatív töltet?

Egyértelműen összefüggésbe hozható a 21. századdal, így feltételezhetően a mögöttünk álló generációk nem is biztos, hogy megértenék, vagy egyáltalán kellő empátiával fordulnának a kapunyitási pánikban szenvedőkhöz.

Gondoljunk csak bele, a mai világ a lehetőségek tárházát kínálja. Ma már szinte lehetsz bármikor és bárhol bárki, amennyiben hajlandó vagy eleget tenni érte. Ezért sokszor nehéz kibogozni, melyik is a te utad. A social mediában is csak azt látod, mindig, hogy mindenki, mennyire boldog, és pont olyan az élete, amilyet mindig is szeretett volna. Eközben pedig minden előtt állunk, legyen szó diplomázásról, munkahely keresésről, elköltözésről, saját lakás vásárlásáról, letelepedésről vagy éppen a párkeresésről. Mert ugyebár a családalapítás az, ami nem megy egyedül, és harminc felett a környezetünk sem hagy minket figyelmeztetés nélkül, hogy ketyeg az idő… Ráadásul az idő nem csak itt ketyeg, mert ha te egy vagy több diplomát szeretnél a kezedben tartani, akkor bizony nem tudsz tizennyolc évesen elkezdeni dolgozni, így az idő keze még sürgetőbbé válik a számodra szükséges papírok megszerzése után.

Ez a jelenség a régi kor és a modern szokások szerelemgyermekének mondható. Hiszen régen minden olyan magától értetődőnek tűnt, ahol a család iránymutatásával rengeteget tudott segíteni a korai pályakezdésben. Így belénk nevelődött, hogy mindennek megvan a maga ideje, amilyen gyorsan csak lehet, kezdj el dolgozni és alapíts családot. Ám, ezt ráhúzni a mai korra irdatlan nagy hiba lenne, abban a bőség zavarában, ami felütötte fejét az elmúlt tíz évben. Számos kétely van a fejedben: biztos a neked megfelelő döntést hozod, vajon x év után is szeretni fogod, valamint, ki tudsz-e benne teljesedni?

Magadra ismertél, hogyan tovább?

Először is „no pressure!” Vedd le magadról a nyomást, amit te vagy mások helyeztek a válladra. Majd gondold végig, mik azok a dolgok, amikkel teljes lesz az életed, sosem hagynak unatkozni, fejlődésre késztetnek, izgalmat és egyben nyugalmat adnak neked. Még az sem baj, ha most nem tudod. Itt az ideje, hogy kipróbáld magad új dolgokban, és figyeld meg, melyek tesznek téged boldoggá. Ne feledd, nincs olyan, hogy életre szóló döntés. Továbbá, attól se félj, hogy az egyetem/gimnázium végével valamitől, adott esetben az ott szerzett barátoktól el kell búcsúznod, hiszen ők már beépültek a te felnőtt életedbe, akikkel közösen segíthettek is egymásnak mindebben.

Fontos, hogy a kapunyitási pánik gondolata egyáltalán nem baj. Legalábbis én nem gondolom ugyanakkora mértékűnek, mint a kapuzárási pánikot, ami azt jelzi, hogy az életed számos pontján elakadtál, amikre évtizedek után jössz csak rá. Innen sem késő változtatni, maximum nehezebb, mivel már maga a felismerés megdob egy jó nagy adag lelkifurdival.

Hallgass a megérzéseidre, méghozzá azokra, amelyek egyben kellő megnyugvást és kihívást is adnak neked. Az sem baj, ha kicsit elakadsz, mert most még bőven van időd és lehetőséged a magad útját járni, legyen az valóban a tiéd vagy csak egy „kölcsönút”. Így mindig ott leszel, ahol éppen lenned kell, és meg tudod valósítani Önmagad.[i]

Kovács Viktória

Élünk és halunk, de mi zajlik le közte?:


[i] https://infozio.wordpress.com/2021/02/10/elunk-es-halunk-de-kozte-mi-zajlik-le/

képek: pixabay

Talán ezek is érdekelhetnek …