Blog

Kulináris kávéélmény – a kávéfogyasztás jelentése

0
1 Kave Scaled

A kávét lehet nem szeretni, de nem mehetünk el amellett, hogy sokkal nagyobb hagyománya van, mint más italnak. (Kivételt képez a tea.) Termesztéstől elkezdve a pörkölésig, majd az elkészítés módjától egyenesen a felszolgálásig, nemcsak esztétikumban különbözhet, hanem a jelentésében is! A fogyasztása pedig egyéntől és helyzettől is változhat!

Számomra a kávéfogyasztás már-már szerves részemmé vált. Bevallom, hogy igencsak nagy kávéfüggő vagyok. A reggelit mindig ki szoktam hagyni, helyette egy csésze presszót iszok egy kis tejjel (, ami már nem is presszó kávé, ugye). Napszaktól, és leterheltségtől függ, hogy utána mennyi kiegészítő feketét iszok. Számomra a kávé nem a koffeinbevitelt jelenti, a pulzusomat és a vérnyomásomat aligha emeli meg. Nem tudnám úgy elképzelni a kávézást, hogy valakivel ne beszélgessek közben, vagy ne nézzek egy videót/sorozatrészt. Nekem az ital fogyasztása a szünetet jelenti egy monoton tevékenység között. Ironikus, de segít kizárni a pörgős dolgokat, a fogyasztás alatt kénytelen vagyok megállni, és csak az ízére koncentrálni.

Apropó íz. Te hogyan fogyasztod? Cukorral, mézzel vagy édesítő pöttyel? Tejjel, tejszínnel, tejszínhabbal vagy Complettával? Nem tudod elképzelni fahéj nélkül, vagy fahéjjal? Muszáj mellé enned pár falatot, legyen az sós vagy édes? Melegen vagy jegesen fogyasztod? A kihűlt kávét most ne vegyük bele a számításba. Hangulattól is függhet, de akár a szervezeted állapotától is, hogy mennyire iszod cukrosan vagy tejesen a kávédat!

Ha te is olyan édesszájú vagy, mint én, akkor ez az a szegmense az életednek, amikor is könnyen lecsökkentheted a cukorbeviteled, ha egyszerűen anélkül iszod a kávéd! Próbáld ki, hogy legközelebb édesítőpötyivel fogyasztod. Nekem ki kellett önteni a megédesített feketét, mivel szörnyű íze volt. Így onnantól kezdve anélkül fogyasztom a kávét, és egyszerűen meg sem bírnám inni cukrosan. Na de mit jelent, ha nem tudod megállni, hogy ne dobj a kávédba 2 kockacukrot?

Kevesebb szénhidrátot vittél be a szervezetedbe, mint ahogy megszoktad. Ez jelentheti azt, hogy alapból meghaladja a számodra szükséges szénhidrátszintet az étrended. Feltétlen számolj utána, érdekes dolgok derülhetnek ki. Vizsgaidőszakban amúgy is kívánja a szervezetünk a cukros ételeket, egészen konkrétan a csokit. Egy stresszesebb időszakban nem árt, ha több magnéziumot viszel be, az idegrendszered hálás lesz érte, vele együtt az emésztésed is. Együtt jár a stresszel az alváshiány is. Szintén szedj be egy tablettát lefekvés előtt, és Voilá! A PMS, azaz a premenstruációs szindróma is tud cukor iránti sóvárgást okozni. Kapaszkodj, de ez esetben is a magnéziumfogyasztás jótékony hatású lehet.

Nem tudod elképzelni tej nélkül a kávét, mert anélkül túl erős lenne? Ez nem gond, hiszen önmagában igazán hasonlít a patkányméregre az ital. De ha más italhoz, vagy ételhez sem tudod elképzelni, hogy ne tegyél bele valami tejterméket, legyen az tejföl, tejszín, vagy akár sajt, akkor érdemes elgondolkozni, hogy nem-e laktózérzékenység van a háttérben? A tejjel amúgy is érdemes vigyázni, mert egy folyamatos gyulladást képes fenntartani a szervezetedben, ha érzékeny vagy rá.  Próbáld megállni legalább 2 hétig, hogy nem fogyasztasz tejterméket.

Meg fogsz lepődni, de ha igazán kívánod a kávét, az nem más miatt van, mint hogy a szervezeted „lusta” üzemmódba kapcsolt, és kell neki egy extra löket, hogy állandó pörgésben tudjon maradni. Azonban én is tudom, hogy a túlzott kávéfogyasztás nem egészséges, sőt, káros az egészségemre nézve. Ezért nem árt, ha néha becsúszik 1-1 hajdina tea, zöld tea, akár egy finom cukormentes limonádé! Igaz, nem egy kávéélmény, de muszáj pihentetni, és lusta módban hagyni a szervezetet!

Szó mi szó, nagyon nehezen mondok le én is a kávéról, és gyakran ezt iszom, ha kell víz helyett is. Próbáld meg megállni, és a változást érezni fogod, csak kell egy kis idő. Légy magaddal türelmes!

Goszpodinov Emese

Képek: Pexels

Mi a véleményed a summer bodyról? Kattints ide!

Talán ezek is érdekelhetnek …