Blog

Az öblítőszer business

0
1oblito

Sokan úgy gondolnak rá, mint a balzsamra; attól lesz illatos és puha a ruhánk. Szinte elképzelhetetlen, hogy valaki öblítőszer nélkül mossa a szennyest.

Miért nem tudunk elszakadni ettől a káros anyagoktól hemzsegő szertől? Sokan megszokásból, anya-nagymama vonalon lesték el, és szoktak hozzá. Ezeket a családtól származó hagyományokat a legnehezebb levetkőzni.

Azonban ideje kinyitni a szemünket, és meglátni, hogy miért is érdemes elszakadni a hagyományoktól. Egyik öblítőszer sem rendelkezik olyan uniós ökocímkével rendelkező, környezetkímélő tanúsítvánnyal, amellyel igazolnák, hogy nem szennyezi a környezetet. Hogy létezhet ez? Hiszen annyi boltban vannak öko-szerek, bőr- és baba-barát öblítők. Ez bizony nem más, mint a zöldre festés.  

Sokáig nem volt az öblítőszerekre olyan szabályozás alatt álló kivizsgálás, amivel kiérdemelten tudta volna viselni ezt a címkét. A Josh Research Centre (Európai vizsgáló bizottság) azonban javaslatot tett ennek pótlására, valóban, nem kellett sokat várni az eredményre.

Két civil szervezet ugyanis, egészen pontosan az Európai Fogyasztói Szervezetek Szövetsége (BEUC) és az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) elutasította a beadványt több hónapnyi kutatómunka után.

Több eredmény bizonyította, hogy az öblítőszerek nem alkalmasak az öko címke viselésére, mivel:

  1. Nem rendelkeznek tisztító tulajdonságokkal, nem javítják a mosás folyamatát.
  2. Az öblítők jelentős környezeti hatással, elfogadhatatlanul magas kritikus hígítási térfogattal (KHT/CDV) rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy mérgezőek a vízi élőlényekre és biológiailag nehezen lebonthatók.
  3. Az öblítők negatív környezeti hatása mellett használatuk eredményeként a fogyasztók olyan illatanyagoknak vannak kitéve, amelyek benne maradnak a textíliában, és a bőrrel érintkezve allergiát okozhatnak.

Hirtelen nem is annyira finom illatú a jázminos Sensitive macis öblítő illata, igaz? Maga a címke védjegyévé vált a környezettudatos, és –kímélő kémiai szereknek és termékeknek, így rontana a hitelességén, ha ezek a nem is annyira „öblítő-szerek” megkapnák ezt az értékelést. Persze, a zöldre festés (márka neveknél „öko” előjelet használnak sokszor) szintén hiteltelenséggel jár.

Elvileg az öblítőket arra fejlesztették ki, hogy szó szerint kiöblítsék a mosószermaradványokat a ruhából, azonban egy olyan vegyszer sem alkalmas ennek a funkciónak a betöltésére, ami az öblítő hátoldalán lenne feltűntetve, mint alkotóanyag. Ezzel ellentétben, valóban puhább lesz tőle a textília, mivel egy védőbevonatot képez annak felületén, na de milyen áron?

Léteznek mosóparfümök, de akár citromsavban vagy almaecetes vízben oldva ugyanolyan illatosak lesznek a ruhák. Apropó, hallottatok már arról, hogy lehet főzni mosószert?

Goszpodinov Emese

Forrás: https://tudatosvasarlo.hu/oblito-karos-veszelyek-allergia/?fbclid=IwAR0UBDEIH0HJGZTsUSoWKqjg6aKP0AHDGqu9AMGuVfMS6BpIyzRQLlIrY5Y

Olvasd el cikkünket!

Talán ezek is érdekelhetnek …