Blog

Románc a kávéval

0
1 Romanc A Kaveval

A legális stimulánsok tárháza korántsem akkora, mint az illegális társaiké, azokat mégis többen fogyasztják. A legális és népszerű stimulánsunk a produktivitás érdekében nem más, mint a koffein. Sokféle forrásból és számtalan formában vihetjük be a szervezetünkbe csak néhány példáról szót ejtve, ilyen a tea, kóla, energiaital és a kávék hatalmas kínálata. A gyártók igyekeznek minden piaci rést betömni, aminek az lett az eredménye, hogy évről-évre dominánsan bővülő tendenciát mutatnak ezen készletek. Mi miatt alakul ki ez az örök szerelem a kávéval?

Mi jellemzi a mai ember kávéfogyasztását?

A kávéfogyasztás tevékenysége nem újkeletű szeánsz, hanem már az 1970-es évekből is vannak statisztikáink, hogy hány kiló kávét fogyasztott el átlagosan 1 ember. Ez az érték 1,6 kg-ra tehető, míg a 2020-as elemzések azt mutatják, hogy 1 fő körülbelül 2,7 kg kávét fogyaszt el.

Azonban a társadalom 50-60%-a napi 2 csésze kávénál nem fogyaszt többet, a társadalom 20-25% pedig 3-4 csészével fogyaszt 1 napon belül. Az utóbbi kategória súlyosan érinti a 18-24 és a 40-50 éves korosztályt – de a kávéfogyasztást döntően a munka típusa és a munkakörnyezet is meghatározza, hiszen egy kamionsofőr vagy egy börtönőr számára elengedhetetlen a koffein fogyasztása.

Milyen szeánszok köthetőek a kávéfogyasztáshoz?

  • A családi napindítás: számtalan családban elengedhetetlen részét képezi a napnak a reggeleket átölelő reggeli és a hozzá tartozó közös kávézás. Ezen tevékenységnek hatalmas előnye, hogy pozitív töltetet ad a napnak.
  • Munkahelyi kultúra: az összeszokott és családias közösségi jelleggel rendelkező munkahelyeken meghatározott időpontokban vonulnak a dolgozók közös kávézásra. Ezekután nagymértékben emelkedik a teljesítőképességük a munkához visszatérve.
  • Kényszertevékenység: néha a problémamegoldás helyett (vagy éppenséggel a tanulás, a munka elhatalmasodása elől) menekülnek az emberek többszöri koffeinfogyasztásba, holott nem igényelné a szervezetük.
  • Kommunikációs lehetőség: sok elfoglalt ember esetén a találkozás és beszélgetés csak egy kávé idejére iktatható be a napirendbe.

Milyen hatásai vannak a kávéfogyasztásnak?

  • Ébren tart: Ez a kifejezés az élettani folyamatokat tekintve kissé hibás megállapítás. A fáradtság és a pihenés iránti igényünket az adenozin váltja ki, így ezen anyag szintjének felhalmozódása a szervezetben csökkenti az energiaszintet. A koffein mechanizmusa ezen ponton avatkozik be úgy, hogy megakadályozza az előbbiekben említett kémiai molekula szétterjedését, valamint blokkolja az agy funkcionális receptorait.
    • Serkentően hat: az előbbi folyamat tapasztalható jelensége, hogy javul a memóriakészség, a kognitív funkciók és a különböző megoldóképességünk.
  • Már a kávé illata is segít: a rendszeres fogyasztókban már az illatinger is pozitív érzetet vált ki, és képes elüldözni a fáradtság minden apró morzsáját.
  • Egyetemista stimuláns: kimutatták, hogy 200 milligramm koffein elfogyasztása gyorsítja az agy információfeldolgozó képességét, de olyan formában, hogy az egyén számára a későbbiekben előhívható legyen. Fontos azonban, hogy nem érdemes 500-600 milligramm koffein bevitelére folyamodni 1 napon belül, mert az már a szervezetre negatív hatásokat gyakorol.

Tehát összefoglalva számtalan jótékony hatással rendelkezik a minőségi kávé, amivel segítheti, könnyítheti és energetizálhatja a mindennapjainkban mutatott életvitelünket, munkavégzésünket. Egy egészséges határt kell húzni, hogy mikor, mit és mennyit fogyasztunk, hiszen mégiscsak egy stimulánsról van szó.

„Csak egy kávé… egy sötét és keserű ital. De mennyi minden tud lenni egy kávé. Nem csak egy sötét és keserű ital. Nem csak egy illat, egy íz… vagy mégis… egy illat, egy íz. De nem a kávéé. A Kedvesé. Akivel kávézol. Akinek kellemes az illata. Lényének illata. Ami lelkéből árad. Ami élénkít. Jobban, mint a kávé. Nem is élénkít, életet ad. Értelmet a létednek.”

(Csitáry-Hock Tamás)[i]


[i] Orbán Nikolett

Képek forrás: a Pixaby

Egyéb érdekes cikk:

Talán ezek is érdekelhetnek …