Blog

Plazmaferezis: a terápiás módszer, amiről talán még te sem hallottál

0
1 Plazmaferezis

A véradás és a vérplazmaadás egyre elterjedtebb mostanság, rengeteg véradó ponton van már rá lehetőség, és utóbbiért cserébe még pénzösszeg is jár.

A nevéből talán sejted, hogy a Plazmaferezisnek is a vérplazmához van köze, de nézzük mit is jelent ez pontosan.

Alapvetően az aferezis kifejezés elvonást jelent, így ez a vérfeldolgozási eljárások összefoglaló neve. Ennek egyik formája a plazmaferezis.

Összetételét tekintve vérünk az alakos elemekből (vörösvértest, fehérvérsejt, vérlemezke) és a vérplazmából tevődik össze. A plazma 90%-át víz alkotja, a maradék 10%-ot pedig ionok és olyan szerves vegyületek, azaz plazmafehérjék képezik, mint az albumin, a globulin és a véralvadási faktorok.

Plazmaferezis során lényegében a plazmát elválasztják az alakos elemektől, majd ezt követően eltávolítják belőle a szervezetet megtámadó antitesteket. A vérkomponensek szétválasztása centrifugális elven működik. A centrifugatéren belül rétegekre válik szét a vér, kívülre kerül a vörösvérsejt réteg, belülre pedig a plazma. A kettő közti határréteg tartalmazza a fehérvérsejteket és a thrombocitákat, kisebb centrifugális erő esetén a thrombociták többsége a plazmában marad. A rétegek perisztaltikus úton hagyják el a centrifuga teret. Az eltávolítani nem kívánt alkotóelemeket a készülék egyesíti, majd, ha kell, szubsztitúciós oldattal kiegészítve (ami lehet például fiziológiás sóoldat vagy friss fagyasztott plazma) kerül vissza a beteg keringésébe.

De mikor lehet szükség plazmaferezis kezelés elvégzésére?

Terápiás alternatíva lehet autoimmun betegségek esetén, amelyek során kontrollálatlan antitestek képződnek, melyek a saját szervezetet támadják meg. A kezeléssel ezek a szövetkárosító ellenanyagok ideiglenesen eltávolíthatók a páciensből.

Következzen egy példa, egy konkrét betegség, aminek kezelésében segítséget jelenthet a plazmaferezis:

Számos neurológiai kórkép kezelésének képezi részét, ezek közé tartozik a Gullian Barré szindróma is. Ez a titokzatos elnevezés gyakorlatilag a következőt jelenti: általában egy egyszerű hasmenéses vagy felső légúti fertőzést követően a kórokozó ellen termelődő antitest lép reakcióba a szervezet saját sejtjeivel, amik az idegek mielin hüvelyét alkotják, tehát ez szintén egy autoimmun kórkép. Az idegi impulzusok átvitele megszakad, és a perifériás motoros idegek gyulladásba kerülnek. A kezdeti tünetek zsibbadás, gyengeség, hangyamászás érzés, majd  súlyos esetben bénulás az alsó végtagban, ami aztán felfelé halad a törzs, a légzőizmok és a felső végtagok irányába. Egy speciális változatában az agyidegek érintettek, ebben az esetben nyelési nehezítettség jelentkezhet, valamint az arcidegek bénulása és a szemizmok működésének zavara léphet fel.

Az elején említett plazmaadáshoz visszakanyarodva, például, akár a tőled levett vérplazmát is használhatják a plazmaferezis kezelések alkalmával, ahogy a korábbiakban olvashattad, mint friss, fagyasztott plazma. Érdekesség, hogy a női és a férfi vérplazma egymástól eltérő módon kerül felhasználásra abból a szempontból, hogy a férfi közvetlenül felhasználható, míg a női tartalmaz különböző hormonokat, így csak gyógyszeripari felhasználás után tudják hasznosítani. Ha vérplazmát adsz, az egészségügyi ellátás számos területén nyújthatsz segítséget másoknak. Az emberi vérplazmából készülnek különböző alvadási faktorok, amik a vérzékenységben és hemofíliában szenvedők ellátásához szükségesek. Plazmából készülnek továbbá az úgynevezett immunglobulin készítmények, amik az immunrendszer működési zavaraikor vagy speciális formában sérülést követően tetanusz fertőzés megelőzésére adhatók. Továbbá humán albumin infúziók összetevőjét is képezi, amikre égett, súlyosan kivérzett vagy teljes plazmacserét igénylő betegek gyógyításakor van szükség.

Remélem a cikk elolvasása után magaddal tudsz vinni néhány hasznos információt, amiről eddig még nem hallottál.

Szabó Johanna

[1]


[1] Ha van kedved tovább bővíteni ismereteidet, katt ide: https://infozio.1367.hu/2022/10/26/hogyan-keszuljunk-a-vervetelre/

Talán ezek is érdekelhetnek …