Blog

A masszázs és minden hatása

0
1. A Masszazs Es Minden Hatasa

            Szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy a masszázst senkinek sem kell bemutatnom. Mind tudjuk, hogy mennyire jól tud esni, amikor a hosszú idő óta tartó fájdalmunkat valaki a két keze (és esetlegesen más eszközök) segítségével enyhíti. Az általunk jól ismert, „spa-élmény” mellett sokaknak a masszázst, mint terápiát írják fel (gyógymasszázs), így különböző kórházakban/létesítményekben több gyógymasszőr is azon dolgozik, hogy emberek életét könnyebbítse meg. Amellett azonban, hogy a masszázs fájdalomcsillapító hatású, rengeteg más pozitívummal is rendelkezik – ez a cikkem ezekről is szólna.

Hat a vérkeringésre

            Azon mechanikai impulzusok hatására, amelyeket a masszőr a bőrre és a bőr alatti szövetekre fejt ki, az erek kitágulnak, ez pedig segíthet optimalizálni a vérnyomást. Az ingerek hatására a kezelt területen helyi vérbőség alakul ki, ami így elősegíti a sejtek anyagcseréjét; a tápanyagok és a bomlástermékek sokkal gyorsabban tudnak így kicserélődni, a szövetek pedig megújulni. A nyirokerekre is befolyással van – a perifériáktól a szív felé hajtja a folyadékot, így ödéma kezelésére is kiválóan alkalmas.

Hat az izomzatra

            Az előzőleg is említett anyagcsere-fokozó hatása miatt a masszázs kimondottan pozitívan hat az izmokra is – a friss, oxigénnel dúsított vér által az izmok hatékonyabban tudnak működni, teljesítőképességük fokozódik. Emellett az a tény sem elhanyagolható, hogy azáltal, hogy a bomlástermékek gyorsabban cserélődnek, a fáradtság érzése is megszűnik. Az állandósult rossz testtartás, valamint a stresszes életmód együttes hatására az izmok megfeszülhetnek, kellemetlen csomókat érzékelhetünk bennük, ha odatapintunk – a masszázs természetesen ezeket is segít oldani, a megfáradt izmokat különböző fogások révén lazítani. A masszázs izomzatra kifejtett hatása leginkább az erekre és a vérkeringésre kifejtett hatásán alapszik.

Hat a bőrünkre (és a bőr alatti kötőszövetre)

            A mechanikai ingerek (tehát maguk a fogások) hatására a bőr szarupikkelyeinek leválása meggyorsul, a sejtek osztódni kezdenek, élénkebben szaporodnak – így a bőr puha és rugalmas lesz. A verejtékrendellenességek is kedvezően befolyásolhatók a masszázs által, ugyanis jótékonyan hat a külső elválasztású mirigyekre – a bő vérellátás egyenletesebbé és rendezettebbé teszi a működésüket, így akár túl-, akár alulműködnek, mindenképp pozitív lesz a masszázs által kifejtett hatás.

Csökkenti a stresszt

            A masszázs talán az egyik legjobb természetes módja annak, hogy megszabaduljunk a stressztől. Hatására aktiválódik a paraszimpatikus idegrendszer, a test stresszre adott negatív válaszreakcióit pedig gyönyörűen ellensúlyozza. Mivel a stresszes életmód megzavarja az alvást is, a stressz csökkentésének eredményeként pihentetőbb alvás érhető el (így elkerülhető, hogy a rossz alvás hatására ingerlékenység és érzelmi kimerültség keserítse meg az életedet, valamint az is, hogy tűrő- és állóképességed csökkenjen). A stressz csökkentésében nagy szerepe van a testi érintés előnyeinek is, hiszen ezek hatására különböző hormonok szabadulnak fel, amelyek segítik a megnyugvást és az ellazulást is.

Erősíti az immunrendszert

            Az összes, már korábban említett hatás együtt hozzájárul ahhoz, hogy az immunrendszerünk is megfelelően tudjon működni, így biztosítva számunkra azt, hogy a test egyik legfontosabb védelmi vonala megfelelően tudja végezni a munkáját – tehát nehezebben fognak minket legyűrni a különböző baktériumok és fertőzések.

Varga Roxána

Képek forrása: Unsplash, Pixabay

[i]


[i] Ha szeretnél kicsit te is tenni annak érdekében, hogy ne legyen olyan stresszes az életed, akkor mindenképp olvasd el az alábbi cikket: https://infozio.wordpress.com/2022/02/10/stresszoldas-sikerelmeny-flow-a-felnott-szinezok-pozitiv-hatasai/

Talán ezek is érdekelhetnek …