Blog

Szkleroderma

0
1 Szkleroderma

A szkleroderma egy széles spektrumú autoimmun betegség, amely a bőr és a kötőszövet rendellenes megszilárdulásával jár. A betegség során a szervezet immunrendszere túlzottan reagál, és gyulladást okoz, ami a kötőszövetben hegesedést és fibrózist eredményez.

A szklerodermának több formája létezik, ilyen a lokalizált szkleroderma, a korlátozott szisztémás szkleroderma és diffúz szisztémás szkleroderma is.

A lokalizált szkleroderma általában csak a bőrt érinti, és különböző formákban jelenik meg, például nagy vonalak vagy plakkok formájában. Ezzel szemben a szisztémás változat a bőrön túl, akár az egész testet is érintheti, így az ízületeket, a tüdőt, a vesét, az emésztőrendszert és akár a szívet is.

A szklerodermával élő betegek gyakran számolnak be bőrük megvastagodásáról, merevségéről, a szisztémás formával érintettek ugyanezt a merevséget tapasztalják ízületeikben, melyet gyulladás és fájdalom kísér, továbbá a belső szervek érintettsége miatt előfordulhat nehézlégzés, szívprobléma vagy emésztőrendszeri rendellenesség.

A szkleroderma egy nőket gyakrabban érintő betegség, a kezdeti tünetek általában 40 éves kor köré tehetők, vezető diagnosztikai értékű tünetek közé tartozik a beteg ujjainak hidegben történő elfehéredése, amit égő, szorító fájdalom kísér, ezt Raynaud-jelenségnek is nevezik.

A szkleroderma kezelése többféle módon is történhet, de közös céljuk a tünetek enyhítése, a betegség progressziójának lassítása és a szervek védelme. Az immunmoduláns gyógyszerek, gyulladáscsökkentők, immunszuppresszánsok és tüneti kezelések használata közös a terápiákban.

A szkleroderma gyógyítására jelenleg sajnos nem ismerünk gyógymódot, ez a krónikus progresszív betegség általában élethosszig tartó kezelést és gondozást igényel. A terápiák mellett fontos, hogy a beteg kerülje a dohányzást, ügyeljen a megfelelő táplálkozásra, a kielégítő testmozgásra, valamint a fokozott bőrápolásra és tünetei kezelésére is.

Amennyiben egy szklerodermával érintett beteg nem részesül orvosi segítségben, számos kockázatnak és szövődménynek teszi ki magát, ilyen a betegség progressziója, amely a tünetek súlyosbodása mellett a szövődményekre is hajlamosít, szervi károsodáshoz és funkciókieséshez vezet.

Szücs Réka

Olvass tovább![1]


[1]

Talán ezek is érdekelhetnek …