Blog

Hogyan jussunk télen is kellő mennyiségű vitaminhoz?

0
1. Hogyan Jussunk Telen Is Kello Vitaminhoz

Közismert, hogy a gyümölcsök és zöldségek tele vannak olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal, melyek szervezetünkre és annak védekezőképességére kedvező hatással vannak. Éppen ezért, elsősorban belőlük ajánlatos fedezni ilyesfajta szükségleteinket, mintsem boltban megvásárolható kapszulákkal. Ez még nyáron egész könnyű feladat, hiszen ilyenkor elárasztanak minket a finomabbnál finomabb édes, lédús gyümölcsök. Ám, mi a helyzet télen? Hogyan vitelezzük ki mindezt? Van-e szükség vitaminpótlásra?

Az a tény, hogy ebben az időszakban kicsit nehezebben jutunk vitamindús forrásokhoz, nem jelenti azt, hogy ez lehetetlen. Sőt! Pusztán, más megközelítésből kell kiaknáznunk a szezon adta lehetőségeket.

Mi mással is kezdhetném, mint a sütőtökkel. Főleg a halloween-i időszakban, faraghatunk tököt, ehetünk tököt, és ihatunk is egy jó kis pumpkin spice lattét. Készíthetünk krémlevest, sült tököt, pitét, palacsintát és pürét is belőle. Igaz, a hőközlés során számos vitamin inaktív lesz a növényekben, de emellett tele vannak olyan színanyagokkal, rostokkal és ásványi anyagokkal, melyek kifejtik jótékony hatásukat.

Mivel nem jutunk annyi friss forráshoz, mint a melegebb hónapokban, ezért nyugodtan nyúlhatunk akár a savanyított, fermentált, ecetes változatokhoz. Fogyasszunk például savanyú uborkát akár egy főétel mellé, hiszen tele van C-vitaminnal, plusz javítja a glikémiás kontrollt cukorbetegek esetében. Készítsünk hüvelyesekből főzeléket, idényzöldségekből pedig krémlevest. Nagyon jó barátaink ilyenkor – persze nem csak ilyenkor – az olajos magvak, mint a mogyoró, dió, mandula, lenmag, szezámmag vagy a chiamag. Szintén ajánlatos őket fogyasztani omega- és antioxidáns-tartalmuk miatt, akár joghurtba keverve, pirítva, diákcsemegeként, vagy ételeinkre önteni a belőlük sajtolt olajat.

Hogyan jussunk kellő D-vitaminhoz ezen időszakban?

Számos cikkemben hangoztatom, hogy mindig próbáljunk meg elsősorban táplálkozás útján elég vitaminhoz jutni, ám jelen esetben kivételt képez a D-vitamin. Azt mondják, a tíz-tizenöt perces az arcot, végtagokat, vagy a hátat érő, nyári, nappali (10 és 15 óra közötti) napfény elegendő az optimális D-vitamin-szérumszint kialakulásához. A mi égövünkön a reggeli és délutáni, a késő őszi, téli és kora tavaszi napsugárzás D3-vitamin-képző hatása sajnos elenyésző. Kiemelendő, hogy a szoláriumok által kibocsátott UV-A sugárzás nem alkalmas D3-vitamin képzésére! Így a teendőnk nem más, minthogy D-vitaminban gazdag ételeket fogyasztunk, és ősztől tavaszig jó minőségű étrendkiegészítő formájában pótoljuk azt. A D-vitamin fő táplálkozási forrásai közé tartoznak a zsíros halak, a halak mája, a halmájolaj, a tojássárgája, valamint a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek, mint a gabona- és tejkészítmények.

Végül az idénynövények, amiket ilyenkor is megtalálunk: alma, birsalma, körte, naspolya, bab, brokkoli, cékla, fejes káposzta, fekete retek, hagyma, karalábé, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, pasztinák, póréhagyma, sárgarépa és a zeller. [i]

Jó étvágyat hozzájuk!

Kovács Viktória

Hogyan készüljünk fel egy vérvételre?


[i] https://infozio.1367.hu/2022/10/26/hogyan-keszuljunk-a-vervetelre/

képek: pixabay

Talán ezek is érdekelhetnek …