Blog

Egy egészséges kapcsolat magaddal

0
1 Egy Egeszseges Kapcsolat Magaddal 1 Scaled

Számtalan írás, podcast, videó szól a kapcsolatokról. Hogy hogyan legyen jó a kapcsolatod a szüleiddel, a pároddal, a barátaiddal vagy akár a munkatársakkal, a legfontosabb kérdést azonban kevesen teszik fel:  Hogyan legyen jó a kapcsolatom önmagammal? Hiszen ez az egyik legfontosabb emberi kapcsolatunk, ápolásával mégis keveset foglalkozunk. A továbbiakban összeszedtem pár tippet arra az esetre, ha szeretnél javítani a saját magaddal való kapcsolatodon.

Kissé klisésnek tűnhet, az első lépés mégis az, hogy elfogadd és szeresd azt az embert, aki vagy. Hiszen ha te sem szereted magadat, másoktól hogyan várhatnád el? Lehet, hogy vannak hibáid, de hát mind emberek vagyunk, nem vagyunk tökéletesek és ez tesz minket mégis azzá. Becsüld meg magad és tégy eleget szükségleteidnek, mert ezek táplálják testedet, lelkedet és szellemedet. Na és persze szánj magadra időt! Az emberek hajlamosak mindent és mindenkit maguk elé helyezni, holott az idő, melyet magadra fordíthatsz erősen prioritást élvezne. Spórolj magadnak egy kis időt, és végezz olyan dolgokat, amik örömmel töltenek el, vagy éppen szánd az időt arra, hogy jobban megismerd önmagad.

Aztán pedig légy a legjobb barátod. Jó, beismerem ez kissé furcsán hangzik, de az a lényeg, hogy a kudarcokban se légy szigorú önmagadhoz. Emberek vagyunk, mindannyian hibázunk, ilyenkor pedig az önmarcangolás helyett mondd azt magadnak, amit fordított esetben a legjobb barátodnak mondanál. Légy kedves magadhoz, pozitív, optimista, és hidd el, sokkal boldogabb és mosolygósabb leszel ezáltal a mindennapokban.

Végezetül pedig fontos, hogy őszinte legyél magaddal, csak úgy, mint másokkal. Megvannak a határaid, nem szégyen bevallani, ha elérted őket. Sőt, muszáj beismerni ezeket, fontos, hogy tiszteld a saját korlátaidat, néha azonban, ha úgy érzed képes vagy rá, érdemes kilépni kicsit a komfortzónádból ezzel teret adva az új lehetőségeknek. A legfontosabb dologról is szót kell ejteni, ez pedig nem más, mint az egészséged. Szinte aranyat ér. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez nem tudható le annyival, hogy nem vagy beteg. Tested egészsége éppoly fontos, mint szellemedé![i]

Légy türelmes magaddal, bízz magadban és szeresd magad feltétel nélkül. Ez a kulcs. Hidd el, ha ezekre képes vagy, az emberek sokkal nyitottabbak lesznek feléd és te is sokkal jobban fogod érezni magad a bőrödben, észre sem veszed, de kivirulsz. Énidőre fel!

Rádi Eszter Orsolya


[i] Az egészségről bővebben: https://infozio.wordpress.com/2022/01/27/egeszsegesnek-lenni-i/

Talán ezek is érdekelhetnek …