Blog

Elrendezett házasságok

0
1. Elrendezett Hazassagok

Sokak magánéleti álmában vagy jövőbeni tervében szerepel a megházasodás, a családalapítás gondolata. Képzeld csak el egy pillanatra, hogy a leendő feleséged vagy férjed a szüleid ajánlják neked. Igen, a legtöbbünkből ez felháborodást és értetlenkedést vált ki, mert úgy érezzük, elveszik döntéshozatali jogunkat, amellyel megakadályozzák szabadságunkat. Ez teljesen érthető, mivel abszolút nem ilyen kultúrában lettünk szocializálva. Ám kukkantsunk csak be egy pillanatra a világ azon pontjaiba, ahol a házasság előre elrendezett!

Ez a házassági forma köztudottan az iszlám államokban és Indiában elterjedt. Nagyon fontos elkülöníteni a kényszerházasságról, ugyanis az elrendezett házasságot megelőzőleg a feleknek joguk van visszautasítani az ajánlatot, ami a kényszerházasságkor nem érvényesül. Különbség továbbá, hogy a szülők nem fiatal- vagy gyermekkorban keresgélik a potenciális jelölteket. Erről akkor beszélhetünk, ha gazdasági vagy hatalmi okok állnak a háttérben – lásd, kényszerházasság.

Hogyan is működik az elrendezett házasság intézménye?

A potenciális menyasszonyt, vőlegényt a szülők választják ki. Mint azt említettem, itt nem a jó egzisztenciális családi háttér a prioritás, hanem a leendő társ olyan személyiségjegyei, melyek hozzájárulnak a jövőbeni problémák és nehézségek megoldásához. Egy ilyen családban a szülők jól ismerik a gyermekeiket, és tudják, illetve akár közösen meg is beszélhetik, mi a jó nekik, és mire vágynak.

A pár nem költözik össze az esküvő előtt, így érvényesül a „mindent vagy semmit” és a „zsákbamacska” elve. Előbb-utóbb szinte biztos, – főleg, ha a szülők jól választottak – hogy kialakul valamiféle vonzalom, de akár szerelem is, ahonnan a pár tud építkezni. Célja, hogy miután elmúlik a szikra és a láng, azután is egymást támogatva, közös erővel evezzenek az élet olykor viharos, máskor felemelő vizein.

Sokan úgy tartják, hogy az ilyen házasságok kevesebb arányban végződnek válással. Miért? Kapásból az juthat eszünkbe, hogy félnek a szülőktől és a társadalomtól kapott ítéletektől és megbélyegzéstől, amiben persze van ráció, de van egy másik magyarázat is. A hit. A hittől olyan erőt kapsz, ami arra ösztönöz, hogy megjavítsd a javíthatót, majd kézenfogva menjetek tovább. Ez persze nem feltétlen kellene, hogy csak az előre elrendezett házasság mozgatórugója legyen.

Ennek az „irányított” frigynek létezik egy lazább és kimondatlan formája is. Ilyen például, mikor azt hallja valaki az édesanyjától, hogy: „Hozzá kéne menned, hiszen ő olyan rendes ember!” Itt a hiba és a különbség az az, hogy ez egyáltalán nem a házasulandók érdekeiről vagy boldogságáról szól, szemben az előre elrendezett házassággal.

Egy ilyen életre szóló szövetség jól kiépített keretek között sok jót adhat, nem mellesleg stabil érzelmi- és egzisztenciális hátteret biztosít, de természetesen a válás lehetősége sem kizárható.

Végső soron, mindegy miben vagy kiben találjuk meg a szerelmet, ám amennyiben házasságon gondolkozunk, előtte mindenképpen fogalmazzuk meg, mi magunk mit várunk tőle.

Érdemes és érdekes lehet filmeket nézni, vagy személyes tapasztalatokról olvasni ebben a témában, hiszen új megközelítést, gondolatfoszlányokat kaphatunk, melyek által saját véleményt tudunk alkotni. Egy szó, mint száz, szerintem nincs jó vagy rossz házasság, csak olyan, amely működik, és amely nem.[i]

Kovács Viktória

Mit tartogathat számunkra egy váratlan levél?:


[i] https://infozio.1367.hu/2023/02/23/varatlan-level/

képek: Pixabay, Pexels

Talán ezek is érdekelhetnek …